Mi a véleményetek arról, hogy Magyarországon a Télapó nem karácsonykor jön?
1. kommentelővel értek egyet! ez így jó. miért jönne ide különben is kétszer a télapó??? külföldön nincs mikulás.
különben tök logikátlan a jenki mód. karácsonykor Jézus születését ünnepeljük, akkor hogy jön ide Szt. Miklós? neki ott a Miklós nap.
Nálunk a karácsony nem jézus (direkt kis betűvel) születése ünneplése volt hanem, igazából a Kerecsen-sólyom ünnepe!
Én inkább karácsonykor erre gondolok tiszta és jó szívvel mint egy szakállas fószerre aki nem is létezett soha.
A mikulás meg megtetszett a magyaroknak, de a krácsony már nekünk régebben megvolt így az már foglalt volt!
"TÉL APÓ, mi ez, valami pogány isten"
Nem is hiszed, mennyire! :D
"Mivel eredendően a Télapó nem a jóságos Miklós püspök – Szent Miklós –, hanem egy félelmetes, kormos képű igazságosztó rém, joggal gondolhatjuk, hogy személye eredetileg a téli napfordulóhoz kötődött, rémes alakja a télelőn meghosszabbodó éjszakákban kezdte titokzatos és félelmetes tevékenységét"
Pont tegnap olvastam egy érdekes cikket, ahol magyar írók, költők műveiben megjelenik a Tél Apó, mint egy téli istenség, aki hozza a fagyot, disznótort, havat, karácsonyt, bálokat, farsangot, de az istenért sem találom.
Kérdésre, szerintem tök jó, hogy 6-án jön a Mikulás! Ez egy nagyon szép hagyomány, az, hogy ki jön 24-én, döntse el mindenki, maga. Nekünk (az óvodán kívül) sose mondták, hogy a Jézuska hozza az ajándékot. Minálunk a csengettyűszó hozza.
Még egy, a rénszarvasos, finnországi télapó (Santa Claus, Jolupukki, Father Christmas stb) alakja a huszadik század közepén alakult ki, előtte csak ez a Tél apó vagy Fagy Apó volt, sőt, Oroszországban ((Gyed Maróz)), a mai napig ő hozza az ajándékot, és Hópelyhecske (Sznyegurocska) kíséri.
Tudjatok hogy mit jelent a "pogany" szo?
A "pogány" szó a latin "paganus"-ból származik, ami "vidéki"-t jelent. Az ősi istenek tisztelete a falvakban jóval tovább maradt fenn, mint a hamar elkeresztényiesedő városokban, ezért gúnyolták így azokat, akik még mindig bennük hittek.
A válasz írója 72%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 09:08
Én is így teszek, és nem érdekel, hogyan gúnyolódnak rajtam azok, akik hátat fordítottak a régi isteneknek.
Ma 09:08
Te konkrétan zsidó vagy
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!