Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Néhány "ünnepet" nem tartotok...

Néhány "ünnepet" nem tartotok egy kicsit feleslegesnek?

Figyelt kérdés
Nálam kb 4-5 ünnep van amire azt mondom: OK! Karácsony, szülinap, újév,házassági évford, már akinek, nekem nem) és a névnap. Mondjuk azt is kicsit feleslegesnek tartom, mindenki felköszönt mindenkit, az enyémet meg sose tudják. Mondjuk egy évben csak egyszer van, de másnak egy évben háromszor) És szerintem sok ünnep már csak a pénzkidobásnak van. Pl. Valentin nap... Én úgy vagyok vele, hogy szeressük egymást egészévben, ne csak azon az egy napon. Nőnap... Hááát csak a közeli rokonokat, anyukákat, ilyesmi. Gyereknap: még gyerek voltam, jó volt, ma már semmi különös. Anyák napja: Hát, az is elmegy. De, szerintem egy csomó h*lyeséget kitalálnak már, lassan mindennap lesz egy országos ünnep. Sőt, már az ünnepeket is ünnepelni kéne nem??? Szerintetek néhány ünnep nem túlzás már?
2010. ápr. 29. 20:06
1 2
 11/20 anonim válasza:
100%
Az ünnep csak egy esély, h együtt legyünk (ezt amúgy máskor is megtehetjük). Ezzel csak azt akarom mondani, h az ünnep olyan, amilyenné tesszük. Ha megtanítjuk a gyerekeinknek, h a karácsony nem azért jó, mert kap egy csomó cuccot, hanem azért mert együtt van a család, akkor lehet szép az ünnep. Mi pl. a kertből szedünk virágot anyák napjára, karácsonyra valami csekélységet találunk ki egymásnak, legtöbbször tesókkal összefogva. De a kézzel készített ajándékok is tök jók, és ez esetben nem lehet a bevásárlóközpontos kifogásra hivatkozni. Szóval tessék változtatni a saját szokásainkon: a halloweent hagyjuk a csudába, karácsony, anyáknapja, szülinap stb alkalmából pedig legyünk EGYÜTT A SZERETTEINKKEL!!!
2010. máj. 11. 21:01
 12/20 anonim ***** válasza:
32%
Én a valentin sz@rtól meg a ballagásoktól vagyok teljesen kész. Amikor a hülyegyereket körbe rajongja az egész család - egy kisebb lakodalom keretében - mert ki tudta járni az elemi nyolcat. Tényleg csodálatos teljesítmény... Érettségire már elmegy valami kis családi összezizzenés, diplomaosztóra is, de amikor a nyolcadikos gyereket orrba-szájba ünneplik, attól én is rosszul vagyok.
2010. jún. 16. 14:24
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

21:32-nek:

A Halloween a Mindenszentek angolul. "All hallow's evening" = "minden szentek estéje" rövidítése. Szóval túlzás, hogy a két ünnep nem férne össze, mert ugyanaz. Az már más téma, hogy nálunk másképp ünneplik, mint az angolszászoknál. De pl. egy spanyol is hülyét kapna, ha látná, hogy mi húsvétkor csokitojásokat dugdosunk a kertbe, amikor a húsvét náluk szigorúan vallásos ünnep körmenetekkel.

2010. jún. 16. 17:18
 14/20 anonim ***** válasza:
37%

"egy spanyol is hülyét kapna, ha látná, hogy mi húsvétkor csokitojásokat dugdosunk a kertbe"

Dugdos a hóhér csokitojást a kertbe. Nálunk az sem szokás!

2010. jún. 16. 17:32
 15/20 anonim ***** válasza:
75%

"Dugdos a hóhér csokitojást a kertbe. Nálunk az sem szokás!"

Hogy-hogy nem szokás? Egész gyerekkoromban minden húsvétvasárnap úgy telt, hogy csokitojásokat keresgéltünk a kertben. Ja, és 38 éves vagyok, szóval ez még jóval azelőtt volt, hogy nyugatról bármit átvettünk volna.

2010. jún. 16. 17:35
 16/20 anonim ***** válasza:
100%
Kozelitsuk ezt meg mas szemszogbol. Azt ertem, hogy azt mondod, hogy szeretni kell egymast egesz evben, de arra nincs mod sok esetben, hogy kifejezzuk ezt masok fele minden egyes nap. Mert gondolom, hogy te sem mondod anyukadnak minden nap, hogy "anyu, szeretlek, koszonom, hogy felneveltel". Van egy nap, amikor ezt meg lehet tenni, ami csak ennek a szamodra kulonleges szemelynek van fenntartva. Tehat az unnepre nem ugy kell tekinteni, hogy csak akkor gondolsz a szeretteidre vagy csak akkor szereted a masikat. Egyebkent nem kell penzt kolteni. Az jelenti a legtobbet, ha valakinek azt mondod, hogy boldog anyak napjat vagy attol fuggoen, hogy milyen unnep. Ez egy forintba sem kerul am! Az, hogy ezekbol az unnepekbol marketingfogas lett, az mas kerdes, ennek nem kell bedolni. Olvasd el meg egyszer, amit irtal, mert picit tragi-komikusan hat, amit a gyereknaprol, nonaprol, anyak napjarol stbrol irtal. Amugy ha nem tetszik, nem muszaj unnepelni. Senki sem kenyszerit, nem?
2010. jún. 16. 21:46
 17/20 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem jók az ünnepek és egyáltalán nincs túl sok. Pl. a Valentin napról nekem rögtön eszembe jut, hogy tényleg, de rég voltunk egyet sétálni a párommal vagy moziban, ilyesmi.

Ami ki tud akasztani, az az őrület, ami az emberekben van. Karácsony előtt tele volt a gyakori olyan kérdésekkel, hogy minek ez a nagy felhajtás meg költekezés. Könyörgöm, senkire nem parancsoltak rá, hogy költekezzen. De előtte egész hétvégén díszeket gyártottunk a házba a húgommal, aztán elmentem és vettem egy nagy adag gyöngyöt. Három órán keresztül válogattam, hogy mindenkinek megfelelőt találjak. Azt megfűztem és azt kapta mindenki, tetszett nekik, kb 1500 Ftomba került. Jó volt előtte sétálgatni a feldíszített, kivilágított utcákon. Nem értem, miért kellene ezeket eltörölni, csak mert valaki nem képes visszafogni a költekezését...

2010. jún. 16. 22:12
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

Engem nem zavarnak az ünnepek, azok sem, amiket nem tartok meg. Aki akarja, megtartja. A valentin nap sem zavar, pedig még párom sincs már egy jó ideje. Na és? Attól még akik szerelmesek, ezen a napon miért ne csinálhatnának valami különlegeset EGYÜTT? Ennek a napnak szerintem ez lenne a lényege. Hogy felhívja a párok figyelmét arra, hogy romantikázzanak, ami egy normál hétköznap esetleg elvész a rohanásban. Ez egy jó alkalom rá. Nem azt mondom, hogy nem lehet rá máskor alkalmat teremteni, de miért baj az, ha van egy nap, ami ennek van szentelve? Aki nem akarja, úgysem tartja meg.

A másik, amit sokan kifogásolnak az a halloween. Tudom, hogy újkeletű, meg igazából nem is ünnep, de nekem tetszik. Úgy értem, nekem simán megfér egymás mellett, hogy napközben kimegyünk a temetőbe, gyertyát gyújtunk, de este meg töklámpást faragok, és felveszek valami "rémes" jelmezt és elmegyek szórakozni. Nem hiszem, hogy a halottaim megsértődnének.

Születésnap, névnap szerintem alap dolog, ezek személyes ünnepek, nem vonatkozik mindenkire. Különben olyat meg nem is hallottam még, hogy ha valakinek többször is van névnapja egy évben, az mindet megtartja. Nekem is kétszer van, de ez csak annyit jelent nekem, hogy választhattam, hogy ne legyen túl közel a szülinapomhoz. Vagyis a szüleim választottak, mert kiskoromban azon a napon köszötöttek, és én is így szoktam meg.

Aztán itt vannak az ilyen-olyan napok, mint az anyák napja, gyereknap, nőnap stb., amik nem is ajándékozós ünnepek szerintem, inkább csak figyelmesség kell ide. Egy szál virág, vagy akinek gyereke van, az csinál valami jó kis programot gyereknap alkalmából. Különben nyugodtan tartsatok elvetemült nyugat majmolónak, de én az apák napját is megtartom, amióta tudom, hogy mikor van, hiszen épp olyan fontos nekem apukám is, mint anyukám. Mármint megtartom úgy, hogy küldök apukámnak egy sms-t, meg veszek valami apróságot (kb. egy csokor virág értékében). De egyébként az anyák napja nem is ünnep, hanem világnap, ez nem keverendő össze. Kb. olyan, mint a Föld napja, vagy a víz világnapja, olyankor sem ünnepelünk, csak meg lehet rá emlékezni.

De érdekes módon a Pünkösd miatt senki nem problémázik, pedig szerintem az emberek nagyobbik része azt sem tudja, hogy ilyenkor mit ünneplünk, csak örülnek, hogy nem kell dolgozni. Mármint nekem semmi bajom a Pünkösddel, csak kíváncsi lennék, hogy hányan vannak tisztában azzal, hogy ez az ünnep miről szól.

2010. jún. 16. 23:00
 19/20 anonim ***** válasza:
100%
Én imádom az ünnepeket. Akkor is ha engem ünnepelnek, de még inkább, ha mást ünnepelhetek. A szürke hétköznapokban is jó meglepni a másikat, de az a pár nap várakozás, meg izgalom, amég elérkezik az ünnep napja, az számomra mindig rengeteg örömmel jár. A halloweent Én is túlzásnak tartom, viszont ha az ember minden ünnepnek megadja a neki kijáró tiszteletet, és a megfelelő módon ünnepli, akkor igenis szép dolog. Az ajándék vásárlást a legtöbben rosszul csinálják. Ajándékot nem úgy veszünk, hogy bemegyünk a boltba, és addig talpalunk, amég nem találunk valamit, amire rá lehet fogni, hogy ajándék. A kedvesemnek például úgy veszek általában ajándékot, hogy már jó előre kitalálom minek örülne a leginkább. Egy két elszólásból általában már hónapokra előre tudom, hogy merre fogok indulni, mikor ajándékot veszek. Így nem azzal telik az ünnep, hogy ajándékért rohangálok. Persze akik a hétköznapokban is szarnak egymásra (volt egy ismerősöm, aki a barátnője ballagására pénzt adott... WTF?), azokat nem az ünnepek fogják közelebb hozni egymáshoz. Szóval Én nem tudom megérteni azokat a besavanyodott, vagy divat ellenzős embereket, akik utálják az ünnepeket. Én szeretek ajándékot adni, és kapni.
2010. szept. 26. 13:14
 20/20 anonim ***** válasza:
0%

Le lehet szavazni, de én gyűlölöm az ünnepeket. Ha tehetném, akkor egyszerű munkaszüneti napok lennének helyettük és kész.

Nálunk a szülinap/névnap abban kimerült, hogy felköszöntettük a szülőket.Az enyémet mindig elfelejtik, aztán arra mindig az a válasz, hogy jaaj, mi nem ünneplünk ilyeneket. De bezzeg ha én felejtem el...

A karácsony mindig családi balhéba torkollott.És mindig az a kinos , erőltetett "szeretet" járta be a házat, szerintem ilyenkor kb mindenki inkább menne a szobájába tv-t nézni.

Húsvétkor régen leutaztunk rokonokhoz, ennyi.

A többi ünnepet meg sem emlitettük.

Az én egyetlen kedvenc ünnepem a Mikulás, mert mindig kapunk édességeket, de nincs olyan nagy ünnep, hogy több szó vagy felhajtás legyen körülötte.

2011. nov. 8. 20:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!