Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Divat még borravalót adni?...

Divat még borravalót adni? Családdal megyek vacsorázni, legalább 15 éve nem ültünk be étterembe itthon.

Figyelt kérdés
Régen rengeteget jártunk Magyarországon étterembe, de az utóbbi 15 évben csak gyorsétteremben voltam. Külföldön, nyaralás alatt néha beültünk, de Nyugat-Európában mindig visszadták a borravalót, benne volt az árban, így később már nem is próbálkoztunk. Mi a szokás?
2010. aug. 28. 10:17
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
83%
Nálunk ha elégedett vagy a menüvel és a kiszolgálással illik ,lehet borravalót adni. Itt nincs benne az árban.
2010. aug. 28. 10:22
 2/20 anonim ***** válasza:
72%
Szokás még borravalót adni, sőt.. :)
 3/20 anonim ***** válasza:
100%
Ha elégedett vagy a kiszolgálással akkor illik. Ugye azt mondják, hogy 10%-ot. Én mondjuk egy nem mindig veszem figyelembe, ahogy kijön, úgy adok. Van,hogy többet, de van, hogy kevesebbet. De mindig adok. Mármint ha tényleg elégedett voltam a kiszolgálással. Ha kb. 15 percig ki sem jön hozzám a pincér, vagy 20 perc múlva is még ott van a koszos tányér az asztalon,akkor nem adok!
 4/20 anonim ***** válasza:
72%
Én mindig szoktam adni, amikor kihozza számlát.
2010. aug. 28. 10:23
 5/20 anonim ***** válasza:
100%

Nagyjából 10%-ot illik adni.

Mellesleg Nyugat-Európában is illik adni, csak ott nem az a szokás, hogy a pincérnél hagyod a visszajárót, hanem centre pontosan visszaadnak neked, és távozáskor hagysz az asztalon pár eurót a számla nagyságának arányában.

2010. aug. 28. 10:27
 6/20 A kérdező kommentje:

Szerintem jobb lenne, ha benne lenne az árban. Ez így elég furcsa, sőt akár kicsit kellemetlen is, hogy azon kell gondolkodni a vacsora végén, hogy adjak vagy ne.

Szerintetek itthon miért nem változott meg ez a szokás?

Rengeteg külföldi jár hozzánk, őket is zavarja, nem?

2010. aug. 28. 10:27
 7/20 anonim ***** válasza:
81%

Most ne fikázzatok le, de mi értelme van a borravalónak? Olyan mint az orvosnál a hálapénz....

Az árakat eleve úgy kalkulálják, hogy minden költség benne van. Ha elégedett vagyok, akkor fizessek borravalót? Nem az lenne az étterem célja, hogy elégedett legyek, és máskor is vissza menjek? Ennyi erővel akkor, ha gyerek jó jegyet hozz haza, vagy tetszett a szereplése, akkor a tanárnéninek is adhatok "borravalót"....

2010. aug. 28. 10:29
 8/20 A kérdező kommentje:

" távozáskor hagysz az asztalon pár eurót "-ra válasz:

Én még senkit nem láttam, hogy hagyott volna bármit is az asztalon. Sőt, amikor egyszer Olaszországban ezzel próbálkoztam, akkor utánam rohant a pincér, hogy pénzt hagytam az asztalon. Amikor mondtam, hogy az övé, akkor frászt kapott és a markomba nyomta az egészet.

Ez volt az utolsó eset, hogy borravalóval próbálkoztam.

2010. aug. 28. 10:30
 9/20 anonim ***** válasza:
100%
10% általában.Külföldön nem divat a borravaló, a legtöbb helyen benne van az árban,ha nincs,külön feltüntetik.
2010. aug. 28. 10:33
 10/20 anonim ***** válasza:
65%
divat, sőt, ha nem adsz, még majdnem le is köpnek...:S ez Magyarország, azért is jár borravaló, ha a nyakadba önti a pincér a levest vagy ócska a kaja
2010. aug. 28. 10:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!