Miért szokták egy nőre azt mondani ?
Sok olyan nőt vagy nénit hallottam, akik pl Csabáné vagy Zoltánné vagy Istvánnénak szólítanak , miért nem a rendes nevükön ? Gondolom férjük után kapták ezt a szólítást . De miért ?
Köszönöm szépen !
Én még ilyet nem hallottam. Csak olyat, hogy "Kovácsné, kérem vegye át az ebédjegyeket és ossza szét a munkatársak között!"
Vagy vállalati ünepségen: "Engedjék meg, hogy átadjam az Év Olvasztára címért járó elismerést Kovács Istvánnénak"
Vagy "Most hogy utolsó munkanapján jó egészséget és hosszú boldog unokázást kívánunk Kovács Istvánné Gabikának nyugdíjas éveire..."
Én se hallottam még így, maximum, ha a férfi családneve keresztnév, mint Dávid Péter, Imre Dávid, Bálint Bence, stb., hiszen úgy szokás szólítani, mondjuk Kovács Istvánnét, hogy Kovácsné, akkor Bálint Bencénét is lehet úgy szólítani, hogy Bálintné. De az nem általános, hogy valakit a férje keresztnevén szólítanak -né utótaggal. Még olyanról tudok, hogy valakit a férje vezetéknevén szólítanak, például nagymamámat Szögi Ferencnét a kórházban annak idején sokszor nevezték Szögi néninek, de szerintem ez sem túl elterjedt.
Az általános az, hogy a férje vezetéknevét használja -né utótaggal, pl.: Kovácsné, Nagyné, Farkasné, stb., vagy a férje teljes nevét -né utótaggal, pl.: Farkas Jánosné, Szögi Ferencé, Kovács Istvánné, stb.
És akkor idejön a lúzer lepontozni, miközben azon dühöng, hogy ez a sok őrült mind szembe jön az autópályán :)))
Na gyere, sipítsá karalábé!!
7, írtál valami értelemeset, pubika?
azért kapod, mert sügér vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!