Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ez miért van így? (japán nyelv)

Ez miért van így? (japán nyelv)

Figyelt kérdés
Nemrég kezdtem el japánul tanulni. Illetve a kanjikat is most kezdtem komolyabban tanulni (napi 5 vagy több kanji), és leragadtam. Vagyis nem értek valamit. Itt van ugye a 国 (ha nem mutatná, [link] amit úgy olvasunk, hogy kuni vagy koku. Aztán ott van a Kína kanjikkal, ami 中国 ( [link] a zöldet kell nézni, jobbat nem találtam :D), és ezt úgy olvassuk fel, hogy chūGoku. Miért van ez? Miért nem chūkoku?
2012. jún. 11. 19:26
 1/4 anonim ***** válasza:
95%
Mert ez összetett szó, és olyankor a második tagban zöngésedik a mássalhangzó.
2012. jún. 11. 20:25
 2/4 anonim ***** válasza:

Nem feltétlenül történik meg, amit az első írt, de igen. Japánban összetett szavak esetén zöngésedhet a második tag első msh-ja.

Hogy mikor lép fel és mikor nem, erre nincsenek precíz szabályok, illetve van hogy nem is egyértelmű (szavaknál azért eléggé egyértelmű konvenkciók vannak, de pl. kurai esetén már válotozó, hogy mikor kurai és mikor gurai. Anyanyevlvűek is keverik néha).

A legegyszerrűbb ha megtanulod, mint speciális eset. (szerintem).

2012. jún. 11. 22:08
 3/4 anonim ***** válasza:
Ja és, hogy a "miért"-re is válaszoljak: Ugyanazért, mint a magyarban: Mi is kébben-t mondunk képben helyett, mert szimplán ezt egyszerűbb kiejteni. Japánban ezért pedig chuukoku helyette chuugoku-t mondanak.
2012. jún. 11. 22:10
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, mentek a zöld pacsik :)
2012. jún. 14. 22:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!