A magyarországi zsidók, illetve zsidó származású magyarok minek tartják magukat? Elsősorban zsidónak, vagy inkább magyarnak? Milyen indokok alapján döntöttek?
Ez hulye kerdes. Az egyik a vallasa, a masik a nemzetisege az illetonek. Ez nem ''vagy-vagy'' kerdes.
Te minek tartos magad? Magyarnak vagy keresztenynek? Na ugye...
"Ők egy faj"
Hogyan definiálnád a faj fogalmát? Milyen jegyek alapján külön faj a zsidó?
Amennyire én tudom, inkább magyarnak. Az indokok meg valószínűleg ugyanazok, mint a székely, sváb, tót, német, olasz, ruszin, bolgár stb. származás esetén.
Egy kis alap a zsidóság vallás vagy népcsoport témában:
1. A zsidóság
a., egy nép (= a zsidók, vagy izraeliek);
b., egy vallás (= zsidó vallásúak vagy izraeliták; magát a
vallást júdaizmusnak is hívják).
2. Nincs teljes átfedés a kettő között, mert:
2. 1 Nem minden zsidó származású ember vallásos is egyben, sok az ateista közöttük, ill. valamelyik más vallásra áttértek is vannak.
2. 2 Nem zsidó származású személy is felveheti a zsidó vallást, azaz betérhet.
3. A zsidóság NEM egy külön faj. Merthogy a FAJ az ember (homo sapiens sapiens). Szerintem ezt csak a "nagyokos" netnáczik nem tudják. Mert könnyebb a butaságokat szajkózni, mint gondolkodni, vagy utánanézni a dolgoknak.
A történelem folyamán az országnak ártó személyek származását tekintve ugyanők szokták kiemelni a zsidókat, legfeljebb odabiggyesztik, hogy "tisztelet a kivételnek".
Na, akkor nézzünk néhány kivételt:
- Kovács Margit iparművész (ld.: Szentendre);
- Írók, költők: Radnóti Miklós, Romhányi József, Rejtő Jenő (alias P. Howard), Füst Milán, Karinthy Frigyes, Karinthy Ferenc, Örkény István;
- Színészek: Tolnay Klári, Salamon Béla, Kabos Gyula, Vaszary Piroska, Turay Ida, Básti Lajos, Gombaszögi Ella, Latabár Árpád, Latabár Kálmán;
- Zenészek: Dohnányi Ernő, Rózsavölgyi Márk, Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Seress Rezső, Reményi Ede;
- Sportolók: Hajós Alfréd, a Polgár - lányok
- Építészet: Goldfinger Ernő, Moholy-Nagy László
Magyar zsidók, akikre mindkét nemzet büszke:
Khm, khm...
Idéznék valakit egy régebbi válaszából, vigyázat, irónia :)
"Hát igen, jó, hát na. Vannak egy páran nagynevű , híres, sőt világhíres zsidó magyarok...vannak egy páran, akik az egész világon öregbítették Magyarország hírnevét...de akkor is! Fúj-fúj zsidók!"
Ne, már, gyerekek. :)
* Automatikusan eltávolított tartalom.
1 vagyok
akkor mondjuk ugy, hogy a magyar az az allaöpolgarsaga. A zsıdo pedıg a nemzete. Olyan nincs, hogy zsido allampolgarsagu.
Mas: Valaki irta, hogy van, aki ugy veszi fel a zsido vallast. Nos en ugy tudom, hogy ebbe a vallasba csak beleszuletni lehet, es anyarol oroklodik.
@ 9:
Akkor rosszul tudod, mert be lehet térni a zsidó vallásba. Olvasgass a témában, szakirodalom van bőven.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!