Csak nekem lett elegem idénre a locsolkodásból?
mert sokan olyanok mint te, sajnos
de azért még vannak, akik másként gondolják, nem is kevesen
A húsvét a feltámadás és az új élet ünnepe: tavasszal a virágok is a víz hatására nyílnak ki, az élteti őket.
A locsolkodás ennek a szimbóluma és eredetileg vízzel történt csak aztán megcsapta a 21. század szele és lejárt kölni lett belőle, de van ahol még él a régi szokás, mellesleg én is ápolom
A locsolkodás a megtisztulás jelképe!
Én sem szeretem ezt az ünnepet:(
És nyugi, idén már nem kell locsolkodnod:))
Miért locsolkodunk?
A locsolkodás a kereszténység előtti, illetve azzal párhuzamosan létező pogány szokások maradványa. Az utóbbi időben a keresztény és pogány szokások szinte teljesen összeolvadtak. A locsolás, az ősi termékenységvarázsló és megtisztuló rítusban gyökerezik. A víz tisztító ereje a kereszténységnél a kereszteléshez kapcsolódik. A mondai magyarázat szerint Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadást felfedező, ujjongó asszonyokat, így akarták elhallgattatni őket.nálunk a délvidéken megtanitjuk a fiataljainkat /hittanórákon,amit az iskolában kötelezöen tanítanak/ hogy ápolja-e sép szokást. és évről évre mindtöbben mennek locsolkodni. Az idén ugy hozta a véletlen, hogy az ortodox /szerb/ és a katolikus húsvét is egyidőben van. Így ma nagyon szép volt látni, hogy mindkét vallás, apraja nagyja járták a várost /szabadkát / és ápolták -e szép hagyományt, lányaink asszonyaink nagy örömére .
10 éves korom óta menekülök otthonról. Nem szerettem, idegesített. Aludni akar az ember, erre büdös pacsulival jönnek locsolni, és hallgattam, hogy jaj, de kevés pénzt adtak ezek.
A mai napig nem tartom meg, és nem is fogom többet, engem nem érdekel.
20/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!