A francia helyesírás hogyan lett ennyire komplikált?
10) Én csak egyet tudok érteni az előzővel, hatalmas degradálásnak tűnne hogyha fonetikusan akarnának írni a nyelvet. Most a nyelv történelme, evolúciója is látszódik a helyesírásban. Túl sokat terjedt el a kiejtéstől mindenféleképpen, hogy így csak szimplán leegyszerűsítsék a helyesírást egyszerre. Azt is tudd meg, hogy aki fonetikusan ír, az neveletlennek tűnik, az valószínűleg nem járt iskolába, egy jó helyesírás hogy így mondjam elhanyagolhatatlan és erős társadalomjelző. Visszautasíthatnának állásajánlatot olyannak, ki hibásan ír.
Szóval, hogyha egyszer le akarták egyszerűsíteni a francia helyesírást, először is senki sem venné komolyan, és másodszor is el sem lehet képzelni mekkora társadalmi forradalom lenne minden szempontból, az egyedülálló helyesírás egyszerűségén túl. És te tudod, hogy a francia állam legszívesebben elkerüli a forradalmakat.
#10: Teljesen igazad van abban, hogy a helyesírás nem egyenlő a nyelvvel! Viszont ezt egy átlag beszélő, aki nem nyelvészeti szempontból/felfogással közelíti meg az anyanyelvét (és lássuk be, ők vannak többen), nem így gondolja, nem fogják tudni különválasztani a helyesírást magától a nyelvtől. Innentől kezdve a helyesírást is ugyanúgy fogják "védeni", hisz az is a nyelv része (egy nyelvész számára nyilván ez ennél bonyolultabb, a helyesírás csak egy ember által kreált "lenyomata" a nyelvnek, hiszen maga a nyelv a beszédben él). De azt ne várjuk, hogy nem nyelvészettel foglalkozó beszélők is így gondolják. Az Académie française nyelvészei pedig tudjuk jól, hogy puristák, ők a normát fogják védeni, és a helyesírási szabályok is a normák részét képezik.
Szóval ne érts félre, én a te álláspontodat is megértem, csak az átlag nézőpont, a többség hozzáállása alapján lehetetlennek gondolom, hogy egy nagy helyesírási reform születhessen. Az nagyon eldurvulna... Ahogy azt #franciasrac is alátámasztotta.
Ráadásul azt a nézőpontot se felejtsük el, hogy ezek az írásbeli szabályok olyan régóta léteznek és annyira beleivódtak a franciául beszélőkbe (anyanyelvi vagy sem - tekintsünk el a tanulatlanabb emberektől most), hogy egy teljesen más helyesírást hirtelen átvenni és azt használni jóformán esélytelen.
Közel sem olyan szintű példa, de mintha innentől kezdve csak és kizárólag pontos "j"-t használhatnánk, eltörölnénk az "ly"-t, és mondjuk minden egyes írásban jelöletlen hasonulást elkezdenénk írásban is jelölni: annya, mongyuk, mingyárt, stb.
11-12: Egy szóval nem mondtam, hogy szeretném, hogy leegyszerűsítsék a helyesírásukat. Csak annyit, hogy lett volna rá lehetőségük.
Persze, én is mind megértem az érveiteket, az angollal is hasonló a helyzet.
De az azért fura, hogy az ember azt hinné, hogy egy Académie française-ben nyelvészek ülnek, akik értik a különbséget a nyelv és a helyesírás között. De ezek szerint ők csak botcsinálta nyelvvédők, akik azt hiszik, a nyelvek védelemre szorulnak. Hmmm, ez valahonnan ismerős nekem...
Igen, igazad van, hogy lett volna lehetőségük anno. :)
Hát az Académie nagyon vaskalapos. Biztos tesznek különbséget nyelv és helyesírás között, csak nagyon kötik az ebet a karóhoz és hihetetlenül normativisták. És ha változik a helyesírás, azzal sok esetben együtt járna némi nyelvtani változás is (amikor pl. jóformán csak írásban van jelen egy-egy nyelvtani, nem csak kimondottan helyesírási szabály), és ez már számukra nyelvi "romlás" lenne. Számukra minden/szinte minden elítélendő, ami eltér a normától, nagyon lassan és nehezen fogadnak el változásokat és azok is inkább apróbb változások. De nem csak helyesírás tekintetében, hanem például az angol jövevényszavak vagy egyes szavak jelentésmódosulásai/használatbeli módosulásai tekintetében is. Szóval ők alapvetően preskriptivista nyelvészek, és nem deskriptivisták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!