Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A hogy kihagyása mennyire...

A hogy kihagyása mennyire magyartalan? Mondjuk eldönti, hogy mely dolgokat mondja el, vagy eldönti, mely dolgokat mondja el?

Figyelt kérdés

2015. márc. 1. 20:36
 1/7 chtt ***** válasza:
Ez esetben magyarosabb "hogy" nélkül. :)
2015. márc. 1. 20:51
 2/7 anonim ***** válasza:

Én a "hogy hogyan"-ozást nem szeretem:

Megmondja, hogy hogyan csináljam.

Miközben elég simán:

Megmondja, hogyan csináljam.

Ha a hogy felesleges, akkor felesleges. Nem kell mindig kirakni.

2015. márc. 1. 20:54
 3/7 anonim ***** válasza:
Egyáltalán nem magyarosabb hogy nélkül, ez egy minden alapot nélkülöző szubjektív vélemény. Ezt nem szabályozza semmi, mindenki úgy használja, ahogy neki tetszik. És saját magához se kell következetesnek lennie.
2015. márc. 1. 21:28
 4/7 chtt ***** válasza:
Meglehet, kedves hármas, de eddig még nem találkoztam olyan szerkesztővel, ill. magyartanárral, aki ki ne húzta volna hasonló helyzetben a "hogy"-ot feleslegesként.
2015. márc. 1. 21:58
 5/7 anonim ***** válasza:

A magyartanárok közül igen sokan nyelvtannácik, tévesen üldöznek hibátlan, életszerű dolgokat babonából, vagy csak hogy a saját fontosságukat hangsúlyozzák a gyerek oktondiságával szemben. Ilyen babona, hogy hát-tal nem kezdünk mondatot, és-sel nem kezdünk mondatot, a -va -ve germanizmus...

Ha valamire vonatkozik egy szabály, az valahova le van írva. A tudomány, beleértve a nyelvtudományt is, nem szájhagyomány útján terjed.

2015. márc. 1. 22:07
 6/7 chtt ***** válasza:

Igazságod vagyon: nincs rá szabály.

[link]

A "hogy" kötőszó _elmaradhat_, de nem kell elhagyni.

Módosítom a hozzászólásomat:

Hasonló esetekben az én fülemnek szebben hangzik a "hogy" nélküli mondat.

Azaz, kedves kérdező, azt a változatot használd, amelyik Neked tetszik, Neked jobban hangzik, Neked magyarosabb, mert mindkettő helyes.

2015. márc. 1. 22:46
 7/7 anonim ***** válasza:

Én meg ezt találtam nem középiskolás fokon a Magyar grammatika című tankönyvben: "A mellékmondat kötőszó nélkül is követheti a főmondatot. A kötőszóhiány tipikusan a tartalmatlan hogy kötőszós mellékmondatokat érinti.

A hogy hiányát nevezhetjük ugyan bizonyos szabályok mellett létrejövő törlésnek is, kézenfekvőbb azonban a hiány okait e mondattípusok kialakulásának sajátosságaiban keresni. Az úgynevezett függő kérdő (és függő felkiáltó) mondatok – amelyekben leggyakoribb ez a jelenség – ugyanis eredetileg kötőszó nélküliek voltak: Nem tudom. Mikor érkezik a vonat? -> Nem tudom, mikor érkezik a vonat. Ebbe a típusba utólag hatolt csak be a függő viszony explicitté tételére az aszemantikussá, tartalmatlanná vált hogy kötőszó, bár mára eléggé elterjedt a használata: Nem tudom, hogy mikor érkezik a vonat. A kötőszó erős „hajlamát” a törlődésre bizonyosan keletkezéstörténete teszi lehetővé.

" [link]

2015. márc. 1. 23:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!