Hogy kell borravalót adni egy Pincérnek, vagy úgy általában? Pl: 3000 ft-t kell fizetnem, és akkor mondom hogy 500ft-ból kérek vissza, akkor 500ft-a borravó? Vagy hogy működik ez?
Hát ha 3000 ezer az ár, akkor nem kérhetsz vissza 500-ból :))) Nem, ezt én nem így szoktam.
Ha 3000 forintot kell valamiért fizetned, és ha Te 5000 ft-os papír pénzzel fizetsz, akkor azt mondod, hogy 3200 ft-ból kérsz vissza. Ők azt leszámolják az 5000-ből és megköszönik azt a plusz 200 ft borravalót. Én általában 100-200 ft-nyi borravalót szoktam adni, kávézókban még ennél is kevesebbet. A borravalónak szánt összeget mindig hozzáadod a végleges árhoz. Tehát végleges ár (pl 3000ft) + borravaló (pl 200 ft). Ez összesen 3200 ft. Te ennyit szánsz az össz fizetésre, így amennyi pénzed van, akkor azt átnyújtod a kiszolgálónak és azt mondod, hogy 3200-ból (vagy amennyit kiszámoltál) kérek vissza.
De persze csinálhatod úgy is, hogy ha pl valami 3000 ftba kerül, akkor te a pincér kezébe 3200ft-ot adsz és azt mondod: Köszönöm szépen. :) Ez az egyszerűbb, csak ugye akkor jobb előre tudnod, hogy mennyit kell magaddal vinned pénzt, plusz ráadnod a borravalót.
Én is úgy tudom, hogy Magyarországon általában 10% borravalót szokás adni (nem kötelező :D).
Van egy olyan íratlan szabály is, hogy nagyon kevés (pl. 5%-nál kevesebb) borravalót adni illetlenség, és nem igazán illik 15%-nál többet adni sem.
Hazánkban 10% ajánlott borravaló van, HA megfelelt a kiszolgálás színvonala. Tehát a borravaló NEM KÖTELEZŐ, hanem akkor illik adni, ha tényleg megfelelt minden.
De pl. Japánban ott esélyed sincs nem adni borravalót, mert ott a számla vége tartalmazza. Még a boltban is :) Viszont a "blokkolt" borravalón felül egy jent sem fogadnak el. Abból pontosan visszaadnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!