Nagyon helytelenül beszélek, ha így használom ezeket a szavakat?
Szabolcsi vagyok, már többször észrevettem és figyelmeztetnek is, ha nem jól mondom a szavakat.
Főleg Pesten feltünő, de igyekszem odafigyelni. Viszont van egy dolog, amin nem tudok javítani, mert úgy gondolom, hogy így is elfogadható. Pl. ilyenekre gondolok: egyED! tudom, hogy helyesen edd! de nem így használom, ez nagy baj?
szépen beszéljÉL! -mondom a gyereknek, holott tudom, hogy szépen beszélj! de így nem jön a nyelvemre.
A másik, hogy mindenkinek egyértelmű, hogyha levesszük a ruhánkat, az VETKŐZÉS? Nálunk ez is LEöltözés. Már az orvos is nézett rám kérdőn, mikor megkérdeztem, hogy LEÖLTÖZZEK?"
(Tegnap láttam egy sztk-ban, hogy az öltözőre nem az volt kiírva, hogy ÖLTÖZŐ, hanem hogy VETKŐZŐ-ÖLTÖZŐ. Vagy Bp-en évtizedek óta így van kiírva? Nálunk simán öltöző, akár fel, akár levesszük a ruhánkat.)
Tudom, felnagyítom a problémát, de nekem ez nagyon fontos. Csak én beszélek helytelenül vagy más használja így a szavakat? Egyél, igyál, hagyjál....???
Ne dőlj be senkinek!!!
Helyesen beszélsz, ha így beszélsz.
Még a "leöltözni" SEM HELYTELEN, de érdemes másként mondani, hogy ne keveredj értetlenségbe, de csak azért.
A többi kiejtés hibátlan is, érthető is!( Szép is!)
Még a 7. Pesti válaszolónak annyit, hogy ha te úgy írod, hogy "lécci" meg meg ilyenek akkor ne csodálkozz, hogy téged szólnak le miközben fikázod más beszédét. Biztos nagyon okos, értelmes ifjú lény lehetsz :)
Kérdező:
Természetesen senki nem beszél tökéletes irodalmi nyelven, így te sem, aki emiatt leszól a saját lelki (és észbeli) szegénységét bizonyítja be :) És én ezt a vidékezést is ostobaságnak tartom, mivel én Gyulán élek amit egyáltalán nem tartok vidéknek, mert semmivel sincs jobban lemaradva mint Budapest! Szép, tiszta, csendes, Alföldi város nem pedig csövesekkel teli, húgyszagú, graffityvel "díszített" főváros. Aki amiatt tart kevesebbre egy embert, mert másképp beszél mint Ő, és nem ebben a "csodás" fővárosban él, azt sajnálni tudom csak.
üdv Milena
Nem beszélsz helytelenül. Ezt én mondom, egy másik szabolcsi. 22 éve élek Budapesten, óvodás voltam, amikor felköltöztünk. Mégis vannak tájnyelvi szavak, amiket használok. Ilyen a "kellesz" a "kell majd" helyett, a "lehetlesz" a "lehet majd" helyett, az "oszt" az "aztán" helyett. Egy másik jelenség, amit egy szintén szabolcsi ismerősömtől tudok, az a jövő idő használata, holott a köznyelvben jelen időt használunk. Szabolcsban használják még a jövő időt, és én is használom. Kelet-Magyarországi szóhasználat az is, hogy "magasabb tőlem" szemben a normával, ami "magasabb nálam".
Én nem szégyellem, hogy "kellesz"-t mondok itt Pesten is. Igazából csak az egyetemen tudtam meg pár éve, hogy ez tájszó, amikor magyar szakos barátnőm zh-ra készült és megmutatta a jegyzetét, amiből tanult, és abban volt benne. Előtte nem tudtam, hogy ez nem szokványos, meg nem is foglalkoztam ilyesmivel. Lényeg, ami lényeg: ne szégyelljük, hogy hová valósiak vagyunk!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!