Mi a véleményetek a francia nyelvről?
10:27
"Nekem azzal van bajom, hogy amit kimond annak semmi köze ahhoz, amit leír."
Van pár tucat kivétel, ezeket leszámítva a francia helyesírás kb. szabályos, 10 szóból 9-nek egyértelmű az írása/ejtése. Az angol írás pl. szabálytalanabb, mégsem panaszkodik rá senki. A dán, svéd, görög stb. írása is van olyan szabálytalan, mint a franciáé.
A franciának érdekes, változatos a hangzása, jópofa nyelv.
A közhiedelemmel ellentétben nem nehéz a helyesírása, a kiejtését jól megtanulni viszont nehéz (nem mintha nem lenne szabályos, hanem mert sok, egymástól kevéssé különböző magánhangzó van benne). A nyelvtana nem bonyolult.
Az elmúlt évszázadokban rengeteg bevett fordulat, kifejezés rögzült egyébként a franciában, ami lehetővé teszi, hogy az ember stílusosan fejezze ki magát akkor is, ha idegenként tanult meg franciául. Sok franciául alkotó író és költő volt mindig is, akik eredetileg más anyanyelvűek voltak. Ez más nyelvekben nem ilyen gyakori.
Nem mindig szép a francia hangzása, mert lehet nagyon rondán is beszélni. Egy Piaf jellegű énekléstől pl. hányingerem van.
A francia szerintem azért vált ki nagy indulatokat, mert a franciák állnak mögötte. A franciákat is sokan utálják és sokan rajonganak értük. A franciákra az jellemző, hogy mindig is különbözni akartak mindenki mástól, és ez az élet minden területén megnyilvánul apróságoktól (pl. ahogy parkolnak, a gyógyszertáraik, a vasútjuk, az autóik) a nagyobb rendszerekig (a politikai rendszerük, a forradalmaik, a költészetük). Kicsit olyanok, mint egy idétlen kamasz, aki mindenáron valami nagyszerű vagy különleges szerepet akar eljátszani, és ebből időnként irigyelt teljesítmény jön ki, gyakrabban viszont nagy bukások vagy csak vicces idétlenségek. Szerintem a franciák idegesítőek, érdekesek és szeretetreméltóak is. A nyelvükről ugyanezt mondanám.
""A kiejtése rémes, és elegem van, hogy a szavaknak különböző nemeket adnak."
Ugyan már, melyik nyelvben nincs neme a főneveknek a finnugor nyelveken, az angolon és a perzsán kívül? (jó, tudom, a kínaiban, de ott cserébe vannak számlálószavak) "
Én úgy tudom, hogy ez főként indoeurópai sajátosság. Az indoeurópai csak egy csoport. Igaz, hogy szinte az összes "legnagyobb nyelv" itt van, de akkor is csak egy csoport. Mi a helyzet a távol-keleti nyelvekkel? Kínait írtad, japán, thai, koreai, vietnami,indiai nyelvek, vagy mondjuk az arab- ezekben is vannak nemek? Én ezt laikusként kérdezem, mert te csak a kínait írtad, de én meglepódnék, ha ezekben ugyanúgy lennének nemek, mint az indoeruópai nyelvekben, lévén teljesen más nyelvcsaládok. Tudom, hogy ettől függetlenül is kialakulhat, olvastam, hogy a szuahéliben 12 is van, de asszem azok sem ugyanolyanok, mint pl. a franciában.
Amúgy amit az utolsó hozzászólásodban írtál, az szerintem az angolokra ugyanúgy jellemző, ha nem még jobban. Ez a két nép ilyen szempontból szerintem egy tőről fakad.
A franciára visszatérve: én nem tanultam sosem, ezért nem tudok szakvéleményt mondani, de a nyelvek érdekelnek, és az alapján, amit tudok róla, nincs túl sok kedvem tanulni. A kiejtés szubjekítv dolog, én nem szeretem. A néppel se nagyon szimpatizálok, bár nyilván nem lehet általánosítani.
13:04
"Én úgy tudom, hogy ez főként indoeurópai sajátosság."
Nem. Vannak nemek az arabban, héberben, vannak a nemekhez hasonló, de azokkal nem azonos főnévosztályok egy csomó afrikai és kaukázusi nyelvben (ez még rosszabb, mint a nemek, mert nemből 2-3 szokott lenni, főnévosztályból akárhány lehet, a szuahéliben 18 van, a lugandában 10).
Általában távol-keleti nyelvekben nincs se nem, se másféle főnévosztály, de ezekben van helyette más komplikáció.
"japán, thai, koreai, vietnami,indiai nyelvek, vagy mondjuk az arab- ezekben is vannak nemek?"
Arabban van, a thaiban, japánban, koreaiban, vietnamiban nincs, Indiában rengetegféle nyelv van. A hindiben pl. vannak nemek, a kannadában nincsenek.
A kínaiban nincsenek nemek, de van helyette más: egyrészt magolhatod az írásjeleket, másrészt a főnevekhez különböző számlálószavak tartoznak. A japánban, sőt, a thaiban is vannak ilyenek. Ez azért roppant érdekes, mert szinte ugyanott (Kelet-Ázsiában) divat a számlálószó, ahol nem divat, hogy neme legyen a főneveknek.
"Én ezt laikusként kérdezem, mert te csak a kínait írtad, de én meglepódnék, ha ezekben ugyanúgy lennének nemek, mint az indoeruópai nyelvekben, lévén teljesen más nyelvcsaládok."
A kínaiban nincsenek nemek. De ez nem "nyelvcsaládoktól" függ. A baszkban meg a héberben is vannak nemek, pedig egyik sem az IE nyelvcsaládba tartozik. Az angolban nincsenek, pedig az is IE. Az angol nyelv az IE nyelvcsalád fekete báránya, sok szempontból.
"Amúgy amit az utolsó hozzászólásodban írtál, az szerintem az angolokra ugyanúgy jellemző, ha nem még jobban."
A különbség szerintem abban van, hogy az angolok praktikusak, földhözragadtak és konzervatívak. Érdemes összehasonlítani pl. az angol és francia filozófiát. Az előbbi mindig is a "józan ész" szabályait próbálta rögzíteni, pragmatikus és empirikus próbált lenni. Ezzel szemben a francia filozófia mindig utópiákat fogalmazott meg, vagy absztrakt rendszereket alkotott, vagy kritizálta az uralkodó kultúrát. Vagy ha megnézzük az angol politikát, azt látjuk, hogy évszázadok óta létező struktúrákat hasznosítanak, ld. pl. azt a furcsa rendszert, amiben egy parlamenti képviselő lemond a mandátumáról. Ezzel szemben a francia politika kísérletező és újító jellegű, ami a roppant idétlen és egyedi félelnöki rendszerükön is látszik. És persze a modern polgári jog is ott született meg, miközben az angolok egy muzeális jogrendszert tartottak fenn. A két nép gondolkodása között óriási a különbség, szinte két véglet. Mindkettő különös persze, de az egyik azért, mert mindenáron valami újdonságon töri a fejét, a másik meg a konzervativizmusa miatt.
én szeretem, szeptembertől azt is fogok tanulni 2. nyelvként olasz után:)
de egyébként nekem ez a sorrend nyelvek szépségét illetően:
1. német
2. spanyol
3. olasz
4. angol
5. francia
Német slágerek a Dzsingisz Kánon kívül:
http://www.youtube.com/watch?v=cd_sg7LQFEM
http://www.youtube.com/watch?v=ppxMPZyzxAU
Nekem ezek a kedvenceim. Valamint nem tudom, a Rammstein mennyire számít slágeres együttesnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!