Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » El tudom feljteni az anyanyelv...

El tudom feljteni az anyanyelvem? 17/f

Figyelt kérdés
8 éves voltam amikor kiköltöztünk németországba. 2 évet tanultam a német nyelvet a suliban. Mikor kiköltöztünk, úgy volt hogy csak németül fogunk itthon beszélni, de nagyon elleneztem ezt a dolgot, és szerencsére a szüleimmel meg a tesómmal magyarul beszélek. (De sajnos ritkán beszélek magyarul) volt itt kint egy magyar barátom de ők visszaköltöztek két éve(ő neki szerencséje volt mert ő tini korában került ki és tökéletesen tudott magyarul fogalmazni, veszélni) az a baj hogy töröm a németet (is) mert nem németekkel járok suliba hanem törökökkel. Gondolkodni és álmodni még magyarul szoktam, de voltak már német álmaim. Most is magyar sorozatokat nézek, de ha választanom kéne hogy magyar vagy német filmet nézek meg akkor inkabb azt mondom hogy nemet. Kb 13 eves koromig magyar internetbarataim voltak, de sajnos megszunt veluk a kapcsolat. Mikor haza mentunk egy hetre es talalkoztam az egyik gyerekkoromi baratommal, azt vettuk eszre hogy felejtem a szavakat, parszor nemetul montam neki azt a szot amit szerettem volna neki mondani.
2017. szept. 21. 05:44
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha teljesen nem is, de felejtesz belőle, igen. Ami nagyon segít (szerintem) szókincs-ügyben, az az olvasás. Szerencsére sok jó könyv pdf-ben is fent van a neten, szóval tudsz keresgélni.
2017. szept. 21. 06:26
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Lehet, hogy egy-két amúgy is ritkán használt szó nehezebben ugrik be, de te már nem fogod tudni elfelejteni a magyart, pláne ha 17 évesen még tudod, és pláne, ha rendszeresen kapcsolatot tartsz vele interneten keresztül. A múlt században más volt a helyzet, mert ha valaki mondjuk, kontinenst váltott, akkor bizony utoljára hallott bármit is Magyarországról. Van, aki tényleg 70 éve nem találkozott az egykori anyanyelvével, aztán mégis tudta beszélni, ha valamiért úgy adódott. Legfeljebb problémái lesznek az olyan modern szavakkal és szófordulatokkal, amik azóta kerültek bele a nyelvbe. Tehát nem fogja érteni, mi az a "lemegyek a közértbe" ha az ő idejében olyan nem volt, viszont olyanokat fog mondani, hogy computer, electricity, credit card, stb., mert fogalma nem lesz, hogy találtak-e ki rá valami magyar szót, és mit. Vagy ha kisgyerekként került külföldre, akkor hiányozni fog az ismeretéből a magasabb műveltségi szintet feltételező szókészlet. Levennénk a nagyszótárt, biztos találnál benne olyat. Na de még a helyben élők is!

Állítólag 5-6 éves gyerek még elfelejtheti a nyelvét, ha többet nem találkozik vele, 17 évesen ez már kizárt.

2017. szept. 21. 06:27
 3/10 anonim ***** válasza:
83%
teljesen nem! pld ott volt tony curtis, aki talán 5 évesen kerult ki amerikába és még idos korába is beszelt kicsit magyarul
2017. szept. 21. 06:37
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

A lányom 7 évesen került szintén Németországba, most 30 éves és tökéletesen beszél magyarul IS, meg németül IS, emellett még két másik nyelvet is igen jól.

Egyszerüen használja mindkét (fö) nyelvet napi szinten, (magyarul olvas, filmeket néz, stb minden nap), emellett németül "él", a párja német, ezért vele meg a barátokkal természetesen németül kommunikál.

Viszont azon igencsak megérné változtatni, hogy olyan iskolába járj, ahol a többség német - igazán nem tudm, hol élsz, mert igen ritka az ilyesmi -, de a tanárok meg az oktatás egész biztos németül megy, ezért nem lenne szabad, hoyg csak törve tudd használni. De itt is érvényes, hogy sokat olvasni, filmeket nézni, barátokkal beszélgeni sokat segít.

Az, hogy ha ellátogatsz MO-ra, és egy ideig inkább németül jutnak eszedbe dolgok, teljesn természetes, mert azt hasznßalod többet a mindennapokban, ezért idöbe telik átállni. Emellett ha nem olvasol magyarul, akkopr a szókincsed is lemarad a német mögött, és ezért is nehezebb magyarra átváltani.

Szóval szerintem egy iskolaváltás, komolyabb német tanulás, rendszeres nyelvhasználat kellene, mert az szégyen, ha 9 év alatt nem tudsz megtanulni hibátlanul németül, emellett a magyart is gyakorold. A neten böven van lehetöség kontanktusokra , akár az említett baráttal is tudsz chatelni, skypolni, stb akár napi szinten is.

2017. szept. 21. 08:00
 5/10 anonim válasza:
74%

Szerintem az anyanyelv nem felejthető el.Ha nem használod,egy idő után elhalványul,de nem tűnik el.

Ezért anyanyelv.

2017. szept. 21. 08:43
 6/10 Vree ***** válasza:

Igen. Nyilván teljesen nem, de amikor már az alap mondatokkal is küszködsz, az már nem valódi nyelvtudás.

(Más szóval: egy kezdő szintre simán vissza tudsz esni, ha darabkák meg is maradnak.)

És ne a szókincsre gondolj elsősorban: amit inkább elveszítenek gyorsan sokan, az a helyes nyelvtan.

De vidítson a gondolat, hogy minden több nyelven beszélő ember rengeteg él minden országban (sőt ma már alapkövetelmény). Aki angolul/németül tanul Mo.-n, annak ugyanezzel a dilemmával kell szembesülnie: hogyan tudok felső/anyanyelvi szintre jutni, ha nem beszélek rendszeresen anyanyelviekkel? A legtöbben úgy oldjuk meg, hogy megteremtjük azokat a lehetőségeket "kényszerítve" magunkat, hog használjuk, ahogyan te is tetted. Nemzetközi ismeretségeket fenntartani, több nyelvű könyvet/zenét/filmet nézni kihívás, de az internettel teljesen megoldható.

2017. szept. 21. 10:24
 7/10 anonim ***** válasza:
álmodni, számolni, gondolkodni általában az anyanyelvén szokott az ember.
2017. szept. 21. 11:59
 8/10 anonim ***** válasza:
56%
#7 Meg ízeset káromkodni is :D
2017. szept. 21. 12:43
 9/10 anonim ***** válasza:

"álmodni, számolni, gondolkodni általában az anyanyelvén szokott az ember"

Ez hülyeség, ha valamelyik nyelvvel intenzíven foglalkozik valaki, akkor azon a nyelven álmodik, számol meg gondolkodik. Mivel most tanulom a negyedik nyelvet, ezért eléggé tapasztalt vagyok ezen a téren - amelyik jobban foglalkoztat, az van elötérben.

2017. szept. 21. 13:23
 10/10 anonim ***** válasza:
Már 17 éves vagy, nem fogsz elfelejteni magyarul. A szókincsedet olvasással tarthatod karban.
2017. szept. 21. 19:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!