Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mire jó az eszperantó nyelv?

Mire jó az eszperantó nyelv?

Figyelt kérdés

Azért szeretnék tanulni, mert jól mutatna még egy középfokú nyelvvizsga a felvételihez - UGYE EZT IS BESZÁMÍTJÁK?? És ez könnyű megtanulni, sok helyen hallottam. Spanyolra meg gondolom még könnyebb.

Amúgy meg nem tudok róla semmit. Hol beszélik?? És mennyire van jelen napjainkban?

2011. júl. 24. 17:23
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:

"Az eszperantistáknak fel szokták róni, hogy "erőszakosan" akarják a nyelvet terjeszteni. Ezzel szemben itt olyan kitartó, erőteljes propagandát csináltok az angolnak, mintha félnetek kellene valamitől."

Mégis mitől?

Egyszerűen ez a logikus. Én az angolért nem lelkesedem, de tudom, hogy kell. A spanyolba szerelmes vagyok, a németet pedig rühellem, de ha valaki megkérdezné, hogy milyen nyelvet ajánlanék neki ha pl. mérnöknek tanul, akkor első és másodiknak az angolt és a németet javasolnám.

Tőlem tanuljon bárki eszperantóul, ógörögül vagy albánul, de tudja a helyén kezelni (hobbiként).

"Viszont ott van az un. Pasporta Servo. Öt kontinensen több száz, sőt ezer eszperantista biztosít szállást más eszperantisták (eszmetársak!) részére."

Jó, de a mindennapi élet nem csak egy-egy pár napos utazásból áll, hanem munkából, külföldi főnökből, nemzetközi konferenciákból, stb.

Az illető aki a fél világot bejárta, lehet, hogy ingyen kapott szállást, de hogy repülőjegyet és kaját nem eszperantóul rendelt, az tuti. És amiből a repjegyet vette, az is olyan munka lehetett, amihez szüksége volt a nyelvtudásra, mert manapság már szinte mindenhez kérnek.

2011. aug. 14. 21:11
 22/25 anonim ***** válasza:

Én is reálisan látom a dolgokat. Pontosan tudom, hogy az eszperantó a szó klasszikus értelmében nem lesz a közeljövőben világnyelv. De mint írtam, ennek nem nyelvészeti, hanem politikai okai vannak. Ez az egyik oka, hogy nem lehet eszperantóul repülőjegyet vásárolna.

Úgy gondolom azonban, hogy az a típusú hozzáállás, hogy pl. "hát ez van, angol a világnyelv, ezt mindenkinek tanulnia, tudnia kell és egyébként is széllel szemben nem lehet..." - helytelen.

Köszönöm, hogy felőled mindenki azt a nyelvet tanulhatja, amelyik akarja. Arany szíved van, most már látom! Hmm. az eszperantó, (csak) mint hobbi? Ezt egy személy nem döntheti el, kettő sem. :)

Bármit írhatnék, Te mindig kiforgatva adnád vissza a soraimat. De hát ilyen a demagógia..

A spanyolt én is imádom, és a németet szívből gyűlölöm. legalább ebben egy hullámhosszon vagyunk.

2011. aug. 14. 22:33
 23/25 anonim ***** válasza:

20:42

"Ezzel szemben itt olyan kitartó, erőteljes propagandát csináltok az angolnak, mintha félnetek kellene valamitől."

Az angolnak nem kell propagandát csinálni, akinek van esze, az tanul angolul.

Propagandára az eszpnek van szüksége. A propaganda azt jelenti, hogy megpróbálod rávenni az embereket, hogy válasszák a te termékedet vagy pártodat - vagy nyelvedet. Az eszp rászorul a propagandára, hiszen jólirányzott propaganda nélkül nem világos, miért is kellene valakinek 150-200 órát belefektetnie (kb. ennyi a középfokhoz szükséges munkaidő) valamibe, amiből aztán egy fillér haszna sem lesz.

"Valóban kevesebb az esély arra, hogy étteremben eszperantóul rendelj."

Kevesebb, hiszen nulla. A nulla az még a 0,1%-nál is kevesebb.

"Viszont ott van az un. Pasporta Servo. Öt kontinensen több száz, sőt ezer eszperantista biztosít szállást más eszperantisták (eszmetársak!) részére."

Eszmetársak? Jó, hogy nem elvtársak.

"Idegen embereket, akik a világ más-más táján élnek, összeköt egy nyelv és egy eszme."

Értem, szóval ez nem nyelv, hanem utazási klubmozgalom. Annak tényleg jó. De akkor ne nevezd nyelvnek. Nevezzük annak, ami.

2011. aug. 14. 23:19
 24/25 anonim ***** válasza:

Ha figyelmesen olvastad, a hozzászólásomat/válaszomat, akkor láthattad, hogy semmilyen módon nem érveltem az angol ellen. Ti terelitek minden eszperantóval kapcsolatos kérdésnél erre a szót. Ergo nem arra választok amit a kérdés feltevője kérdezett. Ez valahogy mindig elkerüli a figyelmeteket!

Megjegyzem, gyerekes és cinikus a hozzászólásod. Az eszmetárs - elvtárs párhuzamod után már csak azt kellett volna írnod, hogy az eszperantó tulajdonképpen egy cionista eszköz, amivel a zsidók hatalmukba akarják keríteni a világot.

Már megtanulhattam volna, hogy itt nem lehet értelmes vitát folytatni...

2011. aug. 14. 23:57
 25/25 anonim ***** válasza:
64%

"Pontosan tudom, hogy az eszperantó a szó klasszikus értelmében nem lesz a közeljövőben világnyelv. De mint írtam, ennek nem nyelvészeti, hanem politikai okai vannak."

Na meg anyagiak, elvégre honnan akasztanál le nagy hirtelen annyi tanárt, tankönyvet, stb. A belefektetett energia nem érné meg, hiszen angolul már eleve elérhető szinte minden.

Sokkal olcsóbb és hatékonyabb lenne, ha itthon megfelelő lenne a nyelvoktatás.

"Köszönöm, hogy felőled mindenki azt a nyelvet tanulhatja, amelyik akarja."

Csak arra céloztam, hogy én nem akarok senkit lebeszélni róla, ez magánügye...

"Hmm. az eszperantó, (csak) mint hobbi?"

Mégis mi más lenne? Aminek nincs gyakorlati haszna, az csak hobbi. Ha makramézom a saját örömömre, esetleg időnként meglátogatok más makramé-rajongókat, az hobbi. Ha pénzt tudok vele keresni, akkor már nem hobbi.

Az eszperantóval mit érek a munkaerőpiacon, a mindennapi élet legtöbb területén? Annyit mint az albánnal. Vagyis a tanulása csak hobbi.

2011. aug. 15. 11:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!