Miért kell borravalót adni?
nem kell adni, viszont illik ha meg vagy elégedve a szolgáltatással. én külföldön élek és nagyon utálom mikor az amúgy is magas árak mellett még odaírják a számlára hogy az ár nem tartalmazza a borravalót...
finnországban viszont nincs egyáltalán borravaló, jó hely mert nem kell azon gondolkodj mennyit adj.
én étteremben mindig adok jattot, kb. 10%-ot. fodrásznál mikor hogy, pl. ha 7.500-ra jön ki, akkor nem kérek vissza 8.000-ből, de ha pont kerek szám, akkor pontosan annyit adok. de én maszek fodrászhoz járok, akinek eleve van haszna rajta. ha nagy fodrászatba jársz, ahol a fodrászok alkalmazottak, ott illik adni.
egyébként nem hiszem, hogy megharagudnának, ha nem adsz, de azért minimum kerekítsd ki.
Magyarországon kell.
Mert a pincérek/fodrászok/körmösök stb. alul vannak fizetve és mivel az az 500-1000 foirnt zsebbe megy ha van napi 10-15 kliens az már egész jo.
Viszont sok helyen ahova rendszeresen járok és joba lettem a felszolgalokkal, szolnak hogy ne jattoljak mert a jattot sem ök kapják.
Magyarországon elvben a végösszeg 10%-at kell még hozzácsapni.
Külföldön nem "kötelezö" a borravalo. Ausztriaban meg Németországban peldaul a következö egesz Euroig jattolnak tehat ha 5,10 Euro akkor 6ot adnak de ha 5,90 akkor is. (Ott meg vannak fizetve)
És igen altalaban megharagszanak ha nem adsz mert nekik igen sokat számit.
21:52es vagyok :)
többnyire a felszolgálok kapják de sok helyen a fönökhöz megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!