Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mire jó az eszperantó nyelv?

Mire jó az eszperantó nyelv?

Figyelt kérdés

Azért szeretnék tanulni, mert jól mutatna még egy középfokú nyelvvizsga a felvételihez - UGYE EZT IS BESZÁMÍTJÁK?? És ez könnyű megtanulni, sok helyen hallottam. Spanyolra meg gondolom még könnyebb.

Amúgy meg nem tudok róla semmit. Hol beszélik?? És mennyire van jelen napjainkban?

2011. júl. 24. 17:23
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
Még mindig előző vagyok:D amúgy én is anglisztikára megyek ELTÉ-re szeptembertől
2011. júl. 25. 14:37
 12/25 A kérdező kommentje:
Írtam privátban, remélem nem gond.
2011. júl. 25. 14:51
 13/25 anonim ***** válasza:
35%

Spanyol könnyebb, utána a franciával próbálkoztam, de nem lett belőle semmi.

Ha már időt és pénzt áldozol, legalább valami használható nyelvre kéne fordítani, aminek értelme is van.

2011. júl. 25. 17:35
 14/25 anonim ***** válasza:
63%

"Mire jó az eszperantó nyelv?"

Semmire. Sehol sem használják. 30-40 éve még használták a gyakorlatban, orosz-kínai gazdasági és tudományos kapcsolatok területén (ezek a kapcsolatok nem voltak túl erősek persze).

"Azért szeretnék tanulni, mert jól mutatna még egy középfokú nyelvvizsga a felvételihez"

Ha van még 1 éved a felvételiig, akkor megtanulhatnál ennyi idő alatt egy igazi nyelvet is. Egy élő nyelv tanulása sokkal könnyebb, mert erősebb a motiváció, több a hozzáférhető és érdekes anyag.

Az eszp megtanulása kb. 1/3 annyi idő, mint egy élő nyelvé. Tehát korántsem olyan könnyű, mint egyesek képzelik. Mivel aki eszperantót tanul azért, hogy legyen róla papírja, az többnyire alulmotiváltan és lustán tanulja a nyelvet, ezért nem csoda, hogy olyan sokan megbuknak az eszp nyelvvizsgán.

Ha tudsz angolul, akkor könnyebben tanulhatsz meg franciául vagy spanyolul. Mindkettő nehézsége kb. olyan, mint az angolé. Napi 2 óra munkával 1 év alatt bőven elérhető belőlük a középfok.

2011. júl. 26. 00:57
 15/25 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2011. júl. 26. 09:08
 16/25 anonim ***** válasza:
37%

Akkor leírom ide is:

Az eszperantó modern, elő nyelv, mely ugyanolyan ütemben és módon fejlődik, mint a nemzeti nyelvek (angol, német, francia, spanyol stb.)

[link]

A Magyar Tudományos Akadémia pár évvel ezelőtt kiadott tudományos közleményében ezt egyértelművé tette!

Ha majd spanyolul szeretnél tanulni, óriási segítség lesz az eszperantó nyelvtudásod. Ugyan is az alapvető eszperantó szókincs megalkotásánál Zamenhof a latin szavakat vette alapul. A latin és az újlatin (pl. spanyol) nyelvek közötti összefüggést gondolom nem kell ecsetelnem.

Az eszperantó nem könnyű nyelv, nem "kamu". Ha így lenne nem lenne ilyen nagy a bukási arány a nyelvvizsgákon (10-ből 7). Az eszperantó csak könnyebb, mint a nemzeti nyelvek.

Ne hagyd magad eltántorítani! Használd az internetet, nézz körül a megszámlálhatatlan eszperantó weblapon. El fogsz csodálkozni: a világirodalom szinte összes nagy alkotása le van fordítva eszperantóra. Eredeti eszperantó művek is rendszeresen megjelennek. És akkor még nem is beszéltem a rendszeres tudományos, irodalmi folyóiratokról, heti- és havilapokról stb.

Magyarországon a nagy egyetemek mind elfogadják az eszperantót a diplomához illetve a felvételihez is.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen eszperantó szak működik, ahol bölcsész és középiskolai tanár diploma szerezhető. Ez épp olyan rangú diploma, mint egy angol nyelv és irodalom szakos.

Nem beszéllek le az angol, spanyol nyelv tanulásáról, de 1887 óta ez a dallamos, szép nyelv is bebizonyította az életképességét. Aki mást állít az tájékozatlan vagy csak egyszerűen rosszindulatú.

2011. aug. 14. 14:49
 17/25 anonim ***** válasza:

14:49

"Az eszperantó modern, elő nyelv"

És tegyük hozzá, hogy kis nyelv. Annyian beszélik, mint mondjuk az észtet. De észtül még mindig több értelme van megtanulni, mert az legalább valahol hivatalos.

"Ha majd spanyolul szeretnél tanulni, óriási segítség lesz az eszperantó nyelvtudásod. Ugyan is az alapvető eszperantó szókincs megalkotásánál Zamenhof a latin szavakat vette alapul."

Hamis állítás. Az eszperantó szókincs ugyan több száz (új)latin gyököt használ, de a szókincsben nagy a belső keletkezésű szavak szerepe. Vagyis még nagyon magas eszp szókincs mellett is csak 1-2 száz olyan szót ismer a tanuló, ami hasonlít a spanyol szavakra. Ezzel ellentétben pl. egy erős angoltudás azt jelenti, hogy az ember több ezer spanyol szót eleve felismer. Tehát az angol sokkal jobban megkönnyíti a spanyol tanulását. Nyelvtan szempontjából méginkább.

"Az eszperantó nem könnyű nyelv, nem "kamu". Ha így lenne nem lenne ilyen nagy a bukási arány a nyelvvizsgákon (10-ből 7)."

Ez a bukási arány is mutatja, hogy érdemesebb mondjuk angolt, oroszt, németet, franciát stb. tanulni.

2011. aug. 14. 15:11
 18/25 anonim ***** válasza:
100%

"Nem beszéllek le az angol, spanyol nyelv tanulásáról, de 1887 óta ez a dallamos, szép nyelv is bebizonyította az életképességét. Aki mást állít az tájékozatlan vagy csak egyszerűen rosszindulatú."

Mutass már lécci eszperantó étlapot (én Hollandiában választhattam angol és spanyol közül is), foglalj vele szállást, vagy egyáltalán csak kérj útbaigazítást ha eltévedtél...

2011. aug. 14. 19:48
 19/25 anonim ***** válasza:

"Mutass már lécci eszperantó étlapot (én Hollandiában választhattam angol és spanyol közül is), foglalj vele szállást, vagy egyáltalán csak kérj útbaigazítást ha eltévedtél..."

Hát igen. Az észttel több esélye lenne, mert Nyugat-Európa tele van észt vendégmunkásokkal.

2011. aug. 14. 20:34
 20/25 anonim ***** válasza:
37%

Csak támadtok és támadtok :) Az eszperantistáknak fel szokták róni, hogy "erőszakosan" akarják a nyelvet terjeszteni. Ezzel szemben itt olyan kitartó, erőteljes propagandát csináltok az angolnak, mintha félnetek kellene valamitől.

Valóban kevesebb az esély arra, hogy étteremben eszperantóul rendelj. Megjegyzem, ez már igen öreg és szakállas ellenérv. Én erre azt mondom: rendben, igaz. Viszont ott van az un. Pasporta Servo. Öt kontinensen több száz, sőt ezer eszperantista biztosít szállást más eszperantisták (eszmetársak!) részére. Én ismerek olyan embert, aki a fél világot beutazta úgy, hogy szállásra sohasem kellett költeni.

Idegen embereket, akik a világ más-más táján élnek, összeköt egy nyelv és egy eszme.

2011. aug. 14. 20:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!