Miért fordítják meg a magyar neveket az angolszász szokás szerint utónév-vezetéknév formátumra? Miért nem kérjük ki, hogy mondják nyugodtan azt, hogy Kiss István ne pedig azt, hogy István Kiss.
Viktor Orbán, Peter Szijjarto.
ellenpélda: Kim Ir-sen, Kim Jong-il, Kim Jong-un ezeket a neveket miért nem fordítják a fejük tetejére?
Tipikus önérzetes madjar ember :)
Vannak példák, amik téged cáfolnak.
Például a japán neveket az angolok (is) átfordítják István Kiss-módra. Lásd: Akira Kurosawa és bárki, aki japán.
Mert amikor találkozom valakivel vagy leírom valakinek a nevem, szeretném ha a keresztnevemen szólítana magyarázkodás nélkül. És mivel angolul kommunikálok és jellemzően olyan emberekkel akik a Keresztnév Vezetéknév formához vannak szokva, engem meg nem érint érzékenyen a sorrend, az egyszerűbb megoldást választom és a közkeletű formában mutatkozom be.
Gondolom máshol is ez a megfontolás, az angol nyelven beszélő hírolvasó akkor fogja tudni azonnal értelmezni hogy Orbánnak melyik a keresztneve, ha ebben a formában látja.
Én mindig is a normál névsorrendet használtam idegen nyelven, legyen szó levélről, diplomamunkáról, vásárlásról stb. Sosem volt belőle problémám; aki nem tudja, hogyan használjuk a nevünket, azt készségesen felvilágosítom. Egy időben engem is nagyon zavart a pistakovácsozás, most már kevésbé – ettől függetlenül persze ma is a rendes sorrendet használom.
Még értetlenebbül állok az ékezetek elhagyása előtt: mi értelme? Ékezet nélkül talán könnyebben fogják kiejteni a magyar neveket? Felesleges identitásfeladásnak tartom. (Megjegyzem: természetesen nem azokra a felhasználónevekre gondolok, amelyeket az angol ábécéből kell összerakni.)
Azt a tévhitet pedig szeretném eloszlatni, hogy csodabogár törpe kisebbség vagyunk a vezetéknév-keresztnév formával. Ott van a közel másfél milliárdos Kína, plusz Japán, a két Korea, Vietnám, Kambodzsa, és a szintén közel másfél milliárdos India bizonyos részein is Kovács Pisták, és nem Pista Kovácsok élnek.
A japánok valóban általában megfordítják a nevüket idegen nyelven, de már húsz éve napirenden van a változás terve. A kezdeményezés egyik motorja, a nemzeti nyelvi tanács az új császár tavalyi trónra lépésére tűzte ki a régi-új rendszer bevezetését, azaz hogy meghagyják a névsorrendet az idegen nyelvű dokumentumokban. Nem tudom, végül bevezették-e.
Miert nem kered ki a Facebook-nak is?
Kovács Virág
Kovács liked your post.
#8: A Facebookon speciel két kattintás beállítani, hogy milyen sorrendben írja aki a nevet... Szóval simán tudja azt, hogy:
Kovács Virág
Virág liked your post.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!