Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A német és angol nyelvben mi...

A német és angol nyelvben mi a magyar "-suk, -sük" megfelelője?

Figyelt kérdés
Az angol/német anyanyelvűek mindegyike sem nyelvészprof. NEM a tájszólásokra gondolok.

#német #angol #"-suk, -sük"
jan. 17. 10:40
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
59%
#7-es vagyok: akkor rosszul emlékeztem, te pedig kijavítottad. Felpontoztalak.
jan. 18. 07:38
 12/17 anonim ***** válasza:

How are youse going?

How are you (all) going? (többesszám, kettő plusz embernek szól.)

Erre egy intelligens ember javításként azt válaszolja, hogy we are not ewes.

jan. 19. 13:03
 13/17 anonim ***** válasza:
7%

Én nem értem, hogy mi a hiba ebben a mondatban.

Lássuk, képes vagy-e rá!?

Süssük meg a kenyeret!

Ebben mi a hiba?

Még mindig nem értem.

jan. 19. 20:06
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
#13: nyilván akkor hiba, ha nem felszólító módban, hanem kijelentő módban használja valaki. pl. "Mi nem szeressük ezt".
jan. 19. 21:47
 15/17 anonim ***** válasza:

A suksükölés

Az egyik leghírhedtebb példa a suksükölés nyelvtani hibaként kezelése. A suksükölés – amelynek kiirtására komoly erőfeszítéseket tettek a múlt században – az akkori nyelvművelők szerint azért hibás, mert az így beszélők összemossák a különbséget az ige kijelentő és felszólító módú alakja között. A suksükölőket a mai napig erősen lenézik, annak ellenére, hogy egyetlen nyelvészeti elemzést sem találni arra, miért lenne helytelen a -suk/sük alak.

Bocz András szerint a kijelentő és felszólító mód összemosására vonatkozó vád már csak azért is hamis, hiszen ugyanezt a standard nyelvhasználók is megteszik, például a mossa, húzza igék esetében (Péter mossa a ruhát; Mossa Péter a ruhát!) Vagyis a kijelentő és felszólító módú igealakok egyezése tárgyas ragozásban inkább általános, mint kivételes.

A suksükölés során mindössze annyi történik, hogy az így beszélők a t+j kombinációjaként létrejövő ty helyett hosszú s-t ejtenek, ami nem sért semmilyen szabályt, sőt teljesen rendszerszerűen viselkedik, figyelembe véve például a szavak hangrendjét is.

[link]

jan. 20. 13:55
 16/17 A kérdező kommentje:

#15 Köszönöm, elolvastam a linket.

Ettől függetlenül a "-suksükölés" akkor is stigmatizál, ha nem föltétlen példátlan.

A kérdésem tulajdonképpen a stigmatizáló jelenségekre vonatkozott, legföljebb nem fogalmaztam olyan precízen, mint kellett volna. Ezt nevezte egy volt főnököm "üzemi vakságnak", azaz, azt hiszem, mindenki azt gondolja, amit én.

jan. 20. 14:57
 17/17 anonim ***** válasza:
Igen, sajna. Észrevettem én is Magyarországon, hogy ha valaki milliós csalást követ el, arra az emberek legyintenek egyet, de ha nem jó helyre teszi ki egy mondatban a veszöt, azt szinte megkövezik.
jan. 20. 17:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!