Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Szerintetek letezik olyan...

Szerintetek letezik olyan hogy valaki magyarkent angol nyelvteruleten el kb 2-3 eve es kezdi elfelejteni a magyart?

Figyelt kérdés

Talalkoztam valakivel par hete es azota ezen agyalok hogy ez hogyan lehetseges...

Az illeto a 20-as eveiben jar, kb 2-3 eve koltozott kulfoldre Magyarorszagrol, a parja angolul beszel csak, baratai sem beszelnek itt magyarul. Azt mondja hogy mivel a rokonaival ritkan beszel ezert gyakorlatilag nem hasznalja a magyart es kezdi elfelejteni. Mindenkihez angolul beszel, még a magyarokhoz is.

Veletlenul tudtam meg valakitol hogy o is magyar, van akcentusa termeszetesen es mielott kikoltozott azelott tanult meg angolul, elotte magyarul tudott csak.

En nem olyan regota lakok kint, nem tartom a kapcsolatot kinti magyarokkal, angolul beszelek mindenhol, otthon is, de ugyan ugy tudok magyarul mint korabban, annyi hogy bizonyos szavak nem mindig jutnak eszembe beszed kozben, de ketlem hogy nehany ev mulva az angolt reszesitsem elonybe a magyarral szemben.

2018. máj. 29. 01:13
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
34%
Létezik, language attrition a neve a jelenségnek.
2018. máj. 29. 01:33
 2/13 anonim ***** válasza:
56%
Igen, létezik, de csak ha teljesen el van szigetelve a magyar kapcsolatoktól. Nem beszél a családjával, nem olvas magyar weboldalakat, könyveket, és így tovább. Főleg ha ez kb. 25 éves kor előtt történik, mert akkor még nem teljesen befejeződött az idegpályák kiépülése, és az idegrendszer alkalmazkodni fog az új környezethez. Egy 30-40 éves embernél ez már kevésbé állhat elő.
2018. máj. 29. 01:44
 3/13 anonim ***** válasza:
53%
Yes,Ja, Tak,Sí ha nem gyakorlod az adott nyelvet akkor igen ezért kell hogy gyakorold vagyis is beszéld én több nyelven tudok angol,német,lengyel és spanyol és mindegyiket gyakorlom hogy el ne felejtsem tedd te is ezt gyakorold a magyart és nem lesz semmi gond, nyugi :-)
2018. máj. 29. 01:45
 4/13 anonim ***** válasza:
69%
Letezik, igen. En fele-fele aranyban hasznalok a magyar mellett egy masik nyelvet, es rengetegszer van az, hogy az adott nyelv szerkezete alapjan rakom ossze a magyar mondatot, vagy hogy magyarul el sem tudom mondani, hogy mi van. Amikor sokat kint vagyok ezen a nyelvteruleten, akkor meg meg rosszabb. Faraszto lesz magyarul ragozni, es nincs is kedvem erolkodni vele egy ido utan.
2018. máj. 29. 02:00
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Nos, a válaszom egy történet lesz. Nem vitatom, hogy van ilyen, de…

Vitray Tamás készített egy interjút két, Amerikában élő magyarral. Az egyik harmincas éveiben járó üzletember, fél éve él kint. A másik bőven hetven felett. Elmondása szerint 50 éve nem hallott magyar szót. Rokona nincs, s olyan helyen él az USA-ban, ahol rajta kívül senki sem magyar.

A fiatal: és akkor menni júeszéj, és cshinálni én egy nagy hotyan is mongyák maguk, etyh nagy biznisz, vel, s akkor én stb.

Az öreg régies kifejezéseket használva, de a legkisebb akcentus nélkül beszélt végig. Egyetlen angol szót nem használt, de olyan jövevényszavakat sem, amelyek akkor nálunk már mindennaposak voltak.

Sőt, feltalálta magát új dolgokkal kapcsolatban. Pl. a mobiltelefonra (akkoriban jelentek meg nálunk az első, táskányi készülékek) azt mondta, hogy mozgótelefon.

Vitray meg is kérdezte, hogy lehet, hogy ilyen szépen megőrizte a nyelvet.

A bácsi nem értette. Végül ezt felelte:

Szerkesztő Úr! Az nem fordulhat elő, hogy az édes mama – még ha fent is van már az égben – ne értse a fia szavát.

Ennyi.

2018. máj. 29. 05:09
 6/13 anonim ***** válasza:
0%
#5 Ez nagyon szép sztori, de vagy arról van szó, hogy a bácsi rendszeresen beszélt magyarokkal, vagy arról, hogy előre tudta, hogy jönni fog a Vitray, és edzett rá.
2018. máj. 29. 06:32
 7/13 anonim ***** válasza:
89%
Csak a műveletlen ember felejti el az anyanyelvét. Ha nem is tud honfitársakkal beszélni, könyvet tud olvasni, vagy filmet nézni stb.
2018. máj. 29. 07:46
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Nem, tévedés. 70 évesen nem"edz" az ember egy tévés műsorvezetőre.

https://www.youtube.com/watch?v=l3SBFKB_qH4

Itt van egy 1998-as interjú Wass Alberttel, aki akkor már 46 éve élt az USÁ-ban. Gyönyörű, ízes erdélyi magyar nyelven.

2018. máj. 29. 07:56
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Meglepö módon akik "elfelejtik" az anyanyelvüket, azok csak pár éve vannak külföldön és felvágnak azzal, hogy ök ott élnek.

Akik sok éve élnek ott és fontos nekik az anyanyelv, azok megtartják azt, és még több évtized után is gyakorlatilag hibátlanul beszélnek magyarul, márcsak azért is, mert számukra nem "plusz pont" a külföldön élés.

Én pl. 30 éve élek egy nyugati országban, minden kapcsolatom az ottaniakkal van, a magyart csak az interneten használom egyes oldalakon (és erre annak is van lehetösége, aki rövidebb ideje él ott, föleg, hogy telefonja mindenkinek van és azzal is lehet internetezni), ennek ellenére nem hiszem, hogy sok hiba lenne a válaszomban. (Eltekintve az esetleges hosszú Ö és Ü esetében, ezeket nem tudom beállítani a gépemen)

2018. máj. 29. 08:36
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Én kicsit rájátszásnak érzem ezt az egészet. Én 13 éves korom óta élek Angliában, és most kezdem az egyetemet. Én sem használom túlzottan sokat a magyar nyelvet, általában még az interneten is angolul böngészgetek/videókat nézek, magyarokat nem sokat. Viszont magyarul természetesen sokkal jobban tudok, hisz az anyanyelvem.

Néha olyan előfordul, hogy egy magyar szónak a jelentése hamarabb eszembe jut angolul, vagy hogy gondolkoznom kell hogy mit ia akarok mondani. De ez persze leginkább csak akkor van, amikor nem a tipikus utcanyelvet akarom használni. Mondták már, hogy van egy kis akcentuson, de azért nem vészes.

Lehetetlennek tartom 2 év után, hogy elfelejtsd az anyanyelved. Főleg ha tapasztalatból indulok ki. Vannak akik már 20 éve élnek angol nyelvterületen, és azok is ugyanúgy jól beszélnek magyarul. De persze itt már kétséges és hihető a helyzet.

Ismerek egy magyar felvidéki srácot, aki már 10 éve van angliában. Angol körökben mozog már a legeleje óta, mégis ugyanolyan jól beszél magyarul mint bárki más.

Szerintem ez az ismerősöd nagyképűségből vagy menőzésből rájátszik, mert a külföldiek olyan vagyányak..

Lehetetlen 2-3 év után így viselkedni. Rengeteg emberrel találkoztam akik fiatal koruk óta itt vannak, és azoknak sincs ilyen gondjuk.

2018. máj. 29. 10:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!