Milyen szintig lehet elfelejteni egy nyelvet?
Egyén és idő függő:
Teljes: Nagymamám német-orosz szakos középiskolában végzett. 45 éven át nem használta egyik nyelvet sem. Szavak maradtak meg és a nosztalgia, amikor ezeket a nyelveket használom.
Zavar: 12 éve élek Olaszországban. A magyart heti szinten használom, 1-1 telefon erejéig. A szókincsemen érzem, hogy beszűkül és sokszor keresem a szavakat.
Passzivitás: Francia nyelvet tanultam a gimnáziumban. Imádtam. Érettségi után sosem használtam. A beszédkészség teljesen visszafejlődött, írásos formában - az olasz alappal - értelmezni (nem lefordítani) tudok szövegeket.
Anyanyelv elfelejtése: Testvérem fiatalon került Olaszországba, ahol otthon is olaszul beszéltünk. Neki az olasz vált első számú nyelvvé - a magyart érti, de törten használja - nem is szereti alkalmazni. Írott formában egyáltalán nem használja.
Sajnos gyorsan passzivizálódik és redukálódik a nyelvtudás - bár a nyelv az egyetlen, amit rosszul tudni is megéri.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!