Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Népszokások » Csak nekem lett elegem idénre...

Csak nekem lett elegem idénre a locsolkodásból?

Figyelt kérdés
Eddig, bár nem igazán érdekelt, locsolgattam meg ilyenek, de úgylátom ma már a nők és a férfiak is nyűgként élik meg.
2010. ápr. 5. 21:29
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
56%

mert sokan olyanok mint te, sajnos

de azért még vannak, akik másként gondolják, nem is kevesen

2010. ápr. 5. 21:34
 2/11 anonim ***** válasza:
74%
Én sosem szerettem a locsolkodást.
2010. ápr. 5. 21:36
 3/11 A kérdező kommentje:
Mit is várnak el, ha nem tudja senki, miért is locsolkodunk ? Karácsonykor nekem is más a hangulatom, az ajándéknak is van értelme, hiszen örömet okoz, de az, hogy valakit lefújnak valami lejárt kölnivel, szerintem értelmetlen.
2010. ápr. 5. 21:39
 4/11 anonim ***** válasza:
62%
szomorú, hogy ennyire nem ismered a saját néped kultúráját, szokásait...
2010. ápr. 5. 21:43
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

A húsvét a feltámadás és az új élet ünnepe: tavasszal a virágok is a víz hatására nyílnak ki, az élteti őket.

A locsolkodás ennek a szimbóluma és eredetileg vízzel történt csak aztán megcsapta a 21. század szele és lejárt kölni lett belőle, de van ahol még él a régi szokás, mellesleg én is ápolom

2010. ápr. 5. 21:47
 6/11 anonim ***** válasza:
76%

A locsolkodás a megtisztulás jelképe!

Én sem szeretem ezt az ünnepet:(

És nyugi, idén már nem kell locsolkodnod:))

2010. ápr. 5. 21:51
 7/11 anonim válasza:

Miért locsolkodunk?

A locsolkodás a kereszténység előtti, illetve azzal párhuzamosan létező pogány szokások maradványa. Az utóbbi időben a keresztény és pogány szokások szinte teljesen összeolvadtak. A locsolás, az ősi termékenységvarázsló és megtisztuló rítusban gyökerezik. A víz tisztító ereje a kereszténységnél a kereszteléshez kapcsolódik. A mondai magyarázat szerint Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadást felfedező, ujjongó asszonyokat, így akarták elhallgattatni őket.nálunk a délvidéken megtanitjuk a fiataljainkat /hittanórákon,amit az iskolában kötelezöen tanítanak/ hogy ápolja-e sép szokást. és évről évre mindtöbben mennek locsolkodni. Az idén ugy hozta a véletlen, hogy az ortodox /szerb/ és a katolikus húsvét is egyidőben van. Így ma nagyon szép volt látni, hogy mindkét vallás, apraja nagyja járták a várost /szabadkát / és ápolták -e szép hagyományt, lányaink asszonyaink nagy örömére .

2010. ápr. 5. 22:12
 8/11 anonim ***** válasza:
71%

10 éves korom óta menekülök otthonról. Nem szerettem, idegesített. Aludni akar az ember, erre büdös pacsulival jönnek locsolni, és hallgattam, hogy jaj, de kevés pénzt adtak ezek.

A mai napig nem tartom meg, és nem is fogom többet, engem nem érdekel.

20/L

2010. ápr. 6. 07:29
 9/11 anonim ***** válasza:
53%
Én utálom a húsvétot. Mielőtt bárki nekem esik tisztában vagyok a hagyományokkal. Azért utálom, mert akik egy átlagos nap nem is köszönnek ilyenkor jönnek, és utálom a megjátszást.
2010. ápr. 6. 08:32
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
szerintem meg nagyon jó szokás. a hétköznapokban úgysem találkozunk a távolabbi ismerősökkel, rokonokkal, hát legalább ez egy alkalom. a karácsony az más, az családi ünnep, olyankor nincs nagy vendégjárás. én élvezem, este hajat kell mosni és kész (akinek ez akkora baj, az egyébként nem szokott, vagy mi? ezt sose értettem...) meg persze hagyomány is
2010. ápr. 6. 12:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!