Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy felejthettem el az...

Hogy felejthettem el az anyanyelvem?

Figyelt kérdés

3-4 éves koromban költöztünk Magyarországba, addig Libiában èltünk és csak arabul beszéltem. Mikor ide költöztünk, és oviba irattak, csak magyarul beszeltek hozzam, hogy minél előbb megtanuljam a nyelvet. Nagyon nehez ment, mert az arabban nincs ü ű ö ő meg hasonló, szóval nem tudtam kimondta nagyon sok szót.

Mára teljesen jól beszélem a magyar nyelvet, magyarul is gondolkozom. Mára (16 éves vagyok) teljesen elfelejtettem az arabot. Ha valaki körülöttem arabul beszél, azt általában megértem, de ha nekem kéne beszélnem, nem tudnék mit mondani.

Ha megyünk nyaralni ( Dubai, jordánia stb) ahol arabul (is) beszelnek, ott pár hét és újra "tudok" arabul. Ez miért van? Hogy felejthettem el a saját anyanyelvem?

Légyszives ne iteljetek el azért mert arab származásu vagyok. 16/l

2015. ápr. 12. 19:39
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Ez így teljesen rendjénvaló. Ha az ember nem használ valamilyen tudást, az "elfelejtődik" addig, amíg újra szükség nincs rá.
2015. ápr. 12. 20:06
 2/7 anonim ***** válasza:

"Légyszives ne iteljetek el azért mert arab származásu vagyok. 16/l"

Miért ítélnélek el?

Nem is értem, komolyan...

Egyébként sok mindent el lehe felejteni. Gondolom, ha gyakorolnál sokkal könnyebben belejönnél, mint más.

Szerintem még pici voltál, így arabul sem beszéltél annyira.

2015. ápr. 12. 20:34
 3/7 A kérdező kommentje:
Azért írtam azt, mert mikor valahol megtudják hogy félig arab vagyok rögtön "büdös arab"-oznak meg terroristának hívnak...
2015. ápr. 12. 21:14
 4/7 anonim ***** válasza:

Vannak ostoba primitív emberek, akikkel nem kell foglalkozni.

Tudom, hogy valakit terroristázni is sértő és nem éppen erény, bár ezt még fel tudnám fogni, mint poén.

2015. ápr. 12. 21:30
 5/7 anonim ***** válasza:
A mi osztályunkban is van egy félig arab fiú. Ő asszem tud arabul elég jól. őt se diszkrimináljuk emiatt (inkább úgy mondanám h nem ezért)
2015. ápr. 12. 21:40
 6/7 anonim ***** válasza:
3-4 éves korban azért még nem rögzül annyira egy nyelv, mint mondjuk kamaszkorban. Amúgy az anyanyelv is elfelejthető lassan, ha az ember nem használja. Ez attól is függ, mennyire ápolja az anyanyelvét. Van, aki már egy év külföldön élés után idegen akcentussal kezd affektálni, és van aki 50 év után is tisztán beszéli mondjuk a magyart. Ha odafigyelsz, használod az arabot, olvasol arab könyvet, néha eljársz arabok közé, akkor nem felejted el.
2015. ápr. 13. 01:34
 7/7 anonim ***** válasza:

Az ember elfelejti azt, amit nem gyakorol, meg akkor is, ha az az anyanyelve.

Nagyapamnak eredetileg nemet volt az anyanyelve, de utoljara kamaszkoraban beszelt napi szinten nemetul a csaladjaval, mara mar alig tud.

Aztan van par ismerosom, akik par evtizeddel ezelott kikoltoztek az USA-ba. Mara egy epkezlab mondatot nem tudnak kinyogni magyarul, pedig az (volt) az anyanyelvuk.

2015. ápr. 13. 08:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!