Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Felnőttkori mutizmussal...

Felnőttkori mutizmussal hogyan lehet javítani?

Figyelt kérdés

Sose vizsgáltak erre, egyenlőre csak bennem merült fel, hogy szelektív mutizmosom lehet.

Szóval idén 33 éves leszek és nő nemű. Egyszerűség kedvéért a sógor jelöltemmel kapcsolatban jelentkezik a probléma. Ő külföldi állampolgár és angolul lehet vele beszélgetni.

Nekem sose ment valami jól az angol(3-as volt az átlagom), de iskolában, mikor majdnem napi szinten gyakoroltam, akkor azért jobban ment, mint most. Jóformán több mint 10 éve, hogy csak ritkán van rá szükségem, így nem igazán megy a csevegés angolul. Érteni értem, de megszólalni nem tudok/merek. És a lényeg, hogy nála jelentkezik a probléma.

A munkám vagy utazás során azért előfordul, hogy külföldivel kell beszélnem, de ezek vagy fix keretek között lévő beszélgetések amire már eleve fel vagyok készülve vagy nagyon alapszintű beszélgetés.

Sógorral viszont ettől azért bonyolultabbak lennének a beszélgetések. Nehezítő tényező, hogy sajnos nem igazán értem mit mond, gyors a beszéd tempó, mire kitalálom mit mond, addigra már más a téma stb. Pedig egyébként ő szépen beszél, de hadarós-motyogós, így nehezebben értem.

Beszélgettem én már kicsit amerikaival, afrikaival és arabbal is(más nemzetű is van azért a listán, de az a munkám során kötött beszélgetés volt, nem csevegés) Velük nem volt gond. Nyilván nem volt olyan folyékony, összeszedett a beszédem, de beszélgettünk.

Szóval úgy néz ki, hogy csak a sógor jelöltnél jelentkezik ez a gond. Ő szeretne velem beszélgetni, de a jelenlétében megnémulok. És úgy hogy amúgy egy rendes ember, nem adott okot erre. Ez csak az én szorongásom/szégyenlősségem miatt van. De nem tudom miért váltja ki ezt belőlem.

Egyébként jártam 20-on évesen külön angolra, ott is kellett kis idő, míg meg mertem szólalni a tanár előtt.

ma 17:09
 1/2 anonim ***** válasza:

Ez nem mutizmus, a magyarokra jellemző, hogy nem mernek megszólalni idegen nyelven, mert "olyan ciki lenne" ha valamit hibásan mondanának. A sogorod előtt gondolom nem akarsz beégni, ezért nem mersz megszólalni.

Pedig nincs mitől tartanod, senki nem várja el tőled, hogy hibátlanul beszélj, csak azt, hogy értsétek egymást.

Nagyon sok külföldivel beszélek, a nagy részük nem beszél teljesen helyesen angolul, de egyikük sem csinál ebből problémát, a lényeg, hogy érteni lehessen.

ma 17:27
 2/2 Katona Dius ***** válasza:
Nekem öcsém baránőjével nehézkes a kommunikáció. Török lány, tehát ő is tanulta az angolt, nem anyanyelvi szinten beszélni. Én sem vagyok egy nagy ász angolból. Na az az activity, amit tolni szoktunk :D
ma 17:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!