Miért nevezik a margarinos kenyeret vajasnak, amikor a margarin növényi, a vaj állati eredetű?
Illetve külön pikantéria, hogy léteznek teavajjal vagy joghurttal dúsított margarinok. Illetve nagyon kevés vegán margarin van, ami tényleg nem tartalmaz vajszármazékot vagy tejszármazékot.
Én esetek többségében margarinokat eszek, de egy vagy két teavaj megtalálható nálam havonta. Nekem a teavaj tömény és nem mindenhez illik. Valamikor megkívánom, de például párizsihoz és sajthoz már túl tömény. Illetve akkor egyoldalú az aktuális étkezésem. (Én szendvicshez nem eszek növényt.)
A lényeg a változatosság és rostdús étkezés. Semmi sem démontól való megfelelő étkezések mellett, 2024-ben illene már idáig eljutni agyilag és nem szórni a butaságot!
"A margarin vajkrémnek minősül"
Ez is egy óriási idióta kijelentés. Miért minősülne vajkrémnek? És mi az a vajkrém, meg tudod mondani?
Ennek kategorizálják be a margarinokat és minden egyéb - különböző állagú - tejszín alapú ízesített katyvaszokat. Aminek bármi köze van régi vajhoz és margarinhoz, illetve ami hasonló eljárással hasonló célú terméknek készül. Egy kategória mindegyik és ezt valamelyik nagy boltláncban lehet is látni kiírva. Egyébként pontosan ezért is jött létre a teavaj név. Ami eredetileg nem teavaj lenne és vicces magyar átfordítás, de ez már másik történet.
"A margarin fogalmát a köznyelv összemossa a vajjal, mert eredetileg Franciaországban egészségesebb kevert vajkrémnek indult és az élelmiszeripar máig vajkrémek közé sorolja be. Ám a vaj eredetileg állati eredetű természetes tejzsír felhasználásából köpüléssel készült, míg a margarin növényi olajok feldolgozása során és legtöbb esetben tejes-tejszínes vajjal keverten előállított krémzsiradék. Így margarinos krémek is kétféle csoportra oszthatók..."
Ezt idéztem.
"ez élelmiszeripari fogalom vagy kategória és tanítják"
Olvasni tudsz? Ott kérdem, hogy mi a definíciója. Mert a kettőnk közé ékelődött szóló által linkelt wiki cikk sem definiálja.
Mert a magyarok általában igénytelenek a kajára. Az itteni válaszolók közül is valaki szóba hozza a párizsit... Hogy lehet azt megenni? És tele van vele a csemegepult. Ugyanígy a sajt csak trappista lehet, minden más: fúj, büdös meg penészes... Vagy többször hallottam már, h azt mondják, h étteremben mindig ugyanazt kérik: brassói, cigánypecsenye vagy rántottszelet. Jajj, nehogy valami új inger érje.
Pedig finom magyaros kajáink vannak, főleg a halételek, a harcsapaprikás vagy sertésételekből a kemencés csülök. Meg van egy rakás magyar kaja, ami hiányozna, ha nem élnék az országban. De a margarin tényleg nem vaj. Még a Bords Eve sem, ami viszonylag ehető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!