Divat még borravalót adni? Családdal megyek vacsorázni, legalább 15 éve nem ültünk be étterembe itthon.
"Nem az lenne az étterem célja, hogy elégedett legyek, és máskor is vissza menjek? "
Szerintem is így van, azért dolgoznak, hogy visszamenjek. Az árba kellene kalkulálni mindent a felszolgálás díját is.
A szolgáltatás ellenértékét megfizetem, és erkölcsi elismerés, hogy rendszeresen visszamegyek hozzájuk.
Szerintem jobb lenne egy ilyen gyakorlat kialakítása.
Mert mi van akkor, ha visszajárok rendszeresen, de tudják, hogy kevés borravalót adok? Akkor a szolgáltatás színvonala is csökken?
"De Magyarországon legközelebb a kajádba köpnek, ha nem adsz.
"
Jó, akkor mindig máshová megyek.
Köszi a válaszokat.
Üzenem a köpdösős kommentek íróinak, hogy ássák el magukat.:S Nyilván roppant kulturált helyen étkezhettek.:/
Kedves válaszoló! Ált 10%-ot szokás adni, de figyelni kell, mert egyes vendéglátó egységeknél "szervizdíjként" már szerepelhet a számlán a borravaló (amit a vendégek nem mindig vesznek észre...).
Én személy szerint nem szeretem, ha a "borravalót" hozzácsapják a számlához..volt már, hogy simán adtam volna többet is a pincérnek, de ha már rajta volt, akkor üsse kő, nem fogok többet adni.
És ha nagy címletben fizetsz (pl. 10E és borravalóval együtt 6500 lenne), akkor csak annyit szükséges mondani, hogy 6500 forintból szeretnél visszakapni. Ennyi. Én Horvátországban kávézóknál simán adtam ilyen módon=).
Leírom egy nemrég történt esetemet.
Étteremben egy menüt kértem (ők határozzák meg de egy levesből és egy főételből áll ) semmit hozzá ,se italt se kenyeret. Elfogyasztottam,és mondtam hogy fizetnék, jött a pincér hozta a számlát és kért 680 Ft-ot ,letettem neki 700-at . Erre hangosan nagyon szép további napot kívánt és hosszasan rázogatta a kezemet.Gondolom ezt azért csinálta ,hogy vegyem észre ,hogy ő szerinte keveset fizettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!