Miért idegenkednek sokan a hamvasztásos temetéstől?
Nem egy embertől hallottam már (főleg idősektől), hogy ők meghagyták a gyerekeiknek, hogy a haláluk után el ne merjék hamvasztatni őket. Egyszer egy nénit meg is kérdeztem, hogy miért gondolja ezt, és azt mondta, hogy azért mert a hamvasztás emberhez nem méltó, elégetik, mint egy darab fát. Elég furcsa felfogás.
Szerintem egyébként pont, hogy jobb a hamvasztás, egyrészt mert mégsem egy holttest fekszik ott a ravatalon a koporsóban (voltam már olyan temetésen, ahol még nyitva is volt a koporsó...hátborzongató volt), hanem "csak" egy urna, másrészt a temetés közben nincs ott a látvány, ahogy leeresztik a föld alá a koporsót, meg a hang, ahogy rádobálják a földet. Nekem egy hamvasztásos temetés sokkal kevésbé megrázó, mint egy koporsós. Arról is nem beszélve, ha belegondolunk, mi történik a testtel utána a föld alatt.
Szóval nem értem, hogy egyesek miért ragaszkodnak annyira a koporsós temetéshez, de kíváncsi vagyok, szeretném tudni.
Szóval ha Te vagy valamely ismerősöd ezt a formát preferálja, akkor kérlek indokold meg, hogy mégis miért? Miben előnyösebb egy koporsós temetés?
Régen az volt a tisztelet adás hogy elhamvasztották.
Felfogás kérdése. Engem egyáltalán nem érdekel mit csinálnak velem halálom után. Ha már biztos nem élek.
Lehet valami Frankenstein szerű embernek kéne adományoznom a testem halálom után hogy kísérletezzen rajta. :D
Én egyébként pont a koporsós temetés ellen halottam azt az érvet hogy
Nem akarják hogy kukacok mászkáljanak a testükben és rágcsálják.
De amúgy a hamvasztásnál néha szerintem az is felmerül hogy akkor nem feltétlen a földben lesznek. Hogy nem akarnak a földben lenni hanem inkább szórják szét valahol a hamvaikat és akkor szabadon szálnak a szélben vagy úsznak a vízben.
Mindig is hamvasztást szerettem volna magamnak, ezt többször kikötöttem a családnak, hogy el ne felejtsék.
Több okból is. Hülyén hangzik, mert már nem élünk akkor, de kiráz a hideg a gondolattól, hogy lent vagyok a föld alatt egyedül a sötétben, bezárva és kukacok rágnak. Másrészt sokkal gazdaságosabb a családnak is, nem mennek anyagi csődbe egy temetés miatt, de a Föld-nek is jobb szerintem, mert iszonyú sok helyet foglalnak a temetők. Így is úgy is "porból lettünk-porrá leszünk", de hamvasztással hamarabb és tisztábban. Egyébként nem a testet égetik el, hanem 800 fokos kemencébe tesznek, ahol spontán öngyulladás történik a testedben.
Régen nem volt hamvasztás. Felénk inkább újabban hamvasztanak, és egyre többen szóratják szét a hamvakat.
Akik a koporsós temetéshez ragaszkodnak, vallásosak lehetnek, De lehet az is, hogy szeretnek kijárni a sírokhoz.
3.
Attól még hogy valakit hamvasztanak lehet sírja.
Én speciel környezetvédelmi okokból meg se engedném a hamvasztást.
Rengeteg energiát emészt fel a holttest elégetése - nézz csak utána milyen sokat - a koporsós temetkezés környezeti terhelése ehhez képest nulla.
Ha komolyan vennénk a klímavédelmet, már rég megszüntettük volna a hamvasztást...
Akkor nézd meg ezt a grafikont! Semmivel sem környezetkímélőbb a koporsós temetés.
#8 Meg kell tiltani a nem lebomló cicomákat, egyszerű karton koporsóval temetkezni és kész. Hely van - ha mind a hétmilliárdan meghalnánk, akkor is mindanyiunk sirja elferne Hawaii szigetén...
A koporsós temető pedig nem más mint egy park vagy egy liget. Minden földet úgy sem lehet mezőgazdasagi termelésre használni, mert összeomlana az ökologiai rendszer. A kaliforniai okostojás a cikkben maga sem tudja milyen hülyeségeket beszél. A koporsós temetkezés a legkörnyezetbarátabb!
Felénk katolikus vidéken is új szokás a hamvasztás, szerintem még 30 éve is csak hallomásból ismerték az emberek, hogy létezik ilyen.
Az én családom nem különösebben vallásos, de még nem fordult elő hamvasztás a rokonságban. Egyszerűen a koporsós temetés a megszokott, és a holttest meggyalázásának tekinti a többség, ha elégetik. Ebben nem realista gondolkodást kell keresni, hogy így a jobb vagy úgy, hanem egyszerűen érzelmi megközelítést.
Tibetben meg a holttestet kirakják a keselyűknek, és ha a csontokat lecsupaszították, még azokat is összetörik, hogy azt is megegyék a madarak. Ott meg az a megszokott és elvárt. Itt meg az ember beleborzong, ha elképzeli, hogy a hozzátartozója szemét szedegeti ki, vagy a belét húzigálja egy madár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!