A pestiek miért mondják a személyneveket névelővel?
Pl. "a" Pisti, "az" Erzsi stb.
Más városokban is szokás ez, vagy csak Budapesten?
Példa:
Egy ismerősömnek ezt mondom: "a Kis Pista tanácsolta, hogy ilyen ügyben Nagy Jánoshoz kell fordulni a hivatalban"
Kis Pistát ismerem én is és az ismerősöm is, ezért mondom, hogy "a Kis Pista". Nagy Jánost nem ismerjük, ezért mondom névelő nélkül. Nagy János bárki lehet de "a" Kis Pista csak egy bizonyos személy. Ez az én véleményem és lehet, hogy nem jó.
Én egészen keletről származom, és egészen nyugaton élek most, lassan megszokom, hogy mondják és írják a névelőt a személynevek elé, de rám még nem ragadt rám szerencsére. Nekem nem tetszik.
Itt viszont azt tartják furcsának, ahogyan én beszélek néha. Városi vagyok, de szabolcsban "k" betűzve beszélnek az emberek.
Szóval nem csak a pestiek mondják így, és nem szándékosan, mert sosem veszik észre, hogy így beszélnek, viszont az sem tűnik fel nekik, hogy mi névelő nélkül mondjuk nekik. Egyszer mikor megkérdeztem miért mondják úgy, akkor néztek nagyon, mert nekik fel sem tűnt addig, hogy ők mondják, én meg nem.
Én is Zalában lakom, Nagykanizsán, nálunk szinte mindenki tesz névelőt a tulajdonnevek elé. Régi magyartanárom mondta, hogy ez milyen csúnya zalai szokás, és hogy le kellene szokni róla:D Most már próbálok odafigyelni rá, és ha csak miután kimondtam veszem észre, hogy névelőztem, mindig úgy érzem mintha valami durva nyelvtani hibát vétettem volna:D
Egyébként előzőnek mondom, hogy a barátom viccből mindig azt mondja hogy "Nem-e lehetne-e..." ..ezt meg azt:D Szerintem inkább aranyos, mint idegesítő:P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!