Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Helyesírás: "nemcsak" vagy...

Helyesírás: "nemcsak" vagy "nem csak"?

Figyelt kérdés

Például:

1. Nemcsak/nem csak a hamburgert szeretem, hanem a pizzát is.

2. Nemcsak/nem csak a hamburgert szeretem, de a pizzát is.

3. Nemcsak/nem csak a közös filmnézés miatt jöttem át hozzád.

Mindegyik esetben ugyanaz a helyes? Vagy a "hanem [...] is" hatással van rá? A "de [...] is" ugyanúgy hatással van rá? (Nekem úgy jött le, hogy értelmileg a hanem/de - ha a nemcsak/nem csak kifejezés után használjuk, ugyanazt jelenti.)

2020. júl. 1. 14:44
 1/5 anonim ***** válasza:
61%

A nem csak minden esetben külön írandó.

A 2. eset nem helyes, mert a "nem csak" után nem jöhet "de", csak "hanem is".

A 3. eset is ugyanolyan mint az első, csak hiányos a mondat. (Nem csak a közös filmnézés miatt jöttem át hozzád, hanem a cuki kiskutyád miatt is.)

2020. júl. 1. 15:38
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Mindkettő helyes, csak más esetekben használatosak.

"nemcsak": kötőszó

"nem csak" = "nem csupán"

2020. júl. 1. 18:51
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszi. A nemcsakra mint kötőszóra tudsz példát írni? Érdekes, hogy "de" nem állhat utána, mert rengeteg helyen olvastam úgy, hogy "de" van utána, köztük "fontos emberek" közleményeiben, és az általam olvasott online napilapok teljes spektrumában is megfigyeltem (több oldalról elolvasom a dolgokat, összeütköztetem magamnak az ellentmondásokat, és levonom a következtetést, hogy szerintem mi az igaz, mi a nem igaz).
2020. júl. 1. 20:52
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos akkor is helytelen a de.
2020. júl. 1. 21:36
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy tudom, hogy az első kettőnél nemcsak, a harmadiknál nem csak van
2020. júl. 3. 11:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!