Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Melyik nyelvet tanuljam?

Melyik nyelvet tanuljam?

Figyelt kérdés
16 éves vagyok, már beszélek felsőfokon angolul és középfokon németül. Még legalább két nyelven szeretnék tanulni, de nem vagyok biztos benne, melyik legyen a harmadik (a jelöltjeim francia, spanyol, olasz, esetleg valamilyen északi nyelv, pl. svéd). Később külföldön tervezek élni, de valószínűleg Európán belül. Tapasztalataitok alapján melyiket ajánlanátok? (Minden szempontot összevetve, hasznosság, nehézség, stb.)
2010. aug. 17. 10:53
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

"16 éves vagyok, már beszélek felsőfokon angolul és középfokon németül."

Akkor az átlagosnál jobb nyelvérzéked van.

"melyik legyen a harmadik"

Mivel angolul (ahogy mindenkinek tudnia kell) már tudsz, és az Európán belül 2. legfontosabb németül is, ezért nem kérdés, hogy a harmadik a francia. Emellett az oroszt is elkezdheted, mert a franciával nem fogják zavarni egymást.

A svédnek nincs sok értelme, a svédek gyakran tudnak angolul. A svédet (de inkább a norvégot vagy a dánt) azoknak lehet ajánlani, akik szakmunkásként kívánnak Dániában vagy Norvégiában dolgozni, ugyanis a szakmunkás órabérek 6-7 ezer Ft körül mozognak ezekben az országokban. Ha nem kívánsz dániai szakmunkás lenni, akkor az északi nyelvekre sohase lesz szükséged.

Ha tudsz franciául (ami angol után igen rövid idő alatt megtanulható), akkor később megtanulhatsz spanyolul, portugálul, olaszul minden nehézség nélkül. Az orosz pedig a szláv nyelvekre nyit kaput.

A francia nem nehéz, kb. olyan, mint az angol. Az orosz nehezebb, de a németnél nem nehezebb, ha a németet meg tudtad tanulni, akkor igazából túl nehéz nyelv számodra nincs.

A spanyolnak és olasznak nincs semmilyen közvetlen haszna, hobbynak jók, de nem fontos nyelvek. Könnyűek, olyanok, mint a francia, francia után gyerekjáték megtanulni őket.

Tehát a franciát válaszd, utána jöhet az orosz, meg hobbynak bármelyik újlatin nyelv.

2010. aug. 17. 20:00
 12/21 anonim ***** válasza:

11:25

"ilyen későn kezdve csak közepes szintre tudnék eljutni egy ilyen nehéz nyelvben."

1. Minél több idegen nyelvet tudsz, annál könnyebb a következőt megtanulni. Nincs olyan, hogy "későn kezdeni".

2. Mivel a francia praktikus szempontból (nem tudományosan, hanem a valóságban) az angol közeli rokona, kb. a fél szókincs és a nyelvtan nagy része ugyanolyan, ezért az angoltudás külön is megkönnyíti a francia tanulását.

3. A francia nem nehéz, könnyebb pl. a németnél.

4. A francia különösen alkalmas arra, hogy külföldiek úgy megtanulják, hogy franciának tűnjenek! Ezt bizonyítja, hogy egyik nyelvnek sincs annyi nagy olyan írója, akinek nem volt anyanyelve az adott nyelv, mint a franciának. A francia olyan logikusan, világosan épül fel, olyan jól lehet benne szövegeket építeni stílusan, előregyártott panelekből, hogy sokak szerint a francia a legalkalmasabb arra, hogy bárki stílusosan, elegánsan fejezhesse ki magát. Nem véletlenül volt évszázadokig az előkelő társaság és a diplomácia nyelve.

2010. aug. 17. 20:06
 13/21 A kérdező kommentje:
Még az lenne kérdésem, szerintetek mikor kezdjem el tanulni a harmadik tanult nyelvet? (jelen esetben akkor a franciát) Várjak vele egyetemig? Nem lenne túl nagy kavarodás, ha német és angol mellett már most elkezdeném? Lehet, hogy előbb el kéne érnem egy biztosabb szintet a németemmel. Tapasztalatra alapozott vélemények?
2010. aug. 19. 12:18
 14/21 anonim ***** válasza:

Szerintem kezd el most a franciat. Egy eve tanulom, s eleg gyorsan megtanultam az alapokat. A tanarom szerint, ha a csoport tovabbra is igy halad, erettsegire mar meg lesz a francia kozepfok, a jobbaknak talan a felsofok is.

Amugy minden elismeresem a felsofoku angolhoz. :P

16\L

2010. aug. 19. 18:06
 15/21 anonim ***** válasza:

Nyugodtan kezdd el most, két év alatt esélyed van még abból is nyelvvizsgázni. Hidd el, nem fog összekavarni! A némettel semmiképp, az angollal a szavak hasonlítanak, de ez éppen hogy könnyebbség lesz számodra. A nyelvtani rendszer teljesen más, mint egy germán nyelvnél, szinte mindent másképp fejeznek ki a franciák, mint a germán nyelveket beszélők.

Neked jó a nyelvérzéked, nem hiszem, hogy probléma lenne abból, ha elkezdenéd a franciát már most.

2010. aug. 19. 18:35
 16/21 anonim válasza:
én majd két év mulva leszek gimis. úgy tervezem, hogy nyelvgimibe megyek. én inkább latint szeretnék tanulni. mert úgy gondolom lenne kedven a tanulásához. szerntem gondolkozz el rajta, hogy te melyik nyelvet tanulnád örömmrel. (nekem tetszik a kínai is, de ha belegondolok, hogy hány év alatt tanulnám meg az ABC-t...:D)
2010. aug. 19. 20:52
 17/21 anonim válasza:
orosz vagy francia
2010. aug. 20. 00:19
 18/21 anonim válasza:

A spanyol könnyű nyelv, és sok helyen lehet használni (Európán kívül is, például USA déli részein, és Közép-, Dél-Amerikában). A francia pedig EU hivatalos nyelv, szintén hasznos, nem olyan nehéz nyelv ez sem.

Skandináv nyelvet akkor tanulj, ha biztos arra felé akarsz élni, mert azok más merre nem annyira használhatók.

Illetve, ami nem európai, de a legtöbben beszélik a világon, az a mandarin, esetleg jól jöhet állásoknál, akár Európában is, de talán kicsit nehezebb lesz neked.

Szóval én elsősorban spanyol/franciát javaslom.

2010. aug. 20. 12:23
 19/21 anonim ***** válasza:
Oroszon nem gondolkodsz? Én jó ötletnek tartanám azt is. A cirill írás csak elsőre tűnik nehéznek, könnyű belerázódni.
2010. aug. 20. 13:08
 20/21 anonim ***** válasza:

tegnapelőtt 12:18

Egyszerre két nyelvet lehet tanulni, 3 már talán sok. A német és a francia nem akad össze, úgyhogy párhuzamosan tanulhatók.

2010. aug. 21. 21:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!