Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Mitől lett divatos a túlzott...

Mitől lett divatos a túlzott tegeződés?

Figyelt kérdés

Manapság mindenhol azt tapasztalom, hogy az emberek kérdezés nélkül tegezik a másikat, vagy jobbik esetben megkérdezik, habár teljesen felesleges lenne a tegeződés. Nyilván más a helyzet egy fesztiválon, ahol alapból tegezve alakulnak a kapcsolatok, mint egy bíróságon, de mégis ezt most már általánosan elfogadott? Tehát magázva ennyire nehéz lett kommunikálni?

A munkámból kifolyólag, ha szólok valakinek érte, akkor látom rajta, hogy nem tetszik neki...

2023. nov. 5. 18:44
1 2 3 4
 21/35 anonim ***** válasza:
42%

16

Pedig iszonyat gáz a csendőr pertu. Ha valaki annyira ragaszkodik hozzá, hogy magázzam, akkor magázzon ő is engem. Mindegy mennyi idős vagyok.

2023. dec. 28. 16:32
 22/35 anonim ***** válasza:
11%

"Mindegy mennyi idős vagyok."

Nem, pont hogy nem. Az illemben nagyon is nagy jelentősége van annak egy csomó szempontból, hogy ki hány éves.

2023. dec. 28. 17:36
 23/35 anonim ***** válasza:
75%
Intelligens ember felfogja, hogy a 21. században élünk. Ha valaki magázódni akar, akkor magázzon. A normális emberek a környezetemben alapból így állnak hozzá.
2023. dec. 28. 17:40
 24/35 anonim ***** válasza:
48%
És ennek mi köze ahhoz, hogy hányadik században élünk? Mindegyik századnak megvoltak és meg is vannak a maga illemszabályai, minden században voltak és vannak, akik fütyülnek rá - de ebből nem biztos, hogy az intelligenciájukra lehet következtetni. Az intelligensek között is vannak, akik bunkó módra viselkednek.
2023. dec. 28. 18:22
 25/35 anonim ***** válasza:
88%
Az intelligens ember felfogja, hogy minden változik és nem akar eröszakkal a régi mellett maradni, csak azért, mert régen így volt szokásban.
2023. dec. 28. 18:33
 26/35 anonim ***** válasza:
11%
De az intelligens ember azt is felfogja, hogy milyen tempóban szoktak változni a dolgok, és nem akar eröszakkal valami újat ráerőltetni mindenkire csak azért, hogy ne kelljen megtanulnia se helyesen írni, se előre köszönni az idősebbnek, a nőnek, a felettesnek, se magázódni.
2023. dec. 28. 18:36
 27/35 anonim ***** válasza:
63%
26-os: ahogy látom, nem veszed észre, az emberek nagy része tegezödik és a magázódást akarja egy kisebbség ráeröltetni a tegezödökre!
2023. dec. 28. 19:33
 28/35 anonim ***** válasza:
11%

"az emberek nagy része tegezödik és a magázódást akarja egy kisebbség ráeröltetni a tegezödökre!"

Minden ember tegeződik: bizonyos helyzetekben, bizonyos embereket tegeznek. Ez nem is kérdés.

És az emberek nagy része bizonyos helyzetekben, bizonyos embereket igenis magáz. Van egy kisebbség, akik viszont megtanulni sem hajlandóak a magázódást, és hogy ne is kelljen semmiféle erőfeszítést tenniük, azt propagálják, hogy semmi szükség a magázódásra, a tegeződés meg egyébként is "egyszerűbb". Miközben csak kultúrálódniuk kéne, és akkor pont ugyanolyan egyszerű lenne számukra is a magázódás is. Egy elöregedő társadalomban nem mondhatod, hogy ezek vannak többségben. Nem, annyira sok gyerek azért nem születik sajnos.

2023. dec. 28. 19:46
 29/35 anonim ***** válasza:
83%

A legtöbb esetben nem arról van szó, hogy valaki nem "tud" tegezödni, hanem arról, hogy értelmetlennek tartja és ezért nem "akar".

Számomra egyszerü "lenne" magázódni, nem is okoz semmiféle problémát, de nem szeretem, mert ezzel csak nehezítik a kommunikációt, sokkal szivesebben tegezödöm, mert így sokkal emberibb közelségbe kerülök a másikakhoz.

Gyerekkoromban kifejezetten utáltam a magázódást, mert ezzel csak megnehezítette a bizalom kialakítását, csak barrikádokat emelt az emberek közé minden alap nélkül.

Éppen azért ragaszkodtam minden esetben ahhoz, hogy a gyerekeim, az iskolatársaik az ismeröseim tegezzenek, akkor is, ha jóval idösebb vagyok tölük, és "meglepö módon" soha nem élt vissza ezzel senki, nem voltak szemtelenek, nem hülyéztek le sem direkt, sem indirekt, cserébe megbíztak bennem, emberi közelségbe kerültem velük, ami ezerszer többet ér, mint hogy magázzanak és magukban elutasítsanak.

2023. dec. 28. 20:39
 30/35 anonim ***** válasza:
16%

"Gyerekkoromban kifejezetten utáltam a magázódást, mert ezzel csak megnehezítette a bizalom kialakítását, csak barrikádokat emelt az emberek közé minden alap nélkül."

Aztán felnőtt korodban rájöhettél (volna), hogy időnként igenis kellenek az ilyen barrikádok, mert pont ezek könnyítik meg az életet, pont ezek segítenek hozzá, hogy egyértelműbbek legyenek a viszonyok, hogy egyszerűbb legyen az ügyintézés, stb. Pl. hivatalos közegben, amikor nem haverkodni megyünk be a hivatalba, hanem ügyintézni, ami kapcsán esetleg majd panasszal akarunk élni, egyáltalán nem könnyítené meg az ügymenetet, ha a tegeződés miatt nem volna egyértelmű a panaszos levelet elbíráló középvezető számára, hogy tulajdonképpen magánéleti sérelmek vannak-e a háttérben, vagy valóban csak arról szól-e a történet, hogy mi történt, amikor be akartunk nyújtani egy kérelmet, vagy akármi.

"Éppen azért ragaszkodtam minden esetben ahhoz, hogy a gyerekeim, az iskolatársaik az ismeröseim tegezzenek, akkor is, ha jóval idösebb vagyok tölük"

Szerintem nem az ilyen kapcsolatok esetében kérdéses, hogy tegeződjünk-e vagy magázódjunk, hanem az olyan helyzetekben, amelyekben valószínűleg nem fog kialakulni személyes ismeretség, hanem csak hivatalos kapcsolat lesz köztünk: amikor bemegyünk egy boltba, amikor a gyerekeink tanáraival kommunikálunk, amikor a banki ügyintézővel beszélünk, stb.

2023. dec. 28. 21:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!