Miért van mindenki úgy oda az angolért, miért mindenki ilyen angolmániás? (mintha nem is lenne más nyelv a Földön)
//OFF
Ja, és aki azzal példálózik, hogy hány nyelvből tevődik össze valójában a ma használatos magyar nyelv, az olvasson csak bátran utána a saját állításainak, és ne kizárólag a ma használatos, politikai döntés eredményeként hivatalosnak nevezett verziót olvassa el!
Kedves előző válaszoló, komolyan mondom, EZÉRT kár volt megtanulnod ezt a nyelvet!
ON//
Persze, mert az eszperantó egy kamu nyelv.
Ha kell egy nyelvvizsga, akkor arra jó, de a világon semmit sem tudsz kezdeni vele.
Az előttem szólónak: sok tévedés van abban amit írsz. Rengeteg könyv, folyóirat létezik eszperantó nyelven (Nemere István pl. van amit eleve eszperantóul írt.) Nagyon sok vers, regény született ezen a nyelven. Rotterdamban van az Eszperantó Világszövetség központja, ami egy folyamatosan működő intézmény. Minden évben nagyon sok rendezvény van szerte a világon, amin a nyelvet ismerők találkozhatnak. Nagyon sok barátság alakul ki így. Nekem is van a világ 5 földrészén 9 levelezőtársam. Érdekes módon még az USA-ban is népszerű, ott is vannak klubok. Nagyon sok ismeretterjesztő és tudományos dokumentáció is hozzáférhető ezen a nyelven, az interneten is. Sok eszperantó nyelvű honlap létezik. Van egy sajátos szolgáltatásuk is, a fordítás. Ha pl. albánról litvánra akarsz fordíttatni egy szöveget, elég nehéz fordítót találni, az eszperantót használják közvetítő nyelvnek. Hogy az eredeti kérdést is érintsük: Nagy Britanniában is van eszperantó szövetség, sőt külön Skóciában is. Minden évben több rendezvényt tartanak. Az angolok akkor miért is tanulják, ha csak egy kamu nyelv?
És nem utolsósorban segít más nyelvek megtanulásában is. Én amióta az eszperantóval foglalkozom, megértem az egyszerű olasz szövegeket. És a logikus nyelvtana segít abban, hogy más nyelvek grammatikáját - ami tele van kivételekkel, ami csak összezavarja a nyelvtanulót - megértse, átlássa az ember.
Emellett én is tanulok angolul, mert úgy érzem ez ma már az alapműveltség része. Mint régen a francia.
Jó lenne az Unióba egy közös nyelv, ami bármi lehetne (pl. az angol is) de minden nép halálosan megsértődne, hogy miért nem pont az övé. Az emberi természet már csak ilyen. Ezért lenne jó az eszperantó, mert az nem kötődik egyik országhoz, néphez sem, illetve mindenkié lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!