Miért hagyják el az emberek a ban, ben szavak végéről a n betűt? A ba, be mást jelent. Ez nem zavar senkit?
Mert így praktikusabb. Egyébként egy csomó nyelvben nincs is ilyen megkülönböztetés, nézd meg, az angol azt mondja, hogy in.
I read it in the newspaper.
Throw it in the air.
Mégis megérted.
Ha rajtam múlna, akkor úgy változtatnám a dolgot, hogy ha magánhangzóval kezdődő szó van utána, akkor legyen -ban, ha mássalhangzóval, akkor ba.
Ja. Ehhez az egészhez először is nem árt elfogadni, hogy a nyelv folyamatosan változik. Tehát nem lenne tragédia egy ilyen változás, sokkal inkább természetes.
"Azért mert írni nem tudó suttyó parasztok. Engem zavar."
Akkor olvass utána szociolingvisztika tárgyú szakirodalmakban, mert ez ma már egyáltalán nem számít hibának. Az más kérdés, hogy a művelt irodalmi nyelvben bizony hiba! De a köznapi, beszélt nyelvben nem!
Igen, szociolingvisztika, jó is az. Beszédben nem is baj, de leírva gáz.
De én már találkoztam ennél jóval idegesítőbb dologgal is. hiperkorrekciónak hívják. Bizonyos emberek tudják, hogy valami van ezzel a -ba, -be, -ban, -ben cuccal, valahogy el szokták sokan rontani, sokan meg rájuk szólnak, mi is a helyzet... És egyszerűen annyira félnek, hogy minden -ba, -be végére "n"-t raknak szóban. Őrjítően idegesítő. Olyat is hallottam, hogy valaki felolvasásközben korrigálja így a szöveget.
Úgyhogy tessék vigyázni mások gyakori kijavítgatásával, mert milliószor idegesítőbb dolgok születhetnek belőle, amik akár félreértések forrásaivá is válhatnak.
Üdv: egy nyelvész.
"Akkor nézd meg a német nyelvet.Miért kell megtanulni minden szót névelövel?Ez neked praktikus?"
Nem. És a fejemet tenném rá, hogy van egy csomó német, aki utálja ezt a megoldást és a ritkábban használt szavaknál, mondjuk itt előkerült a neuro- vagy szociolingvisztika, ugyanúgy eltéveszti a névelőt, ahogy a magyar a babebanbent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!