A keresztények mit csinálnak karácsonykor?
Jóval előtte elkezdenek készülődni (böjt pl.) gyertyát gyújtanak hétvégente és énekelnek. 24.-én este templomba mennek misére utána felolvasnak a Bibliából és énekelnek utána jön az ünnepi vacsora. 25.-én is mennek misére.
És nekik van mit ünnepelni.
mi 24-én családi körben karácsonyozunk, halételeket szoktunk enni. hivatalosan már nem böjti nap 24-e, de a hagyományt tartjuk. ajándékozás vacsora előtt van nálunk. együtt megyünk éjféli misére, utána eszünk töltött káposztát és borlevest kaláccsal.
25-én a tágabb családot fogadjuk ill. látogatjuk meg, 26-án délelőtt misére megyünk, délután a barátok, rokonok látogatásait fogadjuk, ezt a két ünnep között adjuk vissza.
nálunk így zajlik évek óta.
29/N
Nálunk adventtel kezdődik a karácsonyi ünnepkör. Az ember igyekszik a figyelmét a közelgő ünnep felé fordítani, igyekszik úgymond lelkiekben "lecsendesedni", a sodró hétköznapok után örömmel várni Krisztus születésnapját.
Szerintem mindenütt más az istentiszteletek rendje, nagyobb helyeken 24-én is van délután istentisztelet, 25-én biztos, és lehetőleg 26-án is, mivel az ünnep kétnaposnak számít (25-26). 24-én gyerekkarácsony szokott lenni, amikor a picik műsort adnak a templomban, s a felnőttektől megkapják az előre elkészített csomagocskáikat. A keresztyének általában elmennek az istentiszteletekre, még az egy évben egyszer menők is ott vannak ilyenkor. :) Karácsony első napján úrvacsora osztás van, néhol 26-án is.
Hogy ezen kívül mit csinálnak, az változó, de általában azt, amit a nem keresztyének: fát díszítenek, ajándékoznak, jókat esznek, családoznak. A napi szinten hitüket megélők közül sokan együtt olvassák a Bibliában a karácsonyi történetet, együtt imádkoznak.
Kedves Kérdező!
Mi maximum családi ünnepnek tekintjük, amikor mindenki megpihen pár napra. Jézus nem tudjuk mikor született, nincs mit ünnepelni vele kapcsolatban. Ráadásul ő is azt mondta, hogy a haláláról kell megemlékezni.
Amit első írt, az a katolikus hagyomány, nem keresztény.
manju
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!