Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy "képződnek" az orosz női...

Hogy "képződnek" az orosz női nevek ha feleségül veszik őket?

Figyelt kérdés
Ha egy nőnek Alexandra a neve, a férje neve meg Alexander akkor a házasság után hogy lesz a nőnek a neve? Nem vagyok képben ezzel...
dec. 30. 14:12
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
85%

A férje keresztnevének mi köze az ő nevéhez? Az apai neve változatlan marad, nem lesz belőle "férji név".

A férje vezetéknevét veheti csak fel női formában, a keresztnevét nem.

dec. 30. 15:28
 2/11 A kérdező kommentje:
Van egy Orosz pár ismerősöm a nő neve Kíra a férje neve Alexander házasság kötéskor Kíra Alexandrovna lett a neve ha jól tudom.. De lehet tévedek
dec. 30. 15:32
 3/11 anonim ***** válasza:
23%

Ha a keresztnévre gondolsz, az mindig ugyanaz marad.

Az orosz nevek három névből tevődnek össze:

1. Keresztnév

2. Anyai vezetéknév

3. Apai vezetéknév nőnemű alakja (mivel itt nőről beszélünk, de ha férfinév, akkor hímnemű alakban)

Induljunk ki Anna Kareninából.

Leányneve: Anna Arkagyijevna Oblonszkaja

(Ez összetevődik a következőkből: Anna, szülei által adott keresztneve. Anyja vezetékneve: Arkagyijevna. Apja vezetékneve: Oblonszkij, mivel Anna nőnemű, ezért az apai vezetékneve: Oblonszkaja, vagyis Oblonszkij lánya.

Anna Arkagyijevna Oblonszkaja férjhez ment Alekszej(keresztnév) Alekszandrovics(anyai név) Karenin(apai név)-hoz, ezért az ő férjezett neve: Anna Karenina, tehát Karenin felesége.

A kérdésedben lévő esetben tehát Alexandra férjezett neve:

Alexandra Alekszandrovna. (feltételezve, hogy az Alexander egy vezetéknév)

dec. 30. 16:26
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
3: Ez netto baromság úgy, ahogy van. El se kezdem részletezni, annyira hibás.
dec. 30. 16:48
 5/11 A kérdező kommentje:
És ha Dyachenko a férj vezetékneve? 🤔
dec. 30. 18:36
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező, a hármast úgy felejtsd el, ahogy van, bár a keresztnevet eltalálta.

Az egyesnek igazsága vagyon, a férje vezetéknevét veszi fel női alakban, pl. Pavlov-Pavlova, vagy ha melléknévi végződése a férjnek (Oblonszkij), akkor természetesen nőnemű melléknévi végződést kap: Oblonszkaja.

Kira Alekszandrovnának az apja keresztneve volt Alekszander, ha a férje is az, az egy dolog, de mindenki az apja keresztnevét kapja középső névnek - megfelelő alakban.

pl. - Alekszander > apai név: Alekszandrovics/Alekszandrovna

- Pável > Pavlovics/Pavlovna

- Iván > Ivanovics/Ivanovna

- Szergej > Szergejevics/Szergejevna

és a végére egy utolsó példa:

Legyek lányként Natalja Iljinyicsna Rosztova (N. - keresztnév, I. - apám Ilja volt és a vezetékneve Rosztov, így lettem Rosztova)

Férjhez megyek a fess Bezuhov grófhoz, így lesz belőlem Natalja Iljinyicsna Bezuhova. :)

dec. 30. 18:55
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Dyachenko - ilyen orosz név tudtommal nincs, legfeljebb angolosítva a Gyacsenkót (Дяченко - oroszul, ukránul), és nem ragozhatóként a feleség is Gyacsenko.
dec. 30. 19:00
 8/11 A kérdező kommentje:
Angolosítva írtam a Dyachenkot
dec. 30. 23:45
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
A Dyachenko már angol betűzés szerinti, nem lehet még angolosabban írni. És nem orosz név, hanem ukrán. Rosszul van a kérdés feltéve, ha csak ez a név erdekel
dec. 30. 23:50
 10/11 anonim ***** válasza:
Magyarországon már csak jobban szeretek magyar helyesírás szerint írni (bocs, maradi vagyok), angol nyelvterületen természetesen én is Dyachenkónak írnám. :)
tegnapelőtt 11:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!