Honnan van az a szokas hogy Karacsonykor halaszlet es sult, rantott halat fogyasztanak Magyarorszagon? Regi szokas?
Nem biztos, hogy keresztény szokás kifejezetten, mert keresztény vagyok én is, de mi se halat eszünk, hanem nálunk is töltött káposzta van inkább, vagy rántott hús salátával.
Ezt találtam:
"A hal nálunk régebben inkább a böjtös ételekhez tartozott az ünnep idején, de ma már ennek nincs akkora jelentõsége, az ünnep bármelyik napján elõfordulhat. Vannak nemzetek, ahol a különféle halételek, illetve egyéb tengeri ételek ugyancsak nélkülözhetetlenek az ünnepi asztalról. A lazac Finnországban jellemzõ, valamint Oroszországban, ahol a karácsonyi menü egyik része az ún. blini (lazaccal és kaviárral töltött palacsinta). A kaviárt a németek is szívesen fogyasztják elõételként, pirítóssal. A halleves jellemzõ Lengyelországban, valamint Magyarországon (halászlé). A spanyolok dévérkeszeget, a portugálok sózott, szárított tõkehalat, a svédek pedig lutfiskot, azaz vajashagymás pácolt pontyot fogyasztanak."
Advent nem böjt, hanem a várakozás ideje. Bűnbánati időszak, mint húsvét előtt a nagyböjt, de akkor se böjti idő.
A halas ételek szokása karácsonykor hazánkban kb. 150 éves múltra tekint vissza, szóval fiatal szokás, és a környező országokból terjedt át ide. Ahogy a karácsonyfa állítása se régi hagyomány, azt is valamelyik szomszédos országtól vettük át.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!