Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Milyen igeidővel fordítjuk...

Milyen igeidővel fordítjuk ezt angolra?

Figyelt kérdés

Hogyan hangzana angolul ez a mondat? Nem tudok rájönni melyik igeidő lenne a megfelelő:

"Csak pár hete kezdtek el beszélgetni."

2017. aug. 6. 02:03
 1/9 anonim válasza:
88%

They only started talking a few weeks ago.

Asszem ez Past Simple 🤔

2017. aug. 6. 02:24
 2/9 anonim ***** válasza:
0%

nem nem, ez a perfect

they have just started talking for a couple of weeks

vagy

they have started talking just for a couple of weeks

2017. aug. 6. 06:19
 3/9 anonim ***** válasza:
Bocs, szerintem ez nem lesz jó. Azt én értem, hogy a fordítandó mondat egyúttal azt is jelenti, hogy pár hete beszélgetnek, de azért ez két külön dolog.
2017. aug. 6. 11:47
 4/9 anonim válasza:
0%

Sztem így a helyes:

They have started talking just a few weeks ago

2017. aug. 6. 13:20
 5/9 Vree ***** válasza:

Első válasza tökéletes. (bocs, megint félreklikkeltem, de vedd zőld kéznek a kéket)

#2 alapvető szabály, hogy ha ago van a mondatban vagy bármilyen más időpontot és nem időtartamot jelző határozószó, akkor rögtön Simple-be rakja az igeidőt és megtiltja a Perfectet.

2017. aug. 6. 13:28
 6/9 A kérdező kommentje:
A Past Simpel-re tippeltem volna én is, csak aztán elbizonytalanodtam hogy lehet mégis a Perfect és nem akartam hülyeséget mondani. Köszönöm szépen a válaszokat.
2017. aug. 6. 14:33
 7/9 anonim ***** válasza:
0%

márpedig az nem simple past sztem.

amit azt hiszem a #4-es írt, nos annak úgy tök más jelentése van.

egy a kérdés:

elkezdtek akkor és még mindig beszélgetnek, azaz még folyamatban van a cselekvés vagy már nem? elég kétértelmű a mondat tényleg, hogy most a kezdést vegyük-e befejezett cselekvésnek vagy magát a beszélgetést ... jó kérdés, de szóval kéne tudni ehhez azt, amit kérdeztem.

2017. aug. 7. 07:08
 8/9 Vree ***** válasza:

^Egyáltalán nem kétértelmű. Vigyázz magadra, mert vizsgán/dolgozatban lehúznak, ha ezt nem tudod. Lesz konkrétan olyan kérdés, ahol ezt kell tudnod.

Mind a "start", mind az "ago" egyértelműen jelzi, hogy egyszeri múltbeli időpontról van szó.

Ha kérd./előző válaszoló igényli, részletezem, de sima Google +"Perfect vagy Simple"? megadta volna az információt. (Ha órán kimaradt volna.)

2017. aug. 7. 12:59
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Igen, az 1-es válasz a helyes.

A gondot az okozza, hogy a "pár hete" kifejezés a magyarban 2féle dologra is használatos. Ebben az esetben azt értjük alatta, hogy "pár héttel ezelőtt". Tehát a mondat átírható így: "Csak pár héttel ezelőtt kezdtek el beszélgetni".

Ugyanígy pl. a "2 napja" kifejezés stb., amennyiben átírható "2 nappal ezelőtt"-re, akkor az ago-t használjuk, természetesen múlt idővel.

Ha a mondat az lenne, hogy "Csak pár hete beszélgetnek", akkor lehetne befejezett jelennel fordítani: They have only been talking for a couple of weeks. (ebben az esetben a "pár hete" nem azt jelenti, hogy "pár héttel ezelőtt")

2017. aug. 9. 15:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!