Miért nem értik ezt meg a magyarországi magyarok?
Lehet, hogy rosz kategóriában van a kérdésem... Akkor jelentsétek, h rakják át ok?
Romániában élek de MAGYAR vagyok. Arról van szó, hogy eddig akárhány magyarországival találkoztam, mind megkérdezték, hogy beszélem-e a nyelvet, ez nem is lenne baj, mondtam, h nekem ez az anyanyelvem. Elkezdünk beszélgetni, és egy-egy hosszabb/kevésbé ismert szónál megkérdezi, hogy értem-e... (Olyan szavak, amit egy magyar azért simán ért). Az egyikük, hogy jófej legyen, románul köszönt el tőlem. Nyilván nem haragudtam rá, de azért rosszul esett.
Miért nem értik meg, h NEM VAGYOK ROMÁN?! Semmi bajom velük, de akkor is magyar vagyok...
Az egyik Pest körüli táborban a toll helyett véletlenül azt mondtam, hogy "pix" (itthon így szoktuk neki mondani) egyébként meg választékosan beszéltem. Hát le voltam írva... Senki nem akart többet velem haverkodni. Ez tábor közepén volt, addig jóban voltunk.
Egy másik alkalommal, ugyanebben a táborban folyton kérdezgették, h láttam-e már mobiltelefont, számítógépet, meg ilyesmit, ém meg az feleltem, hogy nekem is vannak ilyen dolgaim. Úgy elcsodálkoztak, mintha az mondtam volna, hogy Bill Gates lánya vagyok. Azt kérdezték, hogy Erdélyben vannak-e ilyenek, mert ők azt hitték, hogy itt mindenki földművelő paraszt...
Az oké, hogy nem minden magyarországi iyen. Találkoztamm oyannal aki tudta, hogy milyen körülmények vannak Romániában, de egy oyannal sem aki nem tett volna megjegyzést arra, hogy onnan jövök. Volt aki szavakat kérdezgetett tőlem, hogy lássa, hogy értem őket. Pl gémeskút, ami nem olyan gyakori... Elég megalázó volt. Egy idő után nem válaszoltam, akkor meg azt mondta, h bizton nem ismerem a szót...
Szóval miért csinálják ezt?
Ismétlem nem általánosítok, csak a tapasztalataimról beszélek.
Semmi.
Azért nem is válaszoltam már az utóbbi kérdésre, mert az már tényleg túl nagy elkanyarodás lenne a témától.
Csak példaként hoztam fel, hogy az emberek egy eutanáziát, homoszexualitás népszerűsítését, oktalan abortuszt, keresztényelleneséget és nemzetgyűlöletet hírdető eszmére hallgatnak.
Szerintem nemcsak a magyar történelmet, hanem a magyar irodalmat sem ismerte-ismeri az, aki a környező országokba határolt magyarokról nem tudja, hogy magyarok.
A maiakat nem tudom, de arégebbi kötelező olvasmányokban bőven volt utalás rá. Ne szidjuk a "kommunista" iskolákat, ott is tanították.
Az is elég igazságtalan, ahogy az állampolgárságról beszélnek egyesek.
Semmi más nem történt, mint hogy VISSZAkapták azt, amit elvettek tőlük, vagy a nagyszüleiktől. Kárpótlást még mindig nem kaptak. Mint ahogy sok mindenki más sem, persze.
35-ös. ne keverj össze az eddigi válaszolókkal, én még eddig nem válaszoltam neked, de ez, amit írtál, baromság.
"És végül a maradék 1%-hoz azok tartoznak, akik tényleg tudják, hogy milyen ott."
Hát én például liberális vagyok, mégis tudom, miről van szó Erdélyben.
22.35.
Nem kell Erdélyben járnod, van rengeteg film akárhol Erdélyről és hogy mi van ott, hogyan élnek az emberek.
Vannak könyvek is róla.
A magyar irodalomórán is szóba kell hogy kerüljenek helységnevek, amik a térképről kiderül, hogy már nem Mo-on vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!