Akik autodidakta módon tanulnak nyelveket: hogy haladtok? Milyen módszert használtok?
Én most nem tanulok semmit, de alapvetően így tanultam meg angolul (felsőfok), és az olaszba is belekezdtem, bár abban nem túl messzire jutottam.
Az alábbi tapasztalataim vannak:
- Azért én mindkét esetben beiratkoztam egy három hónapos kezdő kurzusra, hogy valami elképzelésem legyen a nyelvről. Aztán láttam, hogy egyedül sokkal gyorsabb, kényelmesebb és hatékonyabb.
- Fontos, hogy jó könyveid legyenek. Egy nyelvtankönyv elengedhetetlen. Én ezt mindig angol nyelvű kiadványból szereztem be, a magyarok pocsékok, de ha más nincs, azzal is lehet. A nyelvtankönyvön felül kell egy szókincsfejlesztő könyv és természetesen szótárak. Én itt is az angol/olaszt használtam, angolban meg már nagyon az elején az ő egynyelvű szótáraikat.
- Én próbálok a gyerekek módszerével tanulni, mert az a leghatékonyabb. Ez a globális módszer, tehát hagyom magamra zúdulni az egész nyelvet már az elején válogatás nélkül. Először is végigveszem pár hét alatt a teljes nyelvtant, hogy értsem a lényegét. Ez azért már ad egy felismerési szintű tudást. Használni magadtól még nem nagyon tudod, de szövegből már felismered. Tehát azzal teljesen szakítani kell, amit a nyelviskolák csinálnak, hogy apró részletekben haladnak, és megkövetelik, hogy tökéletes legyen. És a nyelvtan közepe-vége felé már elkezdek olvasgatni. Én nem tankönyvből olvastam, hanem egyből az életből olyan egyszerű szövegeket, amik érdekeltek is. Aztán utána újra át lehet menni a nyelvtanon most már a rögzítés szándékával. De még mindig nem lesz tökéletes. Közben egyre többet olvasol, a nyelvtani részeket meg időnként részleteiben visszanézed, próbálod memorizálni. A net nagyon megkönnyíti ezt a tanulást, mindenütt vannak kis hírecskék, rövid írások.
- Fontos elem a helyes kiejtés és ezzel összefüggésben a beszédértés. Ha van, szerezz be kiejtési könyveket, vagy tanulmányozd a nyelvtankönyv erre vonatkozó részét, és gyakorolgasd, de már kezdettől fogva hallgass eredeti nyelvű szövegeket, nézz tv-ket, főleg híreket, mert az könnyebben követhető. Nagyon segítenének a feliratos filmek, de ez sajnos Magyarországon nem jellemző, mindent szinkronizálnak.
- A leggyengébb láncszem a beszédkészség, mert magunkkal ugye nehezen beszélgetünk. De ez is áthidalható, adj magadnak kis feladatokat, próbálj rövid témákat elmondani, meg amit olvastál, utána szóban összefoglalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!