Tudt0k valami jó módszert, hogy megszeressem a németet?
Miért nem szereted? Hangzás miatt, haszontalannak érzed, nagyon mást akartál tanulni, nehéz a nyelvtan, utálod a névelőket, stb.?
Megpróbálhatnál mondjuk német zenét hallgatni, német barátokat keresni (neten). Pl. zenének ajánlom ezt, nem vagyok valami profi németes, de ennek még én is értem a szövegét. :)
http://www.youtube.com/watch?v=rW-PZt-hCh0
Ha a tanulását utálod, talán a tanárral van baj, esetleg különtanár? Tudom, úgy többet foglalkoznál vele, de talán logikusabbá, tanulhatóbbá válna.
A harmadik lehetőség, hogy összeszorítod a fogad, túléled ezt a pár évet, aztán érettségi után messziről elkerülöd a németet. Suli közben meg hobbiból tanulhatsz más nyelvet az angol mellé ha van rá erőd, pl. franciát, spanyolt, olaszt vagy amit akarsz.
Ne csak a suli miatt tanuld a németet, szerintem nincs értelme nyelvet tanulni, hogy csak mert kötelező. Én az angolt gyűlöltem meg nagyon, mert rémes tanárunk van, de amikor az interneten pár dolgot angolul néztem, angolul írtam, nagyjából megszerettem, és többet tanultam így, mint az órán.
Szerintem nézz német oldalakat olyan témákról, amit szeretsz, vagy ahogy az előzőek is írták, hallgass zenéket németül, vagy esetleg nézz filmeket felirattal. A lényeg, hogy keress valamit ami érdekel. Én pl. németes vagyok, és sokszor nézem angol számok német fordításait, és sokszor egészen hasonló a két nyelv, és szinte "egymásról" lehet tanulni a kettőt.
A hasonló szavakat meg lehet jegyezni az angolról is, egy egyszerű példa mondjuk a családtagok (Bruder-brother, Mutter-mother, Sohn-son, Tochter-daughter). Ilyet rengeteget lehet találni, és nekem az elején megkönnyítette az angol tanulását, lehet segítene a németnél is.
Szia!
Van egy magyar mondás, talán Jókaitól, nem tudom, kb. úgy hangzik, hogy annyi embert érsz, ahány nyelvet beszélsz.
Én németes voltam anno általánosban, nagyon régen, és amellett akkor csak orosz volt. Utóbbit utáltuk, de a németet valahogy megszerettem. Jó érzés volt a tudat, hogy egy halom emberrel fogok tudni még beszélni, akikkel különben nem. Nem tudom, milyen esélyed van nyári munkát találni, pl. Balcsi mentén, ahol esetleg megismerkedhetsz német emberekkel és tudsz beszélgetni. Én 6 évig tanultam a németet és 15 évesen kerültem először kapcsolatba velük iskolai cserével. Egyedül egy családnál. Csak ezután az intenzív élmény után tudtam megszólalni németül, addig csak tanultam, és makogtam. Cikis volt, hogy nehezen jönnek a szavak. De amikor szál egyedül vagy egy családnál és kénytelen vagy megszólalni, beszélgetni, és látod, hogy nem néznek hülyének, csak mert rossz a nyelvtan, a ragozás, az csuda jó érzés!
Azt vettem egyébként észre, hogy sok esetben az egyik embernek inkább az angol megy jobban, a másiknak inkább a német. A sok szóbeli hasonlóság mellett szerintem (!) van egy hatalmas különbség. Az angol nyelvtan alapszinten könnyű, gyorsan meg lehet tanulni pár szót, amivel az ember elboldogul. Nekem középszinten a tense-ek nagyon nehezen mentek és azóta sem tudtam ezt a lécet megugrani. A német az elején nehéz, mert a teljes fn/mn ragozási táblákat be kell vágni. De középszinten a nyelvtan 90%-át már tudod, onnantól már csak a szavak vannak. A középfokot és a felsőt a németben csak az választja el, hogy eltöltesz egy évet a nyelvterületen.
Szóval keress melót, hallgass pl. Die Toten Hosen számokat, szerintem csúcs (rock, de értelmes, sokszor humoros szöveggel). Szép, érzelmes zene a PUR együttesé. Jól követhető a dalszöveg, és azért is szeretem, mert a szerzők sok esetben azt is leírták, mikor, milyen apropóból született a dal. Ezek régi zenék, 10-20 évesek, de én szeretem, szerettem az egyetemi éveimben.
Egyelőre ennyi.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!