Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A francia nyelv kiejtése...

A francia nyelv kiejtése tényleg sokkal egyszerűbb és szabálykövetőbb, mint az angolé, csak sokan azért hiszik az utóbbiét egyszerűbbnek, mert elterjedtebb?

Figyelt kérdés
2012. aug. 13. 20:50
 1/4 anonim ***** válasza:
89%

Röviden igen.

Azt is hozzá kell tenni, hogy az angolt sokan ki sem tudják rendesen ejteni, aztán az anyanyelvi beszélők ilyenekkel már nem is foglalkoznak, megszokták, sok feléjük a bevándorló. Pl. nekem a this kiejtését magyar d-vel tanították, pedig nem is azzal kell ejteni - és akkor a zöngétlen párjáról nem is beszéltem... Vagy vegyük a bit szót, ezt a magyar i-vel ejtik - rosszul. Valójában ilyen hang nincs is a magyarban és ezért nem is hallják a különbséget. De említhetném az u,o, nyílt e magánhangzókat is. Ilyenek sincsenek a magyarban és pl. sokan a bad-et úgy ejtik, mint a bed-et. Valójában az angol kiejtése katasztrófa - nem azt mondom, hogy ronda, csak rohadt nehéz. Az írás is rohadt szabálytalan az a betűvel legalább négy hangot jelölnek - ha jól számolom.

A francia kiejtés szokatlan magyar fülnek, de nem nehéz. Van egy nyílt o, ami nehéz és eltér a magyartól; van egy raccsos r (ami véleményem szerint a legegyszerűbb, én magamtól rájöttem otthon, hogy kell ejteni); van négy orrhang (ami szintén nem nehéz) és van még egy kicsit nyíltabb ö, mint a magyar, amit nem nehéz ejteni. Ja és van egy félhang is, mint az angolban, vagyis a schwa. Az írása bonyolultabb a franciának, mint a magyar esetében; viszont az angolnál sokkal egyszerűbb.

Véleményem szerint nyelvtanban viszont meg a francia a "nehezebb" - bár ez is embertől függ.

2012. aug. 13. 21:43
 2/4 anonim ***** válasza:
92%
Én mindkét nyelvet tanultam, de nekem a francia könnyebb volt. Valahogy logikusabbnak tűnik a rendszere.
2012. aug. 13. 23:39
 3/4 webnyelv ***** válasza:
100%

Jó kérdés. Szerintem mindkettő szabálykövető, csak az angolban több a szabály. Igaz, az angolban a kivétel is több, de kb. 100-nál több kivételes kiejtésű szó nincs.

Pl. place, car - mindkét szó létezik mindkét nyelvben, de más jelentésben. Valóban, a franciában az "a"-t mindkét szóban ugyanúgy ejtik, az angolban sokféle kiejtése van az "a"-nak. A franciában csak az módosítja a kiejtését, ha nazárlis mássalhangzó (pl. n) van utána, az angolban ennél több szabály van, pl. place, car, dare, cap - mindegyikben más. Ugyanez az "i" betűről is elmondható, az angolban kb. négyféle kiejtése létezik, a franciában kettő. Persze mindegyik nyelvben szabályos ez, csak az angolban bonyolultabb a szabály. Az angolban lényegében az összes magánhangzónak négyféle kiejtése lehet, a franciában kettőféle.

Az angol "g" e és i előtt néha "dzs" (pl. register), néha "g" (pl. girl), erre nincs szabály, germán eredetű szavaknál "g". A franciában ennél következetesebb a kiejtése, mindig "zs" a kiejtése e és i előtt.

Igen, összességében a francia kiejtés egyszerűbb, de nem szabálykövetőbb, hanem az angolban több a szabály. Pl. arra is van szabály, hogy az "idiot" szóban az első i-t miért nem "áj"-nak ejtjük, csak ez kicsit bonyolultabb.

2012. aug. 14. 10:19
 4/4 anonim ***** válasza:

"100-nál több kivételes kiejtésű szó nincs"

Bárcsak. Ez egyszerűen nem igaz, az angol tele van kivétellel kiejtés terén.

Az egy dolog, hogy az angolban a mássalhangók betűjének alapból 4 kiejtése van, de csak így a mennyiséget tekintve nem hasonlítanám össze más nyelvekkel, ha ezekre a szabályok midneig egyértelműek lennének, akkor egyszerű lenne a dolog az angol esetében.

"Az angol "g" e és i előtt néha "dzs" (pl. register), néha "g" (pl. girl), erre nincs szabály, germán eredetű szavaknál "g"."

De van rá szabály, az általad említett "girl" és még egy pár szó (nem csak germán eredetűek) kivételek.

Az angolban sok a bonyolult szabály és sok a kivétel is, ha kapsz egy szöveget ismeretlen szavakkal, egyáltalán nem biztos, hogy helyesen ki tudod ejteni. Arra volnék kíváncsi, hogy a franciában milyen a helyzet etéren, azaz hogy egy ismeretlen szöveget ki lehet-e olvasni a megadott szabályok alapján (mégha bonyolultabbak is) vagy nem.

2018. máj. 30. 18:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!