Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Itthon helyett itthoL --- ez...

Itthon helyett itthoL --- ez csak az én fülemet sérti?

Figyelt kérdés
Borzalmasan hangzik az itthoL és az otthoL. "Hol van?" "Itt." "Hol????"
2010. jún. 17. 15:26
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
35%
Itthol szó nincs. Otthol pláne.
2010. jún. 17. 15:35
 2/13 A kérdező kommentje:

Ha hiszed, ha nem, a köznyelvben van olyan, hogy "itthol" az itthon helyett. Keress rá a Google-ön, de itt is született már ilyen kérdés:

http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ker..

2010. jún. 17. 15:37
 3/13 anonim ***** válasza:
49%
Ne sértse a füledet, ez egy Vas megyei tájszólás. Minden térségnek megvannak a nyelvi sajátosságai, szép színes a magyar nyelv, gondold el, milyen sivár lenne, ha mindenki "Pöstiesen" beszélne.
2010. jún. 17. 15:40
 4/13 anonim ***** válasza:
38%
Utolsó vagyok: sőt, van aki még úgy is mondja, hogy iddhol :))
2010. jún. 17. 15:41
 5/13 anonim ***** válasza:
8%
Az otthon, itthon megnevezésére nincs ilyen szó sztem akkor sem! Régiesen "itthol van" (itthol van a kabát,- de nem az otthon megnevezésére) , a másik népies "itthun" is ezt jelenti. 1 kérdés miatt gondolod hogy van ilyen szó??Google-ban SEMMIT nem találtam erről. Ha van vmi , linkelj már.
2010. jún. 17. 15:56
 6/13 A kérdező kommentje:

Olyan nincs, hogy ilyen szó nincs.

Például most:

XYVUA --- kitaláltam egy új szót, adok neki egy jelentést. A XYVUA jelenti ezentúl azokat, akik okosnak képzelik magukat, holott nem is tanultak semmiféle nyelvtudományi, nyelvészeti ismereteket. Szóval, szervusz xyvua.

2010. jún. 17. 16:08
 7/13 anonim ***** válasza:
80%

A 15:40-es válaszolónak van igaza. Nem csak Vas megyében, máshol is használják. Lehet régiesnek nevezni, de szerintem ez inkább tájszólás. Mint bab = paszuly, fuszulyka, burgonya = kolompér, pityóka, kukorica = tengeri, és lehetne sorolni tovább, még a szögedies beszéddel is.

15:56 téved, az itthol, otthol = itthon, otthon. A helyet jelölő az ihol, ahol, esetlen ihun, ahun, ami az itt és ott szó helyett használatos.

2010. jún. 17. 16:09
 8/13 anonim ***** válasza:
73%
Nahát. Az iróniát szeretem, de a cikizés már bántó. Kezdem azt gondolni, hogy ennek a kérdésnek a helyessége egy tőről fakad. Bevallom, meg se lepődnék.
2010. jún. 17. 16:23
 9/13 anonim ***** válasza:
73%
Nem kell linkelni, menj el Nyugat-Dunántúlra és meghallod. :)
2010. jún. 17. 17:00
 10/13 anonim ***** válasza:
73%
Ez olyan, mint nálunk a físzek meg a fíreg.
2010. jún. 17. 17:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!