Milyen igeidővel fordítjuk ezt angolra?
Hogyan hangzana angolul ez a mondat? Nem tudok rájönni melyik igeidő lenne a megfelelő:
"Csak pár hete kezdtek el beszélgetni."
They only started talking a few weeks ago.
Asszem ez Past Simple 🤔
nem nem, ez a perfect
they have just started talking for a couple of weeks
vagy
they have started talking just for a couple of weeks
Sztem így a helyes:
They have started talking just a few weeks ago
Első válasza tökéletes. (bocs, megint félreklikkeltem, de vedd zőld kéznek a kéket)
#2 alapvető szabály, hogy ha ago van a mondatban vagy bármilyen más időpontot és nem időtartamot jelző határozószó, akkor rögtön Simple-be rakja az igeidőt és megtiltja a Perfectet.
márpedig az nem simple past sztem.
amit azt hiszem a #4-es írt, nos annak úgy tök más jelentése van.
egy a kérdés:
elkezdtek akkor és még mindig beszélgetnek, azaz még folyamatban van a cselekvés vagy már nem? elég kétértelmű a mondat tényleg, hogy most a kezdést vegyük-e befejezett cselekvésnek vagy magát a beszélgetést ... jó kérdés, de szóval kéne tudni ehhez azt, amit kérdeztem.
^Egyáltalán nem kétértelmű. Vigyázz magadra, mert vizsgán/dolgozatban lehúznak, ha ezt nem tudod. Lesz konkrétan olyan kérdés, ahol ezt kell tudnod.
Mind a "start", mind az "ago" egyértelműen jelzi, hogy egyszeri múltbeli időpontról van szó.
Ha kérd./előző válaszoló igényli, részletezem, de sima Google +"Perfect vagy Simple"? megadta volna az információt. (Ha órán kimaradt volna.)
Igen, az 1-es válasz a helyes.
A gondot az okozza, hogy a "pár hete" kifejezés a magyarban 2féle dologra is használatos. Ebben az esetben azt értjük alatta, hogy "pár héttel ezelőtt". Tehát a mondat átírható így: "Csak pár héttel ezelőtt kezdtek el beszélgetni".
Ugyanígy pl. a "2 napja" kifejezés stb., amennyiben átírható "2 nappal ezelőtt"-re, akkor az ago-t használjuk, természetesen múlt idővel.
Ha a mondat az lenne, hogy "Csak pár hete beszélgetnek", akkor lehetne befejezett jelennel fordítani: They have only been talking for a couple of weeks. (ebben az esetben a "pár hete" nem azt jelenti, hogy "pár héttel ezelőtt")
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!