Miért nem értik ezt meg a magyarországi magyarok?
Lehet, hogy rosz kategóriában van a kérdésem... Akkor jelentsétek, h rakják át ok?
Romániában élek de MAGYAR vagyok. Arról van szó, hogy eddig akárhány magyarországival találkoztam, mind megkérdezték, hogy beszélem-e a nyelvet, ez nem is lenne baj, mondtam, h nekem ez az anyanyelvem. Elkezdünk beszélgetni, és egy-egy hosszabb/kevésbé ismert szónál megkérdezi, hogy értem-e... (Olyan szavak, amit egy magyar azért simán ért). Az egyikük, hogy jófej legyen, románul köszönt el tőlem. Nyilván nem haragudtam rá, de azért rosszul esett.
Miért nem értik meg, h NEM VAGYOK ROMÁN?! Semmi bajom velük, de akkor is magyar vagyok...
Az egyik Pest körüli táborban a toll helyett véletlenül azt mondtam, hogy "pix" (itthon így szoktuk neki mondani) egyébként meg választékosan beszéltem. Hát le voltam írva... Senki nem akart többet velem haverkodni. Ez tábor közepén volt, addig jóban voltunk.
Egy másik alkalommal, ugyanebben a táborban folyton kérdezgették, h láttam-e már mobiltelefont, számítógépet, meg ilyesmit, ém meg az feleltem, hogy nekem is vannak ilyen dolgaim. Úgy elcsodálkoztak, mintha az mondtam volna, hogy Bill Gates lánya vagyok. Azt kérdezték, hogy Erdélyben vannak-e ilyenek, mert ők azt hitték, hogy itt mindenki földművelő paraszt...
Az oké, hogy nem minden magyarországi iyen. Találkoztamm oyannal aki tudta, hogy milyen körülmények vannak Romániában, de egy oyannal sem aki nem tett volna megjegyzést arra, hogy onnan jövök. Volt aki szavakat kérdezgetett tőlem, hogy lássa, hogy értem őket. Pl gémeskút, ami nem olyan gyakori... Elég megalázó volt. Egy idő után nem válaszoltam, akkor meg azt mondta, h bizton nem ismerem a szót...
Szóval miért csinálják ezt?
Ismétlem nem általánosítok, csak a tapasztalataimról beszélek.
Valószínűleg azért, mert ostobák, és nem figyeltek oda a suliban. de ezek az emberek ugyanezt csinálnák egy magyarországi vidéki emberrel szerintem (van-e számítógéped stb.). Én jártam egy hétig Erdélyben, családok szállásoltak el minket, a gimivel jártam ott. Azt bevallom, azon én is meglepődtem, hogy mekkora házuk volt, és hogy 8 idegen gyerek elszállásolására volt helyük. De ez tulajdonképpen független Erdélytől: mi Budapest mellett lakunk, jómódúak vagyunk, de ha most hirtelen idejönne 8 gimis, hogy szállásoljuk el őket, hát bajban lennénk.
Igazából tájékozatlanok az emberek. Az egyértelmű, hogy nektek is van számítógépetek stb., de azt még megértem, hogy azt hiszik, hogy ott mindenki földművelő. nem azért, mert igazuk van, hanem mert ezt én is tapasztaltam, pedig én Budapest agglomerációjában lakom egy községben, de még így is volt, aki egyszer megkérdezte, hogy bogarakat eszünk-e. Pedig sokkal több dolgom van, mint a kortársaimnak. Nem dicsekvés, csak mondom. Szóval ha ilyesmi történik, akkor vajon mit gondolnának azokról, akik Erdélyben laknak?
A nyelvről: jó nagy tájékozatlanság az is. Gondolom ők azok a típusú emberek, akik lenézik a nyelvjárási beszélőket is. Ebben a kérdésben könnyen okoskodom, mert én nyelvészetet (is) tanulok, de szerintem ezt alapvető lenne tudni, hogy ti magyarul beszéltek. Meg úgy általában, hogy nem vagytok románok. Ehhez csak töri órán kellett figyelni. Én még olyat is láttam, hogy az az ember, aki nagymagyarkodik, sajnálja Trianont stb., ő románoz le erdélyi magyarokat. Ezt például nem tudtam hova tenni. Tehát a válasz: néhány ember ostoba.
Láttam, hogy hangsúlyoztad, hogy nem akarsz általánosítani, csak hát az a baj, hogy akik értik, mi bajod van a dologgal, ők valóban nem szidnak téged meg másokat. Akiknek meg olvasniuk kéne a kérdésedet és tanulniuk belőle, azok meg nyilván nem fogják megérteni. Ezért kötött bele az előző válaszoló abba, hogy általánosítasz-e. Nem lesz itt senki, aki felvállalja, hogy is ekkora IQ-fighter, mint akiket említesz. De egyébként igazad van.
#10, csak szerinted tulzas...
kb 13-14 eve engem is minden 5-ik magyarorszagi valami tudatlan parasztnak nezett, utanna meg nem tudtak szohoz jutni mikor megtudtak hogy van szines tvnk, ertek a szamitogephez es angol nyelv sem okoz problemat...
es ez csak par pelda.
"kb 13-14 eve engem is minden 5-ik magyarorszagi valami tudatlan parasztnak nezett, utanna meg nem tudtak szohoz jutni mikor megtudtak hogy van szines tvnk"
Igen, ezt még el is hiszem, de a kérdező nem ezt írta.
"egy oyannal sem aki nem tett volna megjegyzést arra, hogy onnan jövök"
"Arról van szó, hogy eddig akárhány magyarországival találkoztam, mind megkérdezték, hogy beszélem-e a nyelvet"
Ezek nem arra utalnak, hogy minden 5. és nem is 10 éve.
"Sajnos egyre több van belőlük, ezért egyre gyakrabb az ilyen "véletlenszerű" tapasztalat."
Azért ha te elfogadod azt, hogy a magyarországi lakosságból véletlenszerűen kiválasztva néhány embert mindegyik így gondolkozik a romániai magyarokról, akkor nem gondolod, hogy erre a kérdésre válaszolók közt is nagyjából ugyanolyan aránynak kéne mutatkoznia, mint a magyarországi lakosság közt? Itt eddig senki se válaszolta azt, hogy szerinte Erdélyben nem tudnak magyarul és nincs senkinek se mobiltelefonja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!