Ciki ha nem adtam borravalót a pizza futárnak? Ti szoktatok?
Most már elment, mindegy.
Én nem szoktam, tudom bunkó vagyok, de... általában úgy kalkulálják az árakat, hogy benne van abba a borra való is.
Másrészt: utálom azt, hogy kell, illik, vagy szokás. Ha megvagyok elégedve a szolgáltatással, akkor majd elgondolkozok rajta, hogy adok-e, vagy sem. Másrészt, az adott hely célja, hogy visszajárjak, odajárjak, tehát nekem ne a borravaló kedvéért jópofizzon, legyen kedves, mert a rendszeres vendégei között akar tudni.
Ráadásul szerintem van, hogy más ágazatokban dolgozók jobban megérdemelnék, mégsem kapnak. A gyerekem angol tanára pl. heti két órában ingyen vállalta 8 gyerek felkészítését nyelvvizsgára, mert az iskolai keretből nem telt rá. Neki nem adtunk borra valót, pedig lehetett volna...
Vagy a bankban vagy egy kis csaj, akit kedvelek, rendes, mosolygós, segítőkész, meg van egy tök bunkó. Ennyi erővel a kedves lánynak is adhatnék, de itt nem szokás...
egy banki dolgozót ne hasonlíts szerintem egy pizzafutárhoz,2-3x annyit keres,és nem napi 12 órát dolgozik:)
attól h lehet úgy kalkulálják,szerinted abból lát bármit is a futár?:) hát elmondom neked,hogy nem.
ez vendéglátás,ha elmész egy étterembe,ott is adsz jattot a pincérnek.
az angol felkészítős dolog pedig azt gondolom csak a szülőkön múlik,ha annyira nagyon meg vagytok elégedve a tanárral a felkészítő végén meg lehet lepni valamiféle köszönő ajándékkal.de ez teljesen más kategória.
mondjuk, ha megtehetném, hogy étterembe járjak, akkor lehet másként gondolkodnék...
de nekem ez akkor is olyan ellenszenves, hogy elvárják.
még a fősulin dolgoztam diákmelóban eladóként, örültem ha kaptam borravalót, akkor is ha 1ft volt, vagy ha 50. de nem vártam el.
ja meg adjak a fodrásznak is, aki fél vagyont kér azért, mert 2 cm-t levág a hajamból.
amúgy egy ismerősöm bankban dolgozik, 90 000 ft-ot keres.
én sem tehetem meg,nem is azért írtam,de ha már valaki rászánja a pénzt akár 1 évben 1x akkor ez szerintem alap h x %-ot ad a pincérnek.
vannak bizonyos szolgáltatások ahol ez szokás,és egyik sem tartozik olyanok közé,amiket az ember nap mint nap igénybe vesz:) se az étterem,se a fodrász,se a kozmetikus,se egy pizzarendelés.aki pedig naponta v 1 héten legalább 1x elmegy fodrászhoz,vagy minden hétvégén mondjuk étteremben vacsorázik,annak szerintem nem sokat számít az a 100-200 ft borravaló.én nem sajnálom a pénzt az ilyenekre,mivel nem naponta adom oda a 100asokat ezekre a dolgokra.de ki így,ki úgy...
1. ha már meg lett említve: a banki dolgozó nem feltétlenül keres olyan jól ahogy írták, hacsak nem a bankárra vagy vmelyik vezetőre gondol az egyik kommentelő.
2. ha az étteremben megnézed a számlát, és azon esetleg szerepeltetve van a kaja ára mellett 20% felszolgálási díj (=borravaló itt beépítve van már a számlába), és te még ezen felül is még egyszer kifizeted rá a borravalót, hát, az már a te dolgod. ;)
Nálam alkalomfüggő, nem nagyon szoktam pizzát rendelni, hanem a barátokkal ülünk be valahova. És én is sz.rok az ilyen "illenne, kellene, ez a szokás" dolgokra. Nem a szolgáltatói szektor az egyetlen, ami nincs hú de jól megfizetve. És nem az én dolgom megváltani azt. Anyámnak miért nem ad senki borravalót a munkájáért, ha jobban is dolgozik? Mert nem ilyen szférában dolgozik.
A borravaló az egy plusz, nem egy kötelező elvárás. Általában adnak, te meg ha akarsz, adsz, ha nem, akkor meg nem. HA rendesek, és kedvesen végzik ami amúgy is a dolguk, az jó pont azért hogy legyen kedvem adni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!