Titeket is zavar ha az emberek folyton Pestnek hívják Budapestet? Iszonyúan bunkón hangzik nekem.
Ezzel könnyen meg tudnék birkózni!
Az ajánlatom: cseréljünk problémákat!
Fafej.
Engem egyáltalán nem zavar, sőt, soha egyszer sem jutott eszembe ezt nehezményes negatívumként elítélni.
Pedig pesti (sic!) srác vagyok. :P
Az amerikaiak pl San Francisco városát "Friszkó"-nak hívják és nem lamentálnak rajta.
Azért lehet így, mert Budán csak a Vár van, meg a Rózsadomb, meg nagy lakótelepek, amitől főváros a főváros, az mind Pesten van.
Amúgy minden - két szótagnál hosszabb - településnevet rövidítenek. Alig van kivétel. Miért pont Pest lenne az?
én azért használom, mert óriási különbség van Pest és Buda között, és én meg budai vagyok, szóval ki vagyok akadva, ha egy kalap alatt említik csak úgy Budapestet, hogy "Pest", mert ez Buda lenézését jelenti számomra
azért Buda sokkal elitebb, egész más a mentalitás, mint Pesten, szóval nagyon hülye dolog összemosni a kettőt!!
"Buda sokkal elitebb, egész más a mentalitás"
Nos, én laktam Budán Tétényben (bocsánat, Budatétényben) és Krisztnavárosban is... aztán Pesten az Andrásin, és nem éreztem ilyen egyértelmű különbséget :D
Egyébként persze van különbség a környékek között, de azért kissé bonyolultabb annál, hogy a Duna melyik oldalán van.
A kérdésre válaszolva:
Bevallom őszintén még soha életemben nem jutott eszembe, hogy ez bunkóság lenne, mivel az ismerőseim/rokonaim többsége olyan helyen él, ahol még soha senkitől nem hallottam az adott település teljes nevét használni.
(Mező)kovácsháza, (Király)szentistván, (Balaton)almádi, stb.
Max. akkor zavarna, ha feltételezném, hogy az illető tényleg nincs tisztában vele mi a különbség Buda és Pest között... de ilyennel még nem találkoztam. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!