Mennyi borravalót kell adni a pincérnek?
Minek nekik borravalót adni?
Én egyszer sem adtam még nekik. Egyszer az egyik pincér mosolyogva tartotta a tenyerét, én összepakoltam a tányérokat és a kezébe adtam. Mindjárt nem mosolygott a pincér. :)
elvileg 10%-ot kell/illik/illene. de gondoljunk bele: elmegy a család az étterembe, szépen összejön egy tizes a kajáért: azért én sajnálnék egy plusz ezrest otthagyni, amiből kijönne mindenkinek egy plusz desszert vagy egy kisebb gyerekadag.
a borravaló igazából azt mutatná meg hogy mennyire vagy elégedett. tehát ha gyökér volt a pincér, fél órával később hozták ki a vártál, és még el is égett a kaja, akkor nem kell otthagyni semmit.:D
és ahogy már mondták előttem: annyi az egész, hogy vagy odaadod borravalóval együtt és szólsz hogy nem kérsz vissza, vagy a többől megmondod mennyiből adjon vissza /bocsi a szóismétlésért:D/
Ma már sajnos nagyon kevés helyen csinálják, de :
- Szólsz a pincérnek, hogy "A számlát legyen szíves";
- pincér kihozza a számlát, kistányéron, letakarva;
- pincér elmegy, te lerakod a szalvéta alá a pénz;
- pincér visszajön, elviszi a kistányért;
- visszahozza a visszajárót, pontosan kiszámolva, majd megint elmegy;
- ami jattot akarsz adni, azt a tányérra teszed, és viszlát.
"Én szoktam adni a pincérnek mert lóf@sz fizut sem kapnak mert a borravalót belekalkulálják a fizujukba... "
Igazából pont emiatt, mert ez a rendszer, csak kivételes esetekben szabadna adni, mert akkor semmit sem fog változni ez a rendszer. Ami elvárt, mert belekalkulálják a fizetésükbe, az nem borravaló, hanem az ár fekete része.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!