Miért nem jó sokaknak Magyarországon a saját nyelvünk?
Az utóbbi 10-15 évben erősen elterjedt bizonyos latin eredetű, de az angol nyelvből ide hozott szavak használata!
Ha van saját szavunk egy fogalomra, minek az idegen szó?
Pl.: applikáció=alkalmazás, verzió=változat, szituáció=helyzet, stb..
Senki ne írja azt, hogy; a nyelv élő!!! Ennek ebben az esetben semmi értelme.
Ez csak az ostobák magyarázata a bunkóságra...
#11! "full"??? Nincs ilyen MAGYAR szó!!!!!!!
Főleg, mikor a bunkók magyarul ragozzák! "Fullos", a másik "gyönyörűség"; "lájtos"!!!!!!!
Ezeket csak az agyament bunkók használják!!!!!!!
Egy valamire való ember nem!!!!!!! Ha tetszik nektek, ha nem, ez az igazság!!!!!!!
Magyarországon hosszú ideig a latin, majd a német volt a hivatalos nyelv.
Az ezekből adódó "magyarosításokat" (ld. "verzió", "szituáció", "muszáj" stb.) még a nyelvújítóknak sem sikerült teljesen kiiktatniuk.
Manapság az angol szavakkal vagyunk ugyanígy, csak még kevésbé szoktuk meg őket, ezért tűnhetnek "újaknak".
De ebben - legalábbis a legtöbb esetben - semmi menőség, ostobaság vagy bunkóság nincs.
"#11! "full"??? Nincs ilyen MAGYAR szó!!!!!! "
- Ehhez képest egészen jól megértetted a jelentését... ezt hogyan magyarázod meg?
Hadd másoljam be, amit a kérdező írt nekem:
"A kérdés tökéletes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A szövegértéseddel van komoly gond, te faszcibálóóóóóóóóóóó!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
Szerintem ez minden elárul róla.
Ja, egy megjegyzés:
Az 'ostoba' német jövevényszó. Egy színmagyar a hülyét használja.
Rengetek jövevény szavunk van!
De, ami már régen beépült a nyelvünkbe, -mert nem volt megfelelő sajátunk, az részévé vált a "magyar" nyelvnek. Én amit helytelennek érzek az az, hogy, ha már van "magyar" szavunk valamely fogalomra, miért kell az angolból -elsősorban- ide "cibálni" azonos értelmű szavakat???
Ez volt valójában a kérdés feltevésénél a szándékom.
A másik: értem ezeket a szavakat, de én inkább a "magyar" változatukat tartom helyes használatnak.
Sajnos így nagyon gyengén fejlődnek ezek az emberek. Egymást követik az egyéni gondolkodás helyet...
tedd kozre nyugodtan.
Gondolod ha nekiallsz privatban arcoskodni, azt majd mindenki behuzza fulet-farkat?
Apam, ilyen dumaert egy kulturalt kocsmaban mar akkora szajast kaptal volna hogy annak is fajna akinek elmeseled.
"Én amit helytelennek érzek az az, hogy, ha már van "magyar" szavunk valamely fogalomra, miért kell az angolból -elsősorban- ide "cibálni" azonos értelmű szavakat???"
- Még mindig nem fogod fel, hogy az idegen szavak rendszerint előbb terjednek el, utána magyarosítják őket? Utóbbiak meg csak később terjednek el, már ha elterjednek.
"A másik: értem ezeket a szavakat, de én inkább a "magyar" változatukat tartom helyes használatnak."
- Ez a Te egyéni problémád.
"Sajnos így nagyon gyengén fejlődnek ezek az emberek. Egymást követik az egyéni gondolkodás helyet..."
- Na, ez a legjobb. Aki azt a szót használja, ami szerinted logikus volna, és a többség megért, azok nem egyénileg gondolkodnak, mert... be tudod fejezni a gondolatmenetet? Mert én nem.
Egyébként egy rakás osotobaságot soroltál fel korábban, ami arra utal, hogy nagy felületesen gondolkozol a témában, ezért nem is értem, minek teszel itt fel kérdést.
Pl.
"Akció=tett, cselekvés! Árkedvezményt még véletlenül sem jelent!!! Mégis az ország nagy része használja, de a valódi jelentését még csak nem is tudja! "
- Nagyon jól tudjuk, mint jelent. Logikád szerint pl. az akciófilm akkor tettfilmet, vagy cselekvésfilmet jelent. Egyébként az 'akció' szó kedvezmény értelme a németből ered.
"A "mobil"! Na az még egy remek szó! Mobil=mozgó! Pedig az a távbeszélő nem is mozog!!! Inkább hordozható, az itteni megfelelő! "
- A "mobil" a mobiltelefon rövidítése, ami pedig nemzetközi szó. Hívják hordozható telefonnak is, de a "hordozható"-ból a kutya nem fogja tudni, hogy Te a telefonra gondolsz, mert hordozható készülékből elég sok van. Az pedig érthető, ha az ember rövidít (pl. amerikai angolban "cell", ami egyébként cellát jelent).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!