Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért nincs sose mondathangsúl...

Miért nincs sose mondathangsúly magyarul a mondataink végén?

Figyelt kérdés

Beszélt nyelvre kérdezek, nem helyesírási, leírt szöveg szerkezetekre.

Várom a .... tagadást is, mert nemigen látom az ÁSZF megfelelő válaszolási gyakorlatát előző rokon kérdésemen(!!)történő néhány válaszon.

Kötekedést (ÁSZF) hányszor lehet jelenteni?

Moderátor válaszol? Új vagyok, ezért kérdem!

#beszéd #magyar #nyelvrongálás
jún. 15. 15:35
A kérdező szavazást indított:
Van mondathangsúly a mondat utolsó szótagján...
Nincs mondathangsúly a mondat utólsó szavának a végén!
6 szavazat
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
60%
Mi a TE értelmezésedben a "mondathangsúly", és miért kellene a mondat végén lennie?
jún. 15. 16:04
 2/14 A kérdező kommentje:

nincs sose mondathangsúly magyarul a mondataink végén

mi nem érthető?

köznapi értelemben MONDATHANGSÚLY

kérdés feltevésem ÁSZF szerű, ha szerinted nem, JELENTSD! LOL

jún. 15. 16:11
 3/14 anonim ***** válasza:
56%

"Ő János?"

Ennek a mondatnak a legvégén, a nos szótagon van a hangsúly.

jún. 15. 16:21
 4/14 A kérdező kommentje:
Itt nincs válaszképes kérdezőtárs?
jún. 15. 22:46
 5/14 anonim ***** válasza:

Privátban kérdezted tőlem, hogy mi a 3-asban leírtak alapja. Itt válaszolok.

Egyrészt hallhatóan a legutolsó szótagot nyomjuk meg, ejtjük erőteljesebben, hangosabban – ezek a hangsúlyos szótag ismérvei.

Másrészt, ha a saját fülednek nem hiszel, akkor készíts egy rövid hangmintát, és jelenítsd meg bármelyik ingyenes hangelemző szoftverben, ami alá fogja egyértelműen támasztani, hogy a legvégén van a hangsúly.

jún. 15. 23:16
 6/14 A kérdező kommentje:

#5 > Készítettem, kérdő mondataink (nem kéttagú esetén) UTOLSÓ ELŐTTI a nyomatékos, s nem az utolsó szótag légyszi, nézd meg a görbét (ne Sármány / Sáfrány Judittal a Kossuthon, az a szerkesztő csak affektál és énekel!!) utolsó után látható egy gyenge, de határozott esés, nemde?

Kijelentő és felkiáltó mondatainkban szintén a lényeges (állítmány) a kiemelt, sose az utolsó szótaggal.

Felszólító mondataink esetleg kérdésesek ebből a szempontból!?

Bár azokon se a végén látom.

Légyszí! ellenőrizd!

jún. 15. 23:54
 7/14 anonim ***** válasza:

Kétszótagos állítmánynál eldöntendő kérdésben a második szótagra esik a hangsúly, így ha a mondat végén van az állítmány, akkor a mondat utolsó szótagja lesz hangsúlyos. Persze ez akkor is igaz triviálisan, ha egyszótagos az állítmány. Pl.

FáZOL?

Dani olVAS?

Csaba seBÉSZ?

A főnököd NŐ?

Kettőnél több szótag esetén az utolsó előtti szótag hangsúlyos, pl.

Feri laKAtos?

HüLYE vagy?

jún. 16. 00:10
 8/14 A kérdező kommentje:
wikipedia.hu ezt a szócikket pl. nem én írtam : MAGYAR NYELV.
jún. 16. 02:45
 9/14 anonim ***** válasza:
60%
#7: hát én ezeket akárhogy is olvasom fel hangosan, nem ott van a hangsúly, ahol írod. Amit te jelzel, az a hanglejtés felemelése, tehát ott van a (zeneileg) legmagasabb hang, de semmiképpen nem hangsúlyos.
jún. 17. 20:17
 10/14 anonim ***** válasza:

9: "de semmiképpen nem hangsúlyos"

Ez a kijelentés ellentétes a valósággal, a mérések is egyértelműen cáfolják.

Ezekben a mondatokban a hangmagasság és a hangsúly kéz a kézben jár a csúcsra a szóban forgó szótagon. Tudom, hogy ez meglepő, mert a magyarról azt tanultuk, hogy élhangsúlyos, azaz mindig az első szótagra esik a hangsúly, de ez bizonyos esetekben nincs így, csak ez az átlag beszlőnek nem tűnik fel.

jún. 18. 09:29
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!