A hogy kihagyása mennyire magyartalan? Mondjuk eldönti, hogy mely dolgokat mondja el, vagy eldönti, mely dolgokat mondja el?
Én a "hogy hogyan"-ozást nem szeretem:
Megmondja, hogy hogyan csináljam.
Miközben elég simán:
Megmondja, hogyan csináljam.
Ha a hogy felesleges, akkor felesleges. Nem kell mindig kirakni.
A magyartanárok közül igen sokan nyelvtannácik, tévesen üldöznek hibátlan, életszerű dolgokat babonából, vagy csak hogy a saját fontosságukat hangsúlyozzák a gyerek oktondiságával szemben. Ilyen babona, hogy hát-tal nem kezdünk mondatot, és-sel nem kezdünk mondatot, a -va -ve germanizmus...
Ha valamire vonatkozik egy szabály, az valahova le van írva. A tudomány, beleértve a nyelvtudományt is, nem szájhagyomány útján terjed.
Igazságod vagyon: nincs rá szabály.
A "hogy" kötőszó _elmaradhat_, de nem kell elhagyni.
Módosítom a hozzászólásomat:
Hasonló esetekben az én fülemnek szebben hangzik a "hogy" nélküli mondat.
Azaz, kedves kérdező, azt a változatot használd, amelyik Neked tetszik, Neked jobban hangzik, Neked magyarosabb, mert mindkettő helyes.
Én meg ezt találtam nem középiskolás fokon a Magyar grammatika című tankönyvben: "A mellékmondat kötőszó nélkül is követheti a főmondatot. A kötőszóhiány tipikusan a tartalmatlan hogy kötőszós mellékmondatokat érinti.
A hogy hiányát nevezhetjük ugyan bizonyos szabályok mellett létrejövő törlésnek is, kézenfekvőbb azonban a hiány okait e mondattípusok kialakulásának sajátosságaiban keresni. Az úgynevezett függő kérdő (és függő felkiáltó) mondatok – amelyekben leggyakoribb ez a jelenség – ugyanis eredetileg kötőszó nélküliek voltak: Nem tudom. Mikor érkezik a vonat? -> Nem tudom, mikor érkezik a vonat. Ebbe a típusba utólag hatolt csak be a függő viszony explicitté tételére az aszemantikussá, tartalmatlanná vált hogy kötőszó, bár mára eléggé elterjedt a használata: Nem tudom, hogy mikor érkezik a vonat. A kötőszó erős „hajlamát” a törlődésre bizonyosan keletkezéstörténete teszi lehetővé.
" [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!