Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért nincs sose mondathangsúl...

Miért nincs sose mondathangsúly magyarul a mondataink végén?

Figyelt kérdés

Beszélt nyelvre kérdezek, nem helyesírási, leírt szöveg szerkezetekre.

Várom a .... tagadást is, mert nemigen látom az ÁSZF megfelelő válaszolási gyakorlatát előző rokon kérdésemen(!!)történő néhány válaszon.

Kötekedést (ÁSZF) hányszor lehet jelenteni?

Moderátor válaszol? Új vagyok, ezért kérdem!

#beszéd #magyar #nyelvrongálás
jún. 15. 15:35
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

#10: írásban nehéz ezt elmagyarázni, de szerintem nincs igazad.

"Feri lakatos?" - itt a "ka" a legmagasabb hang, de a "la" szótag a hangsúlyos.

jún. 18. 12:24
 12/14 anonim ***** válasza:
Ne haradgudj, de kicsit sem számít az, hogy szertinted igazam van-e vagy sem, mert ez nem egy szubjektív kérdés. Ha az objektív fonetikai valóságra vagy kíváncsi, nézz meg egy spektrogrammot (én megtettem), és láss csodát: a "ka" szótagon fog csúcsra érni a hangmagasság mellett a hangerő is, ami egyértelműen hangsúlyos szótagot jelez.
jún. 18. 12:50
 13/14 A kérdező kommentje:

#1 & #11

Beszéd egységünk a szólam, tehát milyen is a vége??

[link]

s miért tévednek ebben sokan? Mert az e-médiumokon hibásan súgógéphasználattal olvassák fel a híreket, s főleg női bemondók, riporterek beszélnek ma már így, divatmajmon. (s nem rugják ki ezeket!?)

Lényeg tehát:

Magyar nyelvünk

tőhangsúlyos,

szólam a lényeg!

Mondataink dallamvezetése egytől-egyig ERESZKEDŐ!!

MINDEGY MILYEN (típus),

LEFELE ERESZKEDŐ,

lettlégyen

kijelentő

kérdő,

felkiáltó,

felszólító,

óhajtó

lefele tendál az hanglejtése.

Kodály Zoltán mondta volt:

LEFELE KUNKORODIK (van itt zenei konzis?

netán zenész??)

"04:55" ahol a dallammal kérdezünk, nem a hangsúllyal (mint a kínai nyelv 4 hanglejtésváltozata, azonos szórenddel

pl.

ez ember / kétféle hanglejtés JELENTÉSMEGKÜLÖNBÖZTETŐ, de nem mostanába, 150 év alatt vettük át tőlük!

btw

jún. 18. 13:26
 14/14 anonim ***** válasza:
Igazad van, nem szubjektív kérdés. Tény, hogy nem a legmagasabb szótag a leghangsúlyosabb. Nem fogok spektrogramot (egy 'm'!) nézegetni, de zenész vagyok, hallom, amit hallok. Ki tudom mondani úgy is, hogy a magas szótag a hangsúlyos, de az teljesen természetellenes.
jún. 18. 13:37
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!