Létezik olyan, hogy valakinek két anyanyelve legyen?
Pl ha egy gyereknek az anyja magyar, az apja meg *mondok valamit* cseh. Kiskorától kezdve hallja mindkettőt. A magyart és a cseh nyelvet is. Akkor mindkettőt ugyanolyan jól, anyanyelvi szinten fogja beszélni? Vagy lesz egy erősebbik nyelve?
Én arra gondoltam, hogy az lesz az erősebbik, amelyiken tanul, amelyiken ír-olvas a kettő közül. (Tudom, van aki még egy harmadikon tanul, ha idegen országban ismerkedtek össze a szülők és ott is élnek. De most ez az eset nem érdekel.)
Igen, létezhet, sőt, akár három vagy négy anyanyelve is lehet (bár ezek nyilván ritkább esetek).
A párom anyja olasz, az apja skót, így az olasz és az angol is az anyanyelve. Mindkettőt folyékonyan beszélte, mire elérte az óvodát. Otthon a szülők felváltva használták a nyelveket (az anyja jól tudott angolul, az apja jól tudott olaszul), illetve mindkét országban sok időt töltöttek.
Pár éven belül tervezzük a gyerekvállalást és ugyanezt a stratégiát szeretnénk használni; azaz az angol és az olasz vegyes használatát. Nyilván a magyar nyelvvel (és kultúrával) is szeretném majd korán megismertetni, de nem az fog prioritást élvezni (már csak azért sem, mert a párom nagyon minimálisan beszéli).
Az a nyelv valamivel dominánsabb lehet, amin az iskolában tanulni fog, de alapvetően mindkét nyelvet erősen és jól fogja beszélni már gyerekként is.
+ A párom egyik dédszülője izlandi volt (néha már vicces, hogy a párom elődjei mennyi féle helyen jártak :D), a nyelvet ő utólag tanulta meg, míg én pár éve kezdtem bele és most vagyok egy jobb középszinten. A magyarhoz hasonlóan nem ez fogja a prioritást élvezni (lévén, hogy nem Izlandon élünk), de szeretnénk, ha a leendő gyermekünk/gyermekeink ismernék, hogy honnan jöttek, aminek az egyik legfontosabb eleme a nyelv. Amúgy is nagyon hasznos és értékes nyelveket tanulni.
(#2)
Mindig van domináns nyelv. Beszélhetsz anyanyelvi szinten akármennyi nyelvet, de domináns csak egy lesz a két- vagy többnyelvűeknél is. Ezt általában abból lehet tudni, hogy milyen nyelven számol magában az illető :)
Egyébként van külföldi házaspár ismerősöm ugyanonnan, ahol a gyerekek már itt születtek, és mindegyik gyerek full magyar, hiába ugyanoda valósi mindkét szülő.
Pl a lányom 5 éves, Németországban élünk, itt született. Ugyan mindkét szülő magyar, de ő kiskora óta a németet hallja mindenhol, így mindkét nyelvvel kb egy szinten van.
De ismerünk olyanokat, ahol a szülők eleve különböző nyelvűek, ehhez jön a német. Ezek a gyerekek simán beszélnek ugyanolyan szinten 3 nyelven.
Amelyik gyerek gyakorlatilag születésétöl kezdve két nyelvet hall nagyjából egyforma mértékben, annak tényleg két anyanyelve lesz, mindkettöt egyformán fogja tudni használni, és semmilyen módszerrel nem lehet különbséget tenni a kettö között, nem lesz elsödleges meg második nyelv.
Négy gyerekem nött fel így, mindegyik hiba nélkül beszéli mindkét nyelvet, tesztelve lett, hogy mindkettöt anyanyelvként használja.
Az más történet, hogy idöközben mindegyik még 3-4 másik nyelvet is megtanult felsöfokon, de azok már nem anyanyelvként vannak berögzülve.
Létezik, de viszonylag ritka. Más nyelvű szülők is általában egy nyelven beszélgetnek, nem mindkettőn váltogatva. De ahogy írják, egy pl Németországban, magyar anyától született gyerek párhuzamosan fog megtanulni magyarul és németül.
Ismertem egy ilyen családot, a 8-10 éves gyerek automatikusan olyan nyelven válaszolt, amilyenen kérdezték.
"Ismertem egy ilyen családot, a 8-10 éves gyerek automatikusan olyan nyelven válaszolt, amilyenen kérdezték."
SÖT, nálunk ha a nagyszülök is ott voltak, akkor az egyik nyelven feltett kérdést kapásból elismételték a másik nyelven is, meg a választ is elsözör a kérdés nyelvén adták meg, utána pedig a másikon is, hogy a mások nagyszülöpár is értse a beszélgetést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!