Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A francia Jules Vernét miért...

A francia Jules Vernét miért monjuk Verne Gyulának?

Figyelt kérdés
Illetve miért csak őt?

2013. febr. 19. 16:22
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
91%
Mindent egybevetve elég hülye szokás volt ez, én gyerekként, amíg nem tanultuk vagy nem hallottam máshonnan, tényleg azt hittem, hogy Verne, Marx, stb magyarok voltak... és merem állítani, hogy a mai napig nagyon sok tanulatlan, egyszerű ember, vagy gyerek hiszi ezt. Nagymamám pl. nem tudta, ki az a "Cseplin". Nagy nehezen elmagyaráztuk, erre ő: "Jaa, a Kaplin!" Mert az okosok így mondták mindenhol, még ha nem is így írták mindig, bár erre is volt példa...
2013. febr. 19. 20:07
 12/28 anonim ***** válasza:

"Verne, Marx, stb magyarok voltak... és merem állítani, hogy a mai napig nagyon sok tanulatlan, egyszerű ember, vagy gyerek hiszi ezt."

Saját tapasztalatom szerint nem csak a tanulatlan réteg hiszi ezt. Van tanár ismerősöm aki ebben a tudatban él...

2013. febr. 19. 20:19
 13/28 anonim ***** válasza:
ha a tanár is azt hiszi az már kemény. akkor lehet hogy szerinte a magyar Kolombusz Kristóf fedezte fel Amerikát
2013. febr. 19. 21:03
 14/28 anonim ***** válasza:

12-es, az már tényleg súlyos, bár kérdés, milyen tanár... Általános iskola alsó tagozatos tanító, aki 20-30-40 évet lehúz 6-7-10-11 éves gyerek között, természetes, hogy főként idősebb korára kissé gyerekesebb gondolkodású lesz, a kézírása is az alap, ahogyan a gyereket tanítani kell. (Sajnos természetes, mert attól még járhatnak társaságba, felnőtt, értelmes emberek közé, olvashatna, stb...)

Ez most egészen más téma, de eszembe jutott, elnézést az offért. Én magam ateista vagyok, de a volt földrajztanárom hívő. És én sosem értettem, hogy hogy lehet, hogy egy természettudományi végzettségű ember, akár egy tudós, aki tisztában van azzal, hogy a Föld nem 6000 éves, a Biblia minden szavát, köztük ezt is elhiszi. Az említett tanárom ilyen volt, és azzal magyarázta, hogy TUDJA, hogy a Föld jóval idősebb, hogy valószínűleg evolúció útján alakultunk ki, stb, viszont HISZI, hogy a Föld 6000 éves, és Isten teremtett mindent. Nekem ez magas... ha valamit tudok, akkor nem hihetem annak az ellenkezőjét, nem?...

2013. febr. 19. 21:19
 15/28 anonim ***** válasza:
50%
"20-30-40 évet lehúz 6-7-10-11 éves gyerek között, természetes, hogy főként idősebb korára kissé gyerekesebb gondolkodású lesz" - más szavakkal, eleve félreinformálja a gyerekeket. szép tanárok. nekem a tanárokról mindig a sztrájk jut eszembe.
2013. febr. 19. 21:24
 16/28 anonim ***** válasza:
Fiatal (30-as évei elején jár) matematika-angol szakos középiskolai tanár. Sajnos sok ehhez hasonló ostobaságot hallottam tőle.
2013. febr. 19. 21:28
 17/28 anonim ***** válasza:

14-es! Egyszer hallottam valakitől, hogy ha pontosan tudnánk, hogy Isten létezik, akkor az már nem hit, hanem tudás lenne. Pont ez a szép a vallásban, hogy Te magad döntöd el, hogy hiszel e benne, mert a tényeket nem lehet megcáfolni, viszont valakit megnyugtat a tény, hogy talán mégis van valaki, aki ott csücsül egy bárányfelhőn és vigyáz ránk.

Elnézést az OFF-ért, csak gondoltam ezt megírom :)

Egyébként itt visszatérve arra is, hogy milyen sokan hiszik magyarnak azt, akinek csak magyarosították a nevét: ez talán még nem is a legcifrább. Nyáron turisztikai helyen dolgoztam, az egyik pincér azért jött oda hozzám, hogy hogyan kell négyzetre emelni egy számot, mert ő nem tudja (talán be kell szorozni kettővel? <-- ezt gondolta), de kéne valamihez. Ha nem velem történik, nem hiszem el, hogy van ilyen. De azóta semmin sem lepődöm meg. Azon sem, ha valaki Kolumbuszt valóban magyarnak hiszi.

2013. febr. 19. 21:30
 18/28 anonim ***** válasza:

17-es, ezt én is így gondolom, ha valamit tudsz, akkor abban hiszel is, de az már nem csak hit önmagában. Én is hiszek olyan dolgokban, amik nem tudom, hogy valójában úgy vannak-e, csak úgy hiszem. Enélkül nincs előrelépés, a tudósok is hisznek az elméleteikben, és próbálják igazolni. A különbség az, hogy a jó tudós belátja, ha tévedett, és változtat az elméleten, vagy eleve elveti azt, ha bebizonyosodik az ellenkezője. A rossz tudós persze nem, ahogy a hívők sem sokszor :)

Nagyon sok buta ember van, rengeteg. El nem hinnétek... nálam az osztályban középiskolában 3-4 jobb tanuló volt, abból kettő olyan nagyon buta volt, mint a döglött hintaló, viszont magolni azt tudtak... 17 évesen az egyik minden szégyenérzet nélkül pl. megkérdezi (színötös tanuló), hogy mi az a struktúra. Meg hasonlók... a másik kijelenti, hogy nincs olyan magyar szó, amit ne ismerne (hadd ne mondjam, egy hétig hozott a magyartanár nyelvtanórákon ilyen szavakat...). Anyám mondta is, hogy bezzeg ez meg az, lennék én is olyan... Hát mondom eszemben sincs, mert olyan sötétek, hogy borzalom, csak magolni tudnak jól, a tankönyvet egy az egyben felmondják, viszont ennyi, nem olvasnak, nem néznek másnak utána, stb... sok ilyen ember van. Megtanluta a szakterületét, és máshol sötét. Én inkább "polihisztor" vagyok ilyen téren, néhány dologban jobb vagyok, de a legtöbb témához legalább alapszinten hozzá tudok szólni, ugyanúgy el tudok beszélgetni egyetemi professzorokkal, mint kétkezi munkásemberekkel. Nagyon kiemelkedő viszont semmiben sem vagyok. Ők kiemelkedőek valamiben, de ennyi, más nincs a látóterükben.

Meg aztán ott a másik kategória, a tudatlan, olvasatlan kétkezi földműves, aki azt sem tudja, ki az a Kossuth vagy Petőfi. Sok buta ember rohangál a világban, niylván bizonyos témákban én is butának számítok, de hiszem azt, hogy kevesebb az ilyen (megint egy dolog, amiben hiszek, holott nem tudhatom :)).

Jól eltértünk a tárgytól, bár talán annyira nem, mert ez kapcsolódik ahhoz is, hogy a nevek alapján magyarnak hisznek külföldi embereket.

2013. febr. 19. 21:48
 19/28 TappancsMancs ***** válasza:
Kicsit off és bocsi. Az is fira hogy filmek címét nem csak lefordítják hanem teljesen újat költenek helyette. Sokszor még csak nem is hasonlít az eredetire.
2013. febr. 20. 00:39
 20/28 anonim ***** válasza:
Utolsó! Milyen igazad van, azt én is nagyon tudom bírni! :D Kedvencem ilyen szempontból a "ki a fasza gyerek" című film, eredeti angol címe "the man" :):
2013. febr. 20. 00:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!