A fiataloknál miért divat ennyire a magázódás?
A Jó napot (kívánok)! és a Viszlát! vagy Viszontlátásra! nem magázódás, hanem kulturált köszönés. Idegenekkel szemben ez az alap. Legalábbis annó a suliban ezt tanultuk, még alsóban. Nálunk láthatóan idősebb embert ismeretlenül alap, hogy nem tegezünk és nem sziázunk. Ezt is alsóban tanultuk. Csak pár évvel vagyok idősebb nálad, szóval nem a kőkorszakban.
Nagyon utálom, ha idegenek boltban vagy hasonló helyen sziával köszönnek, mint egy általános iskolás gyereknek.
Nyilván lehet tegezve is udvariasnak lenni, meg magázva is bunkóskodni, de idegenekkel akkor is a magázódásnak kellene lennie az alapnak. Ha sokszor találkozunk, felületes ismerősök vagyunk, akkor oké a szia, egyébként nem.
Nem divat.
Szerintem azért tűnt fel most neked, mert már abban a korban vagy, amikor már nem gyereknek nézel ki, felnőttnek néznek. Sok helyzetben pedig nem illik letegezni ismeretlen felnőtteket.
Ennyi erővel visszamehetnénk az őskorba és magázhatnánk anyánkat is. Azért akivel lehet egy időben egy suliba is járhatunk gyerekként, az ne magázon már szerintem. Nekem a 30-as korosztály gondolkodás nélkül tegezős, fölötte lehet először magázom egyet, de 99%-ban jön rá a szia és onnantól tegeződés. 1000 emberrel van napi élő kontaktom, nem az az általános amit ti irtok, még a nyugdíjasok is sokszor véletlen tegezésre váltanak aztán ők kérnek elnézést, én két korosztállyal magázódom, az öregekkel (kivéve ha nagyon fiatalos a stílusa), meg a nálam fiatalabbakkal. Akik mániákus magázódók, pedig 50 alatt vannak, mint ti, az 1% max, pedig ez egy kis falu.
Nekem ez furcsa, de majd megszokom egyszer, hogy csak felfele van lazább beszélő viszony. Valami vén öregembernek érzem magam, egyáltalán nem megtiszteltetésnek veszem.
Az megint más helyzet persze hogy hivatalos vagy valami komoly ügyet intéz az ember.
Nekem az az elméletem, hogy valahogy úgy kéne kinézni a dolognak, hogy
1, alacsonyabb rangú, vagy jóval fiatalabb (minimum 10 év) magázva köszön ezzel tisztelve a rangot, kort 2, vissza tegez a másik fél, ezzel a maga szintjére emelve, megtisztelve a másikat 3 tegező viszony.. Ha a kettes lépés után a másik ragaszkodik a magázáshoz, azzal megaláza a másikat. Ez a világ már nem olyan mint régen, nem abból kéne kiindulni, hogy akkor kornak volt értéke, becsülete, pont fordítva, fiatalság kultusz van erősen.
Te nagyon furán gondolkodsz. Sosem éreztem magam megalázva, ha magáztak. Éppen ellenkezőleg.
Többéves egyetemi képzést csináltam így végig, mindenki magázott mindenkit, még a professzorok között sem mindenki tegezte egymást. Semmi megalázó nem volt benne, egyenrangúság volt, hiszen oda-vissza működött.
Én meg attól kapok agyfaszt, 52 éves, de laza, inkább "csávós", mint papeszos fellépéssel, hogy ha következetlenek a tegezés/magázás terén.
Azaz bemegyek egy boltba, nők dolgoznak, kézcsókolommal, jónapottal köszönök. Ő(k) tegez(nek) amit én egyáltalán nem veszek zokon, sőt örülök és én is tegezőre váltok. Elköszönéskor meg kapok egy blazírt viszlátot.
Ilyenkor simán visszakérdezek, hogy most akkor tegeződünk vagy magázódunk. Volt, hogy azt válaszolta, hogy néha már maga sem emlékszik. Mondom ez baj, hisz az a munkája, hogy emberekkel kommunikáljon. Kiegészítve azzal, hogy nekem mindegy, hogy tegeződünk, magázódunk, de ne váltogassuk.
Aztán meg ha nagyon teszi veszi magát, akkor simán letegezem és leszarom, ha nem tetszik neki.
Én is jártam egyetemre, a diákoknál mindenki tegeződött, pedig volt idősebb szaktárs. Fiatalabb segédtanárokat is tegeztük.
Nekem a problémám azzal van, amikor vissza tegezem, úgymond felajánlva a tegező viszonyt és akkor is folytatja a magázást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!